Αυτός είναι ο «πατέρας» του ελληνικού δορυφόρου της NASA!

    Από: Startup Team

Μια σειρά από επιστημονικά επιτεύγματα και διακρίσεις, αλλά και νέοι στόχοι που πραγματοποιούνται, συνοδεύουν το όνομα του σπουδαίου Ελληνα καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής, αστροφυσικού Περικλή Παπαδόπουλου.

Αυτός είναι ο «πατέρας» του ελληνικού δορυφόρου της NASA!

Είναι ο Ελληνας επιστήμονας της NASA από τον οποίο -και την ομάδα των συνεργατών του- εξαρτιόταν η επιτυχής είσοδος του ρομποτικού εργαστηρίου Curiosity στην ατμόσφαιρα του Αρη. Είναι και ο επικεφαλής της ομάδας των νέων Ελλήνων επιστημόνων που δημιούργησαν τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο Λ-sat, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί στο διάστημα, σήμερα στις 19:52. Είναι, τέλος, ο Ελληνας που προωθεί στην NASA την ιδέα της δημιουργίας Κέντρου Διαστημικής  Ερευνας στην Καλαμάτα!

Σταθμός της NASA στην Καλαμάτα;

Ο Περικλής Παπαδόπουλος, είναι πολύ…κοντά στην Ελλάδα: «Καλές είναι και οι οικονομικές επενδύσεις, αλλά ο πλούτος της πατρίδας μας είναι οι νέοι της, οι καταρτισμένοι νέοι της», έχει δηλώσει στην εφημερίδα Ελευθερία. Πιστεύει στους νέους, στη μόρφωση και στα θαρραλέα βήματα και σε αυτό ο ίδιος «επενδύει»… Ενα τέτοιο βήμα, είναι η προσπάθειά του να εγκατασταθεί σταθμός της NASA στην Καλαμάτα.

Αυτός είναι ο «πατέρας» του ελληνικού δορυφόρου της NASA!

Το σχέδιο, που ανακοίνωσε ο ίδιος πριν από έναν χρόνο στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, αφορά ένα Κέντρο Διαστημικής Ερευνας  απ’ όπου θα γίνονται πτήσεις ειδικών αεροσκαφών έξω από την ατμόσφαιρα της γης. Παράλληλα θα υπάρξει στην πόλη «διαστημικός τουρισμός» που θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, όπως είπε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι για το θέμα είναι ενήμερη και η κυβέρνηση.

Αυτός είναι ο «πατέρας» του ελληνικού δορυφόρου της NASA!

Το συγκεκριμένο σχέδιο, για Πανεπιστημιακό Κέντρο Διαστημικής Ερευνας και Υψηλής Τεχνολογίας στην Καλαμάτα μπορεί να αποδώσει με χρονικό ορίζοντα το 2020 κοντά στο 1 τρισ. δολάρια. Η επιλογή της Καλαμάτας, εκτός του ότι είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του γίνεται γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται στο σημείο όπου ενώνονται η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη του «διαστημικού τουρισμού».

O Λ – sat των νέων Ελλήνων επιστημόνων

Ο καθηγητής Περικλής Παπαδόπουλος, που έχει βραβευτεί από τηNASA για την προσφορά του και του έχει απονεμηθεί και το βαρύτιμο βραβείο Turning Goals Into Reality (TGIR), διατηρεί έδρα καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του San Jose. Το φθινόπωρο του 2013 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου ελληνικού μικροδορυφόρου, με τη συμμετοχή 20 Ελλήνων επιστημόνων κάτω των 25 ετών.

Η Lambda Team (με «μότο» το «Greek Minds at Work») αποτελεί μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και φοιτητών που εδρεύει στη Σίλικον Βάλεϊ. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος συνεργάστηκαν άτομα από το Σαν Χοσέ, τη Ν. Υόρκη, την Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι και άλλα μέρη του κόσμου, με επικεφαλής ερευνητή τον Δρα Περικλή Παπαδόπουλο.

Αυτός είναι ο «πατέρας» του ελληνικού δορυφόρου της NASA!

Μεταξύ των μελών της ομάδας βρίσκονται έξι φοιτητές, οι οποίοι επελέγησαν για να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό και την κατασκευαστική διαδικασία του δορυφόρου στη Σίλικον Βάλεϊ. Ο Λ-sat δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Ames Research Center της NASA.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ομάδας, «είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι το “Greek Minds at Work” είναι κάτι παραπάνω από μια πεποίθηση. Είναι μία επίδειξη ενός ενωμένου ελληνικού μετώπου. Μια επίδειξη του παγκοσμίως διαπρέποντας επιστημονικού ελληνικού μυαλού. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό από το να κατασκευάσουμε και να στείλουμε στο Διάστημα έναν ελληνικό δορυφόρο». Ο καθηγητής Παπαδόπουλος, εξάλλου, έχει δηλώσει ότι επιδίωξή του είναι, στο πρόγραμμα που αναπτύσσει η NASA «επιστήμη, τεχνολογία, μαθηματικά», να ενταχθούν και ελληνικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: «Λόγου χάριν στο Μελιγαλά και κατά βάση στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας» λέει και συμπληρώνει για τον Λ-sat: «Η ιδέα είναι να εγκατασταθεί στον μικροδορυφόρο αυτό ένα σύστημα για αποκλειστικά ελληνική χρήση, ώστε να μπορεί η πατρίδα να επικοινωνεί με κάθε ελληνικό πλοίο, όπου κι αν βρίσκεται αυτό».

«Θα επιστρέψω στην Ελλάδα»…


Η παραμονή του στις ΗΠΑ, όπως λέει ο ίδιος, δεν είναι κάτι μόνιμο, επιδιώκει να επιστρέψει και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα -στην Καλαμάτα ή το Μελιγαλά: «Ηρθα στις ΗΠΑ με σκοπό να επιστρέψω, ωστόσο το αντικείμενο της επιστήμης μου δεν έχει πεδίο στην Ελλάδα, ενώ στην πορεία δημιουργήθηκε η οικογένειά μου και διάφορες υποχρεώσεις. Ομως κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι, βρίσκομαι στη Μεσσηνία, για 2 με 3 εβδομάδες, ενώ τα δύο μου παιδιά έρχονται και μένουν στην πατρίδα 2,5 μήνες κάθε καλοκαίρι, ανελλιπώς. Σε μερικά χρόνια, θα επιστρέψω οριστικά και θα εγκατασταθώ μόνιμα στην πατρίδα», αναφέρει στη συνέντευξή του στην Ελευθερία.

 

Πηγή: TheTOC.gr