Η ενεργειακή αναβάθμιση και τα οφέλη από την θερμομόνωση

    Από: Startup Team

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της θερμομόνωσης είναι ο περιορισμός των δαπανών για θέρμανση και ψύξη, γεγονός όμως που οφείλεται εν πολλοίς στην ποιότητα της μόνωσης. Ειδικά στη χώρα μας, η θερμομόνωση στην πλειονότητα των κτιρίων είναι ελλιπής πράγμα που σημαίνει μεγάλες σπατάλες ενέργειας και συνεπώς και χρημάτων για θέρμανση και δροσισμό. Η σωστή θερμομόνωση είναι αυτή που θα περιορίσει το φαινόμενο αυτό, διότι ένα κτίριο χωρίς θερμομόνωση ακόμη και αν γίνει αλλαγή του υπάρχοντος παλαιού συστήματος θέρμανσης με ένα σύγχρονο και αποδοτικότερο, θα εξακολουθήσει να χάνει θερμότητα. Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η θερμομόνωση. Εφόσον λοιπόν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα δεν έχετε παρά να επιλέξετε το κατάλληλο συνεργείο και τον αρμόδιο μηχανικό, ο οποίος θα αναλάβει τη μελέτη και τις εργασίες.

Τόσο την περίοδο του χειμώνα όσο και του καλοκαιριού ένα μη μονωμένο κτίριο χάνει και δέχεται θερμότητα αντίστοιχα, αυξάνοντας τα έξοδα. Μάλιστα με δεδομένο την αύξηση της τιμής τόσο του πετρελαίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος οι δαπάνες της οικογένειας για θέρμανση και ψύξη έχουν γίνει δυσβάσταχτες για μεγάλο μέρος του κόσμου. Η πιο ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της απώλειας θερμότητας δίδεται από τη θερμομόνωση και πιο συγκεκριμένα, από την εξωτερική θερμομόνωση. 

Η εξωτερική θερμομόνωση μπορεί να εφαρμοστεί και στα υπό κατασκευή κτίρια αλλά και σε όσα υπάρχουν ήδη, δημιουργώντας ένα περίβλημα που θα προστατεύει όλο το κτίριο. Ειδικότερα, αυτός ο τύπος θερμομόνωσης έχει πολλά πλεονεκτήματα και κυρίως ότι αποτελεί μια μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της απώλειας θερμότητας, αλλά και της υπερθέρμανσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φιλικά προς τη φύση, ενώ παράλληλα η θερμομόνωση προστατεύει το περιβάλλον από τις βλαβερές εκπομπές ρύπων του πετρελαίου.

Τα οφέλη από την εφαρμογή της θερμομόνωσης είναι όχι μόνο οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη έχουν να κάνουν με το πόσο ποιοτική είναι η θερμομόνωση, με τη σωστή εφαρμογή της και την ορθή επιλογή των μονωτικών υλικών. Σε γενικές γραμμές, πολύ σημαντική θεωρείται η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται και η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 40%. Παράλληλα, χάρη στη θερμομόνωση προστατεύεται το ίδιο το κτίριο από τις ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Μας προστατεύει επίσης από την υγρασία και την μούχλα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Τέλος, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ότι τα κτίρια αναβαθμίζονται αισθητικά. Σημαντικά βέβαια είναι τα οφέλη και για το περιβάλλον: μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τόσο από τη χρήση πετρελαίου όσο και κλιματιστικών, προστασία από την όξινη βροχή και άλλα.

Εάν λοιπόν σκέφτεστε σοβαρά να προβείτε στη λύση της θερμομόνωσης δεν έχετε παρά να το κάνετε επιλέγοντας ένα αξιόπιστο συνεργείο και λαμβάνοντας υπόψη σας ότι οι δαπάνες σας θα καλυφθούν από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Περισσότερες πληροφορίες : Mονώσεις ταρατσών