Τα απαραίτητα χαρακτηριστικά κάθε 20χρονου που θέλει να ανοίξει τη δική του εταιρεία!

    Από: Startup Team

Του Νότη Κουτσούκου

Από τη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό που λέμε επιχείρηση (μη φτιάχνετε σενάρια στο μυαλό σας), μέχρι σήμερα έχω μάθει άπειρα πράγματα. Στην ουσία, ξεκίνησα πριν από 3 χρόνια, μη γνωρίζοντας το παραμικρό κι έφτασα στο παρόν, όπου μπορώ να μοιραστώ κάποια πράγματα μαζί σας, να σας προσφέρω τροφή για σκέψη και να περιμένω τα δικά σας σχόλια με την άποψή σας επί του θέματος.

Το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω, είναι ότι η νέα γενιά αποτελεί βασικό γρανάζι του επιχειρηματικού κόσμου, πολύ απλά επειδή έχει γνώσεις τις οποίες οι μεγαλύτεροι αδυνατούν να κατανοήσουν. Διαδίκτυο, social media, marketing της σύγχρονης εποχής και πολλές ακόμη έννοιες, τις οποίες η Generation Y παίζει στα δάχτυλα αποτελούν «Κινέζικα» για την προηγούμενη γενιά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά όμως, που χρειάζεται ένας νεαρός 20χρονος για να έχει μέλλον στον κόσμο των …μεγάλων; Αρκεί μία καλή ιδέα ή όχι; Προσωπικά υποστηρίζω το δεύτερο. Ιδέες γεννιούνται άπειρες κάθε μέρα. Άλλες καλύτερες κι άλλες χειρότερες. Άλλα είναι όμως, τα δεδομένα που κάνουν τη διαφορά.

Ενθουσιασμός

Αν η ιδέα, η προοπτική της, οι ώρες που θα ασχοληθείς και το ρίσκο που θα πάρεις, δε σε ενθουσιάζουν, δε σε κάνουν να «τρελαίνεσαι» και να θέλεις να δράσεις άμεσα, τότε δύο είναι τα πιθανά σενάρια. Ή το προϊόν σου δεν είναι αρκετά καλό και οι πιθανότητες αποτυχίας αυξάνονται δραματικά, ή εσύ δεν είσαι έτοιμος για το μεγάλο βήμα.

Στόχος

Πάντα πρέπει να υπάρχει ένας απώτερος σκοπός στα επιχειρηματικά σου σχέδια. Είτε αυτός είναι το οικονομικό κέρδος, είτε η εξουσία, είτε η απόδειξη της αξίας που έχεις, στο περιβάλλον που ίσως σε αμφισβητούσε τόσο καιρό. Μη μπερδεύεστε όμως, είναι εντελώς διαφορετική η ύπαρξη υγιούς στόχου κι εντελώς διαφορετική η φιλοσοφία ζωής «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Με μια τέτοια τακτική, βραχυπρόθεσμα μπορεί να κερδίσεις πολλά. Μακροπρόθεσμα όμως, θα μείνεις για πάντα πίσω…

Αποφασιστικότητα

Η φράση «Τα παρατάω» είναι άγνωστη για έναν νεαρό επιχειρηματία με προοπτικές επιτυχίας. Δεν έχει ιδέα τι τον περιμένει αύριο, δεν ξέρει πόσες φορές θα πέσει και πόσο σοβαρά θα είναι τα χτυπήματα, είναι αποφασισμένος όμως, να σηκωθεί ξανά και ξανά και να ανέβει στην κορυφή του βουνού απολαμβάνοντας τους καρπούς της νίκης του. Άλλωστε, ένα ταξίδι χωρίς περιπέτειες είναι σαν το ανάλατο φαγητό. Πιο «ασφαλές» μεν, άνοστο δε…

Αισιοδοξία

Η αισιοδοξία είναι ένα χαρακτηριστικό που σου εξασφαλίζει την επιτυχία σε όλες τις πτυχές της ζωής σου κι όχι μόνο στην επιχειρηματικότητα. Παρόλα αυτά, θεώρησα σωστό να την συμπεριλάβω γιατί ένας κατσούφης, απαισιόδοξος που αρέσκεται στο να κλαίει κλεισμένος στο δωμάτιό του, δε θα πετύχει το παραμικρό ποτέ. Πόσο μάλλον να δει την επιχείρησή του στο …χρηματιστήριο!

Κριτική σκέψη

Οι νέοι άνθρωποι, εκ των πραγμάτων είναι άπειροι και πολλές φορές δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες καταστάσεις. Αυτό το μειονέκτημά τους όμως, μπορούν εύκολα να το μετατρέψουν στο μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα. Αρκεί να ακούν. Να δέχονται τις συμβουλές που τους δίνουν, να δίνουν τη δέουσα προσοχή και στη συνέχεια να μελετούν προσεκτικά όλα τα «μαθήματα της ημέρας». Από εκεί και πέρα, θα ξεχωρίσει αυτός που έχει την πιο ανεπτυγμένη κριτική σκέψη και θα ξέρει ακριβώς τι πρέπει να αφομοιώσει και που να αδιαφορήσει.

Ανεξαρτησία

Η ανεξαρτησία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, με κάθε σημασία που μπορεί να πάρει η συγκεκριμένη λέξη. Ο νέος που θέλει να ασχοληθεί με τις μπιζνες, πρέπει να έχει την ελευθερία να εργάζεται σκληρά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χωρίς να τον ελέγχουν γιατί …δεν κοιμάται. Πρέπει να είναι ανεξάρτητος από ευρύτερα οικονομικά συμφέροντα για να μπορέσει να αναπτύξει την πλήρη δημιουργικότητά του και εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό την άγνοια κινδύνου που χαρακτηρίζει αυτήν την ηλικία.

Εμπιστοσύνη

Το τελευταίο, μα ίσως σημαντικότερο, χαρακτηριστικό που πρέπει να έχεις για να φτάσεις στην κορυφή, είναι η εμπιστοσύνη. Γνωρίζω πολύ καλά πως ζούμε σε μία περίεργη εποχή όπου ο ένας προσπαθεί να «φάει» τον άλλο υπακούοντας σε κανόνες που επιτάσσει η …ζούγκλα. Παρόλα αυτά, η ικανότητα να εμπιστεύεσαι ανθρώπους είναι μια σπουδαία αρετή την οποία αν εκμεταλλευτείς σωστά θα σου βγει σε καλό. Μπορεί να σου βάλουν τρικλοποδιές και να σκοντάψεις, μα ποτέ το τραύμα δεν είναι αρκετά σοβαρό για να μη σηκωθείς ξανά. Για αυτό ρίσκαρε, άνοιξε τα χαρτιά σου, δέξου κι άλλους στην ομάδα σου και μαζί, προσπαθήστε για το καλύτερο!