Έξι επιχειρήματα για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα

    Από: Startup Team

Ο πασίγνωστος οικονομολόγος John Maynard Keynes (Τζον Μέιναρντ Κέινς) είχε προβλέψει το 1930, ότι σε 100 χρόνια από τότε η τεχνολογική πρόοδος θα επέτρεπε στους ανθρώπους να δουλεύουν ελάχιστα, ακόμα και 15 ώρες την εβδομάδα και να καλύπτουν όλοι όλες τους τις ανάγκες. Βέβαια, πολύ εύστοχα, ο οικονομολόγος προέβλεψε ότι η τεχνολογία «θα επέτρεπε» στον άνθρωπο να γίνει αυτό, όχι ότι θα γινόταν! Και παρότι  δεν έχει φτάσει ακόμα το 2030, φαίνεται μάλλον απίθανο να γίνει τόσο μεγάλη αλλαγή ως τότε. Στις ΗΠΑ και τον «ανεπτυγμένο» κόσμο γενικότερα η πενθήμερη εργασία 40 ωρών εβδομαδιαίως κυριαρχεί εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα.

Υπάρχουν όμως πλέον αρκετές φωνές (βοώντων εν τη ερήμω μέχρι στιγμής) επιφανών προσωπικοτήτων του σήμερα, τόσο από επιστημονικούς χώρους, όσο και από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της οικονομίας, που τάσσονται υπέρ μίας μικρότερης εργασιακής εβδομάδας.

Μερικά από τα επιχειρήματα που ακούγονται σε αυτή την κατεύθυνση είναι:

1. Θα έκανε τους ανθρώπους πιο υγιείς

Τον Ιούλιο ο πρόεδρος του μεγαλύτερου φορέα δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε, ότι «η πενθήμερη εργασιακή εβδομάδα προκαλεί στους ανθρώπους πάρα πολύ άγχος» και ότι η Βρετανία θα έπρεπε να υιοθετήσει μία εργασιακή εβδομάδα τεσσάρων ημερών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian, ο καθηγητής John Ashton είπε, ότι το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους μεταξύ άλλων σε υψηλή πίεση και προβλήματα τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία τους, όπως ανησυχία και κατάθλιψη. «Μία πιο μικρή εργασιακή εβδομάδα μπορεί να σημάνει ότι οι άνθρωποι θα χαμογελούν περισσότερο, θα είναι πιο ευτυχείς και έτσι θα βελτιωθεί η γενικότερη υγεία» επισημαίνει ο καθηγητής.

Ακόμα και από καθαρά οικονομικής απόψεως, ένας πιο υγιής πληθυσμός, σημαίνει και μικρότερη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και του συστήματος υγείας συνολικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Να γιατί πολλοί δουλεύουν μανιωδώς, ακόμα κι όταν έχουν όσα χρειάζονται

2. Θα βοηθούσε τους ανθρώπους να εστιάζουν καλύτερα

Η εταιρία λογισμικού 37signals έχει θεσπίσει μία εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών, 32 ωρών από το Μάιο ως το τέλος Οκτωβρίου κάθε έτους. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους New York Times το 2012, ο συνιδρυτής της εταιρίας, Jason Fried, γράφει ότι το μειωμένο ωράριο καθιστά τους υπαλλήλους καλύτερα συγκεντρωμένους στο να τελειώσουν αυτά που πρέπει να γίνουν μέσα στον περιορισμένο χρόνο που έχουν.

«Όταν έχεις μία συμπιεσμένη εργασιακή εβδομάδα, τείνεις να εστιάζεις περισσότερο στο τι είναι σημαντικό. Ο περιορισμένος χρόνος ενθαρρύνει την ποιοτική χρήση του χρόνου» επισημαίνει.

3. Οι άνθρωποι θα είναι πιο παραγωγικοί

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The New Yorker, μελέτες δείχνουν ότι, το να δίνεις στους ανθρώπους περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τους κάνει να αισθάνονται ότι έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής τους.

Άλλες μελέτες βρήκαν, ότι οι εργαζόμενοι που αισθάνονται ότι έχουν μεγαλύτερη αυτονομία, τείνουν να είναι πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους. Ως εκ τούτου, εάν δοθεί στους ανθρώπους περισσότερος ελεύθερος χρόνος, αυτό θα τους κάνει πιο παραγωγικούς.

«Είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί όταν αισθανόμαστε ότι έχουμε χώρο να βρούμε τον δικό μας δρόμο, ενώ είμαστε συγχυσμένοι και πεισματάρηδες όταν δεν συμβαίνει αυτό» διαπιστώνει η συντάκτρια του άρθρου.

4. Ο επαρκής ύπνος θα επιδρούσε ευρέως θετικά

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται, ότι μία μικρότερη εργασιακή εβδομάδα θα επέτρεπε περισσότερες ώρες ύπνου στους ανθρώπους, κάτι που θα είχε θετικό αντίκτυπο στην υγεία, την ψυχολογία και τη φυσική τους κατάσταση, αλλά και θα οδηγούσε σε «καλύτερη νόηση, πιο διαυγή σκέψη και άρα… αυξημένη παραγωγικότητα».

Όντως, μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι, όταν μέλη της ομάδας μπάσκετ του πανεπιστημίου Stanford πρόσθεταν 90 λεπτά ύπνου στη ρουτίνα τους για περισσότερο από πέντε εβδομάδες, ήταν σε θέση να τρέχουν πιο γρήγορα και να σουτάρουν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

5. Υπάρχουν επιτυχή παραδείγματα χωρών

Οι Αμερικάνοι δουλεύουν λιγότερες ώρες απ’ ότι οι άνθρωποι σε οικονομίες της ανατολικής Ασίας όπως η Σιγκαπούρη και η Κορέα, αλλά αρκετά περισσότερο απ’ ότι πολλοί Ευρωπαίοι. Και οι εν λόγω ευρωπαϊκές οικονομίες τα πάνε αρκετά καλά.

Όπως επισημαίνει η Annalyn Kurtz σε άρθρο της στο CNN Money, ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος δουλεύει 394 ώρες λιγότερο το χρόνο απ’ ότι ο μέσος Αμερικάνος, που αντιστοιχεί σε 49 οκτάωρα. Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αν και σε πληθυσμό κατατάσσεται 17η.

Επίσης, η Σουηδία και η Νορβηγία έχουν ισχυρές οικονομίες, παρότι ο κόσμος εκεί εργάζεται λιγότερες ώρες από τον μέσο όρο.

6. Υπάρχουν επιτυχή παραδείγματα εταιριών

Η εταιρία online μόρφωσης Treehouse λειτουργεί με εργασία τεσσάρων ημερών, 32 ωρών την εβδομάδα όλο το χρόνο και ο συνιδρυτής της, Ryan Carson, «ορκίζεται σε αυτό».

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Quartz νωρίτερα φέτος, ο Carson εξηγεί, ότι η εταιρία του τα καταφέρνει να γίνονται όλα με μία ημέρα λιγότερη την εβδομάδα, κόβοντας «σπατάλες χρόνου» όπως εταιρικά emails και υπερβολικές συσκέψεις. Αντ’ αυτών, η εσωτερική επικοινωνία γίνεται με έναν (ηλεκτρονικό) πίνακα μηνυμάτων, όπου οι άνθρωποι απαντούν όταν έχουν χρόνο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι υπάλληλοι έχουν υψηλότερο ηθικό μετά από τρεις ημέρες ξεκούρασης και τέσσερις δουλειάς και όλα γίνονται πιο εύκολα, σωστά, γρήγορα και ευχάριστα.

Ο Karson γράφει: «Ένα μέλος της ομάδας μου αποκάλυψε ότι λαμβάνει συχνά emails από το Facebook (την εταιρία), που προσπαθεί να τον κερδίσει, αλλά η δική του απάντηση είναι πάντα η ίδια: ‘Αρχίσατε να δουλεύετε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα;’»