Συνέντευξη με τη Lydia Zannettou – OpenCoffeeCyprus

    Από: Startup Team

Πως ξεκίνησε η ιδέα του Open Coffee Cyprus και ποιοι ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά αυτή την ωραία πρωτοβουλία;

Γυρίζοντας από τις σπουδές μου στην Ελλάδα και έχοντας συμμετάσχει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες συνειδητοποίησα ότι στην Κύπρο δεν υπήρχε οργανωμένη τεχνολογική / social media κοινότητα. Δεν ήξερα ποιοι ασχολούνται με τα social media, την επιχειρηματικότητα, τις start-ups, ποιοι είναι οι bloggers, ποιοι και πόσοι είμαστε. Παράλληλα, τα παραδοσιακά ΜΜΕ δεν ασχολούνταν καθόλου με τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις start ups. Η δική μου δουλειά, ως στέλεχος επικοινωνίας στην V+O Cyprus, μου έδινε τις δυνατότητες να δράσω.

Οπότε, με δύο φίλους, τον Αβραάμ και τον Βασίλη και την ουσιαστική υποστήριξη της ΜΤΝ που μας πίστεψε, το πρώτο Open Coffee Cyprus ήταν γεγονός! Και είχε ανταπόκριση. Είμαστε πολλοί και συνεχώς μεγαλώνουμε. Τώρα πια υπάρχει μια πλατφόρμα για όλους, χωρίς εκλεκτούς και χωρίς αποκλεισμούς.

Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία που αποκομίσατε και τι είναι αυτό που σας έχει κάνει εντύπωση στις 3 προηγούμενες διοργανώσεις;

Συνέντευξη με τη Lydia Zannettou - OpenCoffeeCyprus

Από το πρώτο Open Coffee Cyprus, μέχρι και το τέταρτο υπήρξαν μεγάλες αλλαγές. Στο πρώτο ήμασταν άγνωστοι, στο τέταρτο φίλοι. Στο πρώτο 100, στο τέταρτο 300. Αυτό όμως που αποκομίσαμε, πέρα από τα νούμερα, είναι ένα νεογέννητο μα πολύ γερό δίκτυο νέων, ανήσυχων ανθρώπων που μεγαλώνει με ταχύτητα.

Διοργανωτές και κοινό είμαστε γνωριστήκαμε, αποκτήσαμε επαφές, συνεργασίες και κάθε φορά όλοι μαζί παράγουμε και αντλούμε περιεχόμενο.

Το Open Coffee Cyprus είναι μια αυθεντική πλατφόρμα για networking, υποστήριξη και υλοποίηση ιδεών. Όλοι όσοι έχουν ιδέες μπορούν πια να τις πουν στο κατάλληλο κοινό, όλοι όσοι θέλουν συνεργάτη ξέρουν πού να τον βρουν, πού θα ακούσουν καινούρια πράγματα, πού μπορούν να βρουν ανθρώπους να τους στηρίξουν, να τους συμβουλεύσουν, πού μπορούν να προσελκύσουν μια πιθανή επένδυση, πού έχουν βήμα και δεν είναι θεατές. Όλοι ξέρουν πού διεξάγεται η μεγάλη, παραγωγική συζήτηση για τις κυπριακές start-ups.

Ποια είναι τα σχόλια που έχετε λάβει από αυτούς που συμμετείχαν, σας έδωσαν ιδέες για νέα θέματα;

Κάθε διοργάνωση για εμάς είναι διαφορετική. Προσθέτουμε και αφαιρούμε πράγματα, είμαστε ευέλικτοι και πειραματιζόμαστε συνεχώς. Παίρνουμε πολλά σχόλια, ιδέες και ακούμε αυστηρές κριτικές που μας βοηθούν να εξελιχθούμε. Δεν καθόμαστε, όμως, να τα περιμένουμε να έρθουν. Πριν, κατά τη διάρκεια, μόλις τελειώσει μια συνάντηση ρωτάμε τους συμμετέχοντες τι δεν άκουσαν, τι θα ήθελαν, τι προτείνουν, τι δεν άρεσε. Κάθε φορά προσπαθούμε να το βελτιώσουμε και να το εξελίξουμε.

Το Open Coffee Cyprus δεν θέλει κοινό, θέλει συμμετόχους, ανθρώπους που έρχονται όχι μόνο για να ακούσουν αλλά και για να μιλήσουν, να μοιραστούν και να εμπνεύσουν άλλους.

Τι έχει να κερδίσει κάποιος συμμετέχοντας  στη φετινή εκδήλωση;

Όσοι συμμετέχουν έχουν να κερδίσουν εμπειρίες, επαφές, ιδέες, περιεχόμενο και έμπνευση. Στόχος μας είναι από κοινό να μετατραπούν σε ομιλητές και από εκεί σε νέους επιχειρηματίες που θα προσελκύσουν επενδύσεις, θα παράξουν αλλαγές και θα δημιουργήσουν νέες προϋποθέσεις στην οικονομία.

Ο τίτλος της φετινής εκδήλωσης είναι «The Networkers»

Συνέντευξη με τη Lydia Zannettou - OpenCoffeeCyprus

Ο τίτλος της φετινής εκδήλωσης είναι «The Networkers», σε ποιους απευθύνεται και πόσο σημαντικό είναι το “networking” στις σύγχρονες επιχειρήσεις και στους νέους επιχειρηματίες; Θα πρέπει να δίνουν περισσότερη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα απ’ ότι βλέπαμε στο παρελθόν;

«The Networkers» ήταν ο τίτλος της τέταρτης μας συνάντησης και στόχο είχε να φέρει το κοινό σε επαφή με ανθρώπους-κλειδιά του networking, ένα αναπόσπαστο πλέον κομμάτι για τις επιχειρήσεις. Ανέκαθεν το networking είχε μεγάλη σημασία. Σήμερα όμως η βαρύτητα που έχει είναι πιο μεγαλύτερη από ποτέ. Το word of mouth και το endorsement που παράγει το networking αποτελεί τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας, marketing, προσέλκυσης συνεργάτη, δημιουργίας ομάδας, εξεύρεσης επένδυσης.

Τι να περιμένουμε στο μέλλον όσον αφορά τη διοργάνωση;

Το Open Coffee είναι αυτό που λέει το όνομά του: μια ανοικτή, δυναμική διαδικασία που συνεχώς εξελίσσεται για να καλύψει τις ανάγκες του κοινού και τις αγοράς. Καταρχήν επεκτεινόμαστε γεωγραφικά: σε λίγες μέρες πραγματοποιούμε το πρώτο Open Coffee Cyprus στη Λεμεσό.

Δεύτερον, στις επόμενες διοργανώσεις θα εντάξουμε εξειδικεύσεις σε θέματα και side events. Θα ασχοληθούμε με την εκπαίδευση και με την επαφή με διαδικασίες όπως π.χ. το pitching, νομικά ζητήματα, κ.ο.κ.

Τρίτον, θα επιχειρήσουμε συνδέσουμε τους ενδιαφερόμενους με την εγχώρια και διεθνή αγορά. Στο μέλλον θέλουμε να δούμε ιδέες που γεννήθηκαν στο Open Coffee Cyprus να υλοποιούνται με επιτυχία.

Φυσικά, μπορούμε να σχεδιάζουμε και να μεγαλώνουμε γιατί έχουμε δίπλα μας μια μεγάλη επιχείρηση, την ΜΤΝ, με την οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες για την ένταξη της Κύπρου στη νέα ψηφιακή εποχή.

Πως είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Κύπρο; Είναι ευνοϊκό; Πιο ευνοϊκό από αυτό της Ελλάδας;

Το περιβάλλον στην Κύπρο είναι φυσικά καλύτερο σε σχέση με την Ελλάδα. Η χαμηλή εταιρική φορολογία και η σχετικά περιορισμένη γραφειοκρατία κρατούν την Κύπρο ανταγωνιστική μέχρι στιγμής. Το βασικότερο πρόβλημα της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Κύπρο είναι η χρηματοδότηση και η καθοδήγηση.

Οι κρατικοί φορείς δεν έχουν χρηματοδότηση και οι τράπεζες δεν δανείζουν αν δεν έχεις ήδη χρήματα. Η προσπάθειά μας πρέπει να είναι, αφενός μεν η Κύπρος να μπει στο διεθνή χάρτη των ιδιωτών επενδυτών, αφετέρου δε να βοηθήσουμε τις start ups να γίνουν πιο εξωστρεφείς ώστε να μπουν στο οπτικό πεδίο των funds. Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε στο Open Coffee Cyprus.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε όλους τους νέους επιχειρηματίες και σε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν;

Είμαστε όλοι νέοι και σχετικά άπειροι για να δίνουμε συμβουλές. Γι’ αυτό επιδιώκουμε να ακούμε ανθρώπους σαν κι εμάς που προσπάθησαν, απέτυχαν, ξαναξεκίνησαν και τελικά κατάφεραν να κερδίσουν εμπιστοσύνη και χρηματοδότηση ώστε να δημιουργήσουν μια υγιή επιχείρηση. Αυτοί μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους και μας συμβουλεύουν. Όποιος, λοιπόν, θέλει τέτοιες συμβουλές, πρέπει να έρθει στο επόμενο Open Coffee Cyprus. Θα τους βρει όλους εκεί.

Περισσότερες πληροφορίες:

Website: opencoffeecyprus.org/

Για να είστε σε επαφή: