Παρουσίαση ομιλήτριας TEDxAUEB – Πετρούλα Καραγιάννη

    Από: Startup Team

“Ο ρόλος της εκπαίδευσης γενικά, για μένα είναι να δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ανθρώπους με αξίες και την δεξιότητα να μαθαίνουν, να συνεργάζονται και να δημιουργούν. Συγκεκριμένα, βλέπω την τριτοβάθμια εκπαίδευση σαν τον χώρο που κάποιος μπορεί πάρει τις συγκεκριμένες γνώσεις που θεωρεί – με την σοφία των 18 του χρόνων του – ότι χρειάζεται και να λάβει εκείνες τις παραστάσεις και εμπειρίες, ώστε να βγει με αυτοπεποίθηση, όραμα και ηθική και να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, με επιμονή και υπευθυνότητα.”

Η Πετρούλα Καραγιάννη γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια στην Αθήνα, μεγάλωσε στην ίδια πόλη, αποφοίτησε από το ΟΠΑ το 2005 και αμέσως μετά μετακόμισε στο Ρότερνταμ στην Ολλανδία για να δουλέψει στην διοικητική ομάδα της AIESEC σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν άρχισε να συνηθίζει την πόλη, αποφάσισε να μετακομίσει στην Ζυρίχη της Ελβετίας και να δουλέψει στους τομείς των Χρηματοοικονομικών και Στρατηγικού Σχεδιασμού μίας μεγάλης τράπεζας. Τότε είναι που αποφάσισε να κάνει ένα διάλλειμμα και να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν να δημιουργείται η πραγματικότητά της γύρω της και μπροστά της.

“Πριν από λίγο καιρό άφησα μία δουλειά στο εξωτερικό με πολύ καλές προοπτικές, πολύ καλές αποδοχές και φήμη… για μένα. Για να αφιερώσω χρόνο στο να γνωρίσω εμένα καλύτερα, τί είναι αυτό που με γεμίζει, τι θεωρώ σημαντικό και τις βάσεις πάνω στις οποίες θέλω να χτίζω τις σχέσεις μου με φίλους, οικογένεια, αγαπημένους. Χρειάστηκε να κάνω μία τομή στις παλιές μου συνήθειες και καθημερινές πρακτικές για να επαναπροσδιορίσω εμένα και όλα αυτά που ήθελα να με «ορίζουν».”

Αποφασισμένη να ακολουθήσει την αγάπη της για την Εκπαίδευση, άφησε την δουλειά της, αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό της και μετά από μερικούς μήνες άρχισε να παρακολουθεί το Μάστερ της στην Διοίκηση της Εκπαίδευσης και ξεκίνησε το blog της, όπου μοιράζεται σκέψεις και ιδέες σχετικές με τον χώρο. Την ίδια περίοδο, ξεκίνησε να δουλεύει με οργανισμούς και ομάδες που υποστηρίζουν νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, τρέχουν προγράμματα πολιτισμικής κατανόησης και εθελοντισμού και υποστηρίζουν νέους σε αναπτυσσόμενες χώρες να συνεχίσουν το σχολείο και τις σπουδές τους. Μετά από 7 χρόνια ζωής έξω, αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2012 για να δουλέψει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο κομμάτι της διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων και ακαδημαϊκών θεμάτων. Αγαπάει τα ταξίδια, έχει ήδη ταξιδέψει σε 37 χώρες και πιστεύει στη δύναμη του καθενός από εμάς να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.

“Επαναπροσδιορίζω την πραγματικότητα για μένα σημαίνει μαθαίνω να ακούω, να καταλαβαίνω και να συναισθάνομαι την πραγματικότητα από διαφορετικές οπτικές. Σημαίνει, προσπαθώ να καταλάβω τις ανησυχίες, τις χαρές, τις σκέψεις, τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μου, ώστε να καταφέρω να έρθω κοντά τους και να τους βοηθήσω να πραγματώσουν αυτά που ονειρεύονται. Σημαίνει, βλέπω τα απλά τα καθημερινά, τα όμορφα σαν τα πιο σημαντικά και τα αρνητικά και άσχημα ως ημιτελή. Σημαίνει φτιάχνω την ζωή μου, τις σχέσεις μου, εμένα την ίδια όπως πραγματικά επιθυμώ.”

Την Πετρούλα θα την ακούσουμε στη σκηνή του TEDxAUEB στις 15 Μαρτίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Λίγα λόγια για το TED και το TEDx:

Παρουσίαση ομιλήτριας TEDxAUEB - Πετρούλα Καραγιάννη

Το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στις Ιδέες Που Αξίζει Να Διαδοθούν. Ξεκίνησε ως τετραήμερο συνέδριο στην Καλιφόρνια το 1984 και συνεχίζεται και στη Μεγάλη Βρετανία (TED Global). Το  ΤΕD είναι ένα μια ετήσια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που μοιράζονται τις ιδέες και τις πράξεις τους (έχουν συμμετάσχει μεταξύ άλλων οι Bill Clinton, Al Gore, Richard Dawkins, Bill Gates, Lary Page, Sergey Brin). ΤΕD σημαίνει Tεχνολογία, Ψυχαγωγία, Τέχνη, (Technology Entertainment Design) αλλά επεκτείνεται και σε ένα πιο ευρύ φάσμα το οποίο προσφέρει γνώση και έμπνευση από τους πιο εμπνευσμένους στοχαστές του κόσμου και την ευκαιρία σε μια κοινότητα από ανθρώπους που διψούν για το καινούριο να συναναστραφούν και να ανταλλάξουν ιδέες.

TEDx (το x σημαίνει εκδήλωση που οργανώνεται ανεξάρτητα) είναι ένα πρόγραμμα από τοπικές εκδηλώσεις οι οποίες οργανώνονται από ομάδες εθελοντών. Η εκδήλωση ακολουθεί τις προδιαγραφές του TED και πυροδοτεί βαθιές συζητήσεις και συνδέσεις μέσω των ομιλητών και των βίντεο των ομιλιών που προβάλλονται στις ιστοσελίδες του TED και των τοπικών TEDx. Σήμερα υπάρχουν περίπου 5000 TEDx εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ το TEDxAUEB είναι το πρώτο event που πραγματοποιείται σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Για περισσότερα μπορείτε να επισπευτείτε το www.ted.com, www.tedxaueb.com, www.facebook.com/tedxaueb.