“Ανοίγει” το πρόγραμμα για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Από: Startup Team

Πηγή: emea.gr

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, σε προγράμματα ενίσχυσης. Η υποβολή των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 456 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 900 εκατ. ευρώ. Από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 10.000 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν περί τις4.000 νέες θέσεις εργασίας.

“Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα υλοποιήσουν επενδύσεις προσανατολισμένες στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής”, αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων θα κυμαίνονται μεταξύ 40 και 60 %, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία). Οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες μπορούν να αξιοποιήσουν, πέραν των δικών τους πόρων, και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οι δαπάνες που ενισχύονται περιλαμβάνουν: κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανήματα – εξοπλισμό παραγωγής, μεταφορικά μέσα, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, δικαιώματα τεχνογνωσίας, πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικό και υπηρεσίες, προβολή – προώθηση, αμοιβές συμβούλων και λειτουργικές δαπάνες.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδύσεων είναι 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης για τους κλάδους Μεταποίησης και Τουρισμού, και 12 μήνες για το “Εμπόριο –Υπηρεσίες”.

Οι προτάσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω σχετικής ιστοσελίδας.

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και μία ειδική ιστοσελίδα για το πρόγραμμα όπου έχουν αναρτηθεί ο οδηγός του προγράμματος, οι επιλέξιμοι κλάδοι, αναλυτικά τα σημεία ενημέρωσης ανά Περιφέρεια, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται ανά την Ελλάδα όπως επίσης και αρχείο με συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις το οποίο ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Μέσω της ίδιας ιστοσελίδας οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τυχόν ερωτήσεις / απορίες και να λάβουν απαντήσεις.

Επίσης για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΕΦΕΠΑΕ (τηλ.: 210 6985210) και τους κατά τόπους εταίρους του, στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ (τηλ.: 801 11 36300).

Emea.gr

Το EMEA Business Monitor (www.emea.gr) είναι ένα πρωτοποριακό επιχειρηματικό portal που καλύπτει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με έμφαση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανοίγοντας νέους δρόμους για την επιχειρηματική και οικονομική ειδησεογραφική πραγματικότητα.

Ένα portal που ανοίγει τις ηλεκτρονικές του σελίδες για να καλύψει, για πρώτη φορά, μεγάλους διεθνείς προορισμούς των ελληνικών επιχειρήσεων, που θεωρούνται leaders στο χώρο τους.

Παράλληλα, ενημερώνει για τα τεκταινόμενα στο εγχώριο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.

Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα αποτελεί το εφαλτήριο για τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής τόσο στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και σε εκείνες της Μέσης Ανατολής, το EMEA Business Monitor (www.emea.gr) θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ενημέρωσης και καταγραφής των νέων επιχειρηματικών δεδομένων σε όλους τους τομείς.

Στο πλαίσιο αυτό, το EMEA Business Monitor (www.emea.gr) υιοθετεί μια επαγγελματική, έγκυρη και έγκαιρη προσέγγιση, παρέχοντας, στους επισκέπτες – αναγνώστες του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, έναν πλούτο σφαιρικής και πολύπλευρης πληροφόρησης για όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής ενημέρωσης.