TEDxAcademy 2014 :‘’The future we share’’

    Από: Startup Team

 

Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν βιώσαμε μια μέρα γνώσης και έμπνευσης ακόμη μια χρονιά. Παρευρεθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στην διοργάνωση του TEDxAcademy στον επιβλητικό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την συνεργασία της κινητής τηλεφωνίας Wind, ελληνικής ζυθοποιίας Mύθος, Eurobank, Sap, Smart, Metaxa, Coco-Mat, V+O Communications, Cortese Caffe, της εφημερίδας Καθημερινή, τηλεοπτικού καναλιού Σκάϊ, 24media κ.ά.

Οι 120 χαμογελαστοί εθελοντές μας προσέφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους και οι υπέροχοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μας ταξίδεψαν μοιράζοντας μαζί μας ιστορίες και ιδέες για ένα καλύτερο ‘’Μέλλον που μοιραζόμαστε’’. Το φετινό ΤEDxAcademy έδωσε την δυνατότητα σε όσους δεν παρευρέθηκαν να το παρακολουθήσουν μέσω της υπηρεσίας live streaming.

Session 1

 

Οι παρουσιαστές μας ήταν η Νίκη Συροπούλου και ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης. Ξεκινώντας, στην πρώτη συνεδρία ‘’The future we share’’ ο εξαίρετος πολιτικός επιστήμονας, οικονομολόγος, συγγραφέας του ‘’Why nations fail’’ και διανοητής από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ James Robinson ανέλυσε γιατί άλλα κράτη είναι πλούσια και άλλα φτωχά. Μας εξήγησε γιατί αντιμετωπίζει κάθε χώρα διαφορετικά τον πλούτο, την ασφάλεια, την υγεία και τόνισε πως η λιτότητα δεν είναι η λύση για την χώρα μας αλλά η κατάργηση του πελατειακού κράτους. Ο ειδικός στρατηγικής σε θέματα ασφαλείας Menny Barzillay, μας μίλησε για τους κινδύνους του Ίντερνετ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν αφού είτε πληρώνουμε με χρήματα είτε με την παραχώρηση της ιδιωτικότητάς μας. Στην συνέχεια, ο ερευνητής του CERN Μιχάλης Μπαχτής με θέμα ‘’ΤΟ σωματίδιο Ηiggs και η ζωή μου’’, μας εξήγησε πόσο σημαντικά είναι τα πειράματα όταν αφορούν ανακαλύψεις και επισήμανε πως οφείλουμε να στηρίξουμε τα πανεπιστήμια δίνοντας βάση στην έρευνα, την εκπαίδευση και την εσωτερική αναδιάρθρωση.

Ο Περικλής Παπαδόπουλος, μηχανικός αεροδιαστημικής στην NASA, είναι επικεφαλής της ομάδας που έστειλε τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο στο διάστημα. Με θέμα ‘’Greek Minds At Work’’ μας ανέλυσε το ελληνικό επίτευγμα και ανέφερε πως με πρόλογο το παρελθόν μας είναι πλέον καιρός για επαναπροσδιορισμό του εαυτού μας για ένα καλύτερο μέλλον. Κλείνοντας την πρώτη ενότητα, ο Simon Anholt, ανεξάρτητος σύμβουλος πολιτικής και διεθνής ερευνητής, υποστήριξε ότι η μόνη υπερδύναμη είναι η διεθνής κοινή γνώμη και οι προκλήσεις του σήμερα θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο όταν στοχεύσουμε στο κοινό καλό.

 

Session 2

 

Απολαμβάνοντας φρέσκο καφέ και μετά από το γευστικό ταξίδι με άρωμα Κρήτης, Επτανήσων και Κυκλάδων με αλμυρά bagels και γλυκές λιχουδιές περάσαμε στο δεύτερο session, ‘’Local Action’’. Ο Αλέξης Παπαχελάς, με θέμα ‘’Τα δύο πρόσωπα της Ελλάδας’’ μας είπε ότι η δημιουργική Ελλάδα δεν εκπροσωπείται πολιτικά, έχουμε μάθει να υπερ-αναλύουμε, να αναγάγουμε τα πάντα σε ιδεολογία αντί να αναζητούμε πρακτικές λύσεις, μόνο με τους κανόνες μπορούμε να φτάσουμε στην πρόοδο. Στην ομιλία του κ. Μιχαηλίδη, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο οποίος στήριξε την ομιλία του στο γνωστό απόφθεγμα του Τολστόι ‘’Τέχνη είναι αυτό που ενώνει τους ανθρώπους’’ αναφέροντάς μας δύο πετυχημένα case studies, την Όπερα της Βαλίτσας και η Όπερα σε Διαδραστικά Σχολεία.

Συνεχίζοντας ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής έρευνας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών του Βερολίνου και καθηγητής Βιομηχανικής και Θεσμικής Οικονομικής, επικεντρώθηκε στην επιχειρηματικότητα λέγοντας μας πως πρέπει να σπάσουμε τα ταμπού και να ισοπεδώσουμε την γραφειοκρατία δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την συνεργασία. Κλείνουμε την δεύτερη ενότητα με τον συγγραφέα και φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο, ο οποίο μας ανέλυσε τις παθητικές επιθυμίες σε σχέση με την  δυσπιστία. Σίγουρα οφείλουμε να κρατήσουμε τις εξής αναφορές του: ‘’Η ελληνική καχυποψία δηλητηριάζει κάθε προσπάθεια αλλαγής’’, ‘’Ζητάμε από τους πολιτικούς να μην μας λένε ψέματα αλλά βαθιά μέσα μας θέλουμε να μας κοιμίζουν με παραμύθια, το ζητάμε και προσαρμόζονται’’,  ‘’Η κρίση είμαστε εμείς’’.

Session 3

 

Στην τρίτη και τελευταία μας συνεδρία ‘’Human Interaction’’, με θέμα ‘’Η Ελλάδα που ονειρεύομαι’’ ο Νίκος Κουμέττης , Πρόεδρος της Coca-Cola Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, στήριξε τον λόγο του στην εργατικότητα των Ελλήνων αλλά και την δυσκολία τους να τηρούν κανόνες και χρονοδιαγράμματα. Μας τόνισε αξίες όπως η αυτοκριτική, το θάρρος, η εργατικότητα, η μόρφωση και ο σεβασμός τα οποία εκλείπουν αφού σήμερα υπερισχύει ο φόβος, η ανασφάλεια, η κατάθλιψη, η μεγαλομανία, η θρασύτητα και ο φθόνος. Περνάμε στην Μαρία Σταυροπούλου, επικεφαλής υπηρεσίας Ασύλου η οποία μας μετέφερε στον κόσμο των προσφύγων μοιράζοντας μαζί μας συγκλονιστικές ιστορίες αγώνα, ηρωισμού και συγκίνησης.

Αμέσως μετά, την σκυτάλη ανέλαβε ο Νίκος Μιχαλάκης από το MIT, επιστήμων πληροφοριακών συστημάτων, μίλησε για την αναγκαία τεχνολογική εκπαίδευση των παιδιών μέσω παιχνιδιών μιλώντας για τον προγραμματισμό ως τη γλώσσα του μέλλοντος. Ο Χρήστος Μποκόρος μας μετέφερε στην τέχνη, εξηγώντας από μία καλλιτεχνική οπτική ‘’το φωτεινό παραπέτασμα του χάους’’, την ζωγραφική στην ως τέχνη και ‘’αξία ψυχής’’. Ο τελευταίος αλλά εξίσου πολύ σημαντικός ομιλητής μας για φέτος ήταν ο καθηγητής ψυχολογίας του Harvard Dan Gilbert, ο οποίος θέλησε να μας διδάξει πώς να ‘’Σκοντάψουμε στην Ευτυχία’’! Θα μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη μας οι εξής αναφορές του: ‘’Το μυστικό της ευτυχίας είναι να ανοίγουμε τα χέρια μας’’, ‘’Αν ήταν η παγκόσμια υπερθέρμανση αποτέλεσμα συνομωσίας τότε μόνο θα προσπαθούσαμε να την αντιμετωπίσουμε’’…

 

The journey came to its end

 

Το TEDxAcademy 2014 ολοκληρώθηκε με βασικό του μήνυμα την άμεση αλλαγή νοοτροπίας συνοδευόμενη από τη δικαιοσύνη, την συνεργασία, την αυτοκριτική και την δράση! Σας αφήνουμε να αναλογιστείτε με το σπουδαίο απόφθεγμα του Αριστοτέλη Ωνάση: ‘’Στις πιο σκοτεινές μας στιγμές είναι που πρέπει να εστιάζουμε για να δούμε το φως’’. Θα περιμένουμε ανυπόμονα  ξανά να μας παρακινήσουν οι εποικοδομητικές ιδέες χαμογελαστών ανθρώπων με τόλμη και πάθος για μία καλύτερη κοινωνία!

 

Μπορείτε να βρείτε παρακάτω περαιτέρω πληροφορίες για την TEDxAcademy και την TEDx:

 

www.ted.com/about/programs-initiatives/tedx-program

 

 


Άρθρο από: Nicole-Savvina Kotronarou

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με μεταπτυχιακό στο Marketing στο ALBA Graduate Business School. Η εργασιακή της εμπειρία έχει επίκεντρο την επικοινωνία, το ψηφιακό marketing και το project management σε πολυεθνικές εταιρείες και digital agencies. Σήμερα, στο Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων, δημιουργεί μαζί με νέους επιχειρηματίες, πρωτότυπες τεχνολογικές λύσεις που δίνουν νέα πνοή στην καθημερινότητά μας και αλλάζουν την Αθήνα. Στον ελεύθερό της χρόνο αποτυπώνει urban ιστορίες στο φωτογραφικό φακό, ανακαλύπτει νέα coffee spots, εξερευνά ελληνικούς αμπελώνες και δηλώνει ενθουσιώδης με τα ταξίδια, τη γαστρονομία και το pilates.