Time Management – 7 tips για να Οργανώσεις σωστά τη μέρα σου!

    Από: Startup Team

Ακούμε πολλές φορές τη φράση από φίλους ή συνεργάτες, “δεν προλαβαίνω”. Αυτό τι σημαίνει; Υπάρχει ένα πολύ “βαρύ” πρόγραμμα ή μία πολύ κακή οργάνωση της μέρας του; Και τα δύο συνιστούν ένα πρόβλημα, το οποίο δεν θα πρέπει να το αφήνουμε γιατί σίγουρα με το χρόνο θα μας επιβαρύνει παραπάνω.

Θέσε προτεραιότητες

Το ζήτημα είναι αρχικά να εστιάσουμε στα σημαντικότερα για εμάς. Όλα τα πράγματα έχουν ένα κόστος και μία ωφέλεια ή κέρδος που λαμβάνουμε. Εάν δεν βάλουμε βαθμούς  βαρύτητας στα καθημερινά μας πράγματα,τότε δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε κανέναν προγραμματισμό.

Τι κάνω συχνότερα;

Το ότι κάνω κάτι συχνά σημαίνει ότι το γνωρίζω καλά και όποτε και να το κάνω ξέρω ότι το κάνω καλά. Το στοιχείο αυτό μπορούμε να το μεταφέρουμε στο πρόγραμμά μας (εάν υπάρχει η δυνατότητα) και έτσι αποκτούμε ευελιξία. Παράλληλα δεν γίνεται βαρετό ,υπάρχει εναλλαγή και ενδιαφέρον.

Ξεχώρισε την προσωπική ζωή και “δώσε” της χρόνο

Η οικογένεια,οι σχέσεις μας με τον περίγυρό μας θα πρέπει να διαχωρίζεται από τις δουλειές. Ναι θα πρέπει μέσα στις ώρες που μπορούμε να πάμε για μία βόλτα με ένα φίλο ή φίλη, αλλά όχι να τους “προσθέτουμε” στο πρόγραμμά μας. Είναι φίλοι, είναι η οικογένειά μας , είναι η προσωπική μας ζωή. Ξεκίνα να βάζεις τον προσωπικό σου χρόνο για κάθε μέρα, αλλά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην ακολουθείς προγραμματισμό και εκεί. Έτσι θα είναι πιο ξεκούραστο, θα είμαστε πιο χαλαροί.

Με τι μέσο κινούμαι;

Όταν έχεις το δικό σου μέσο έχεις αρκετή ευελιξία. Όμως κάποιες φορές θα πρέπει να το αποχωρίζεσαι για να κερδίζεις όχι μόνο χρόνο αλλά και ηρεμία. Αν έχεις κάποια δουλειά στο κέντρο της Αθήνας σε ώρες αιχμής, άφησε το αυτοκίνητο και πάρε το μετρό. Θα φτάσεις πιο γρήγορα και θα έχεις χρόνο να κοιτάξεις τις σημειώσεις σου ή να σκεφτείς τι θέλεις να κάνεις ήρεμα.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε θα πρέπει να είναι η βέλτιστη δυνατή ανά την ώρα που κινούμαστε και το μέσο. Εάν κινούμαστε με μέσα μαζικής μεταφοράς αν παρακολουθούμε το πρόγραμμα θα γλιτώσουμε πολλές φορές άσκοπη ώρα  σε μία στάση.

Ο χρόνος για τις μετακινήσεις είναι αρκετός για κάθε μέρα. Εάν δεν μπορούμε να τον μειώσουμε δραματικά, ας κερδίσουμε και 20 λεπτά. Στο τέλος της βδομάδας θα έχουμε περισσότερη από 1,5 ώρα για ένα ραντεβού, για μία βόλτα, για λίγη παραπάνω ξεκούραση!

Προγραμματισμός σημαίνει ατζέντα!

Είσαι υποστηρικτής της κλασσικής παλιάς ατζέντας ή θα ήθελες να τα έχεις όλα στο tablet σου; Ό,τι και να σου αρέσει σημασία έχει να είναι όλα σωστά κατανεμημένα και να τα βρίσκουμε γρήγορα. Είναι σίγουρο ότι κάτι θα ξεχάσουμε. Για αυτό σημειώνουμε, “βομβαρδιζόμαστε” καθημερινά από πληροφορίες, ο εγκέφαλός μας έχει και όρια στη μνήμη!

 

Βγάλε αυτά που δεν σου προσφέρουν κάτι

Υπάρχουν ώρες που τις δαπανούμε χωρίς λόγο. Άσκοπη χρήση των social media για παράδειγμα ή γενικότερη άσκοπη χρήση του διαδικτύου. Καλό θα είναι να βάζουμε μέτρο σε οτιδήποτε άσκοπο κάνουμε, ας χρησιμοποιήσουμε το χρόνο αυτό με φίλους θα είναι πιο δημιουργικό.

“Feedback” το κλειδί για βελτίωση

Ίσως μέσα στην εβδομάδα να μην προλαβαίνουμε να δούμε τι κάναμε λάθος και τι κάναμε σωστά. Κάποια στιγμή μέσα στο Σαββατοκύριακο που θα είμαστε ήρεμοι, μπορούμε να σκεφτούμε τι κάναμε σωστό και τι λάθος!

Αν δεν μπορούμε μόνοι μας, ας παραδειγματιστούμε. Υπάρχουν φίλοι,γνωστοί  ή συνεργάτες που τα προλαβαίνουν όλα. Μας πως το κάνουν; Αναρωτήθηκες ποτέ; Βρες το δικό σου τρόπο…