Συνέντευξη με την κ.Κλεπετούνα Μαρία υπεύθυνη του Womenassociations.gr

    Από: Startup Team

Η ιδέα του womenassociations.gr δημιουργήθηκε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί και η γυναικεία επιχειρηματικότητα στη χώρα. Οι μεταβλητές οικονομικές συνθήκες και η ανεπαρκής κρατική υποστήριξη οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις σε μια δυσμενή κατάσταση, η οποία τους απαγορεύει ουσιαστική ανάπτυξη και επιβίωση.

Γι αυτό το λόγο η ομάδα του womenassociations.gr βρίσκεται κοντά σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, αρχικά μέσω της δωρεάν διαδικτυακής οργάνωσης τους σε μια ιστοσελίδα και εν συνεχεία μέσω εξειδικευμένων υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις οικονομικές δυνατότητες κάθε επιχείρησης.

Η ομάδα του womenassociations.gr αποτελείται από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι στοχεύουν στην ικανοποίηση επιχειρηματικών αναγκών αλλά και στη γνωστοποίηση των παραδοσιακών αξιών των ελληνικών τόπων στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Το womenassociations.gr γίνεται «συνέταιρος» σε κάθε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα και σκέψη.

Πως ξεκίνησε η ιδέα του womenassociations.gr;

Η ιδέα του womenassociations ξεκίνησε με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναικεία επιχειρηματικότητα σήμερα. Βάσει αυτού και στηριζόμενη στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διαδικτυακός χώρος που να φιλοξενεί και να προβάλλει τους γυναικείους συνεταιρισμούς της χώρας αλλά και τις γυναικείες επιχειρήσεις ξεκίνησα συστηματική έρευνα για την υλοποίηση του διαδικτυακού χώρου womenassociations.gr

Τι μπορεί να κερδίσει μία γυναίκα ή μια ομάδα γυναικών όταν έρχεται σε επαφή μαζί σας;

Κατ αρχάς οποιαδήποτε γυναίκα ή ομάδα γυναικών επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί μας έχει δωρεάν διαδικτυακή προβολή και διαφήμιση. Επιπλέον, μπορούν όσες επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και εν συνεχεία να συνεργαστούμε για την αντιπροσώπευση των προϊόντων τους.

Τέλος, η ομάδα του womenassociations μπορεί να προσφέρει πληροφόρηση σχετικά με την οργάνωση των επιχειρήσεων και την πλήρη προβολή τους ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ.

Πως θα περιγράφατε την πορεία της γυναικείας επιχειρηματικότητας από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση;

Παρ ότι το έτος που διασχίσαμε υπήρξε μια προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ουσία δεν οδήγησε δε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αυτή η προσπάθεια εν μέσω κρίσης ήταν μια κινητήριος δύναμη για την αφύπνιση νέων γυναικών όσο αφορά τον κλάδο της επιχειρηματικότητας. Παρ όλα αυτά η πορεία της γυναίκειας επιχειρηματικότητας στο σήμερα, αν και ανοδική, απαιτεί περισσότερα κίνητρα και μεγαλύτερη προσπάθεια.

Η κρίση σήμερα πλήττει τις γυναίκες και τους νέους ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας. Τι συμβουλές θα τους δίνατε ώστε να μην σταματήσουν να προσπαθούν;

Η κρίση δεν υπήρξε σήμερα, ήταν και είναι μια συνεχής οικονομική διαφθορά των προγενέστερων γενιών μας. Η δικιά μας γενιά και δη η νεολαία πρέπει και οφείλει να προσπαθεί και να ονειρεύεται. Πιο συγκεκριμένα, η θέση της γυναίκας στην ανδροκρατούμενη αγορά εργασίας ήταν πάντα δυσμενής, άρα ανεξαρτήτως των οικονομικών πόρων και των καταστάσεων οποιαδήποτε μορφή δύναμης συσπειρωθεί μπορεί να επιτύχει ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Αυτό άλλωστε είναι που προτείνουμε και προσφέρουμε.

Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι όλο και περισσότερες γυναίκες να ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα ή να γίνονται στελέχη σε επιχειρήσεις.

Πάνω σε αυτή την παρατήρηση δεν νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός. Διότι από την ιστορία και μόνο διαπιστώνουμε ότι θέματα διαχείρισης, είτε γενικότερα, είτε ειδικότερα, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους διαχειριζόντουσαν από γυναίκες. Συνεπώς ήταν η φυσική ροή των πραγμάτων όλο και περισσότερες γυναίκες να επιθυμούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.

Οι ευκαιρίες είναι ίσες πια για όλους ή ακόμη υπάρχουν στερεότυπα κατά τη γνώμη σας;

Τα στερεότυπα σε δημοκρατικές κοινωνίες θα ήταν αντιφατικό να υπάρχουν. Τώρα, όσο αφορά την πραγματικότητα, υπάρχουν και σε περιόδους κρίσης εντείνονται. Άρα ναι πιστεύω ότι ακόμα υπάρχουν στερεότυπα πιο έντονα από κάθε άλλη φορά.

Τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στο μέλλον από την δική σας εμπειρία;

Μα φυσικά τι άλλο το καλύτερο δυνατό. Ασχέτως την εμπειρία μου και τα όνειρα μου, η γυναικεία επιχειρηματικότητα στο μέλλον αλλά και στο τώρα έχει να προσφέρει πολλές νέες ιδέες, πάθος για εργασία μιας που καμία νέα γυναίκα δεν ονειρεύεται να γίνει μόνο νοικοκυρά, και ειδικευμένη γνώση στο επιχειρείν. Συνεπώς, προσδοκώ μεγαλύτερη ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε ένα πιο αξιοκρατικό περιβάλλον.

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there!

Οι νέοι εκεί έξω πρέπει να έχουν πάνω απ όλα πίστη στα όνειρα τους, πίστη στον εαυτό τους, να δημιουργούν όραμα και να θυμούνται πάντα από πού ξεκίνησαν και πως έχουν φτάσει εκεί που έφτασαν. Αν το κάνουν αυτό κατανοούν ότι κάθε προσπάθεια τους έχει κάποιο αποτέλεσμα, άρα με μεγαλύτερη προσπάθεια αναβαθμίζουν τον εαυτό τους, την κοινωνία στο σύνολο της και την επιχειρηματικότητα, φτάνοντας πιο κοντά στο όνειρο τους και στην επίτευξη αυτού.