Οι 9 άνθρωποι που συναντάς στην επαγγελματική… κόλαση

    Από: Startup Team

Όπως στην προσωπική και κοινωνική ζωή μας, έτσι και στην επαγγελματική υπάρχουν πολλοί τύποι ανθρώπων. Κάποιοι μας βοηθούν, μας ενθαρρύνουν, μας παρακινούν και μας εμπνέουν. Άλλοι όμως, μπορεί να κάνουν την επαγγελματική ζωή μας –και την προσωπική- μία… κόλαση. Ευτυχώς, μπορούμε να αποφύγουμε το «καθαρτήριο». Το μόνο που χρειάζεται, είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε νωρίς αυτούς τους τύπους ανθρώπων:

Από την Αννίτα Νιάκα

Ο κουτσομπόλης

Όλοι μπαίνουμε στον πειρασμό του κουτσομπολιού. Να μάθουμε τους λόγους πίσω από τις αποφάσεις ενός υπαλλήλου, τα κίνητρα πίσω από τις δράσεις ενός πελάτη, το παρασκήνιο ενός θέματος ή την κρυφή ατζέντα ενός προμηθευτή, όλα αυτά τα… ενδιαφέροντα. Ωστόσο αυτό συχνά είναι λάθος και κάποιες φορές πολύ επιβλαβές.

Σκέφτηκες ποτέ, ότι το άτομο που τόσο απλόχερα σου δίνει την «εσωτερική πληροφόρηση» για τις ζωές των άλλων, δίνει και στους άλλους πρόσβαση στις δικές σου ευαίσθητες πληροφορίες; Επίσης, το να συμμετέχεις στο κουτσομπολιό, ακόμα και περιστασιακά, καταστρέφει εντελώς την αξιοπιστία σου και τον σεβασμό που έχουν οι άλλοι για εσένα.

Κράτα κοντά σου ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν «εσωτερικές πληροφορίες» μόνο για τις δικές τους σκέψεις και τα δικά τους αισθήματα.

Ο καταστροφολόγος

Το «πνεύμα αντιλογίας» μπορεί να είναι βοηθητικό κάποιες φορές, όμως οι άνθρωποι που, ό,τι και να πει κάποιος, θα υποστηρίξουν μία αντίθετη θέση, νοιάζονται μόνο να προωθήσουν το Εγώ τους. Η «φωνή της λογικής» τους συχνά είναι η φωνή κάποιου που προσπάθησε και απέτυχε (ή δεν προσπάθησε ποτέ) και πιστεύει ότι κανένας δεν μπορεί –ή δεν πρέπει- να επιτύχει. Απομάκρυνε τους ανθρώπους που συνεχώς προβλέπουν καταστροφή, βασιζόμενοι αποκλειστικά στις δικές τους κακές εμπειρίες.

Κράτα κοντά σου ανθρώπους που κάνουν έξυπνες ερωτήσεις, μοιράζονται τα μαθήματα που έχουν πάρει και εάν διαφωνούν με κάτι, προτείνουν κάποιες αλλαγές. Και το καλύτερο, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Η «Πολυάννα»

Στο αντίθετο άκρο του φάσματος βρίσκεται το άτομο που βρίσκει κάθε σκέψη και πράξη σου καταπληκτική, φανταστική, απίστευτη! Ο άνευ όρων έπαινος έχει πλάκα, αλλά σπάνια είναι βοηθητικός στις επιχειρήσεις. Κανένας μας δεν είναι τόσο έξυπνος, τόσο διορατικός ή τόσο ταλαντούχος. Όλοι μας κάνουμε λάθη. Αλλά συχνά δεν το αντιλαμβανόμαστε, μέχρι κάποιος να μας το πει.

Είναι εύκολο να λες σε κάποιον ότι είναι σπουδαίος. Αλλά η «δόξα» είναι ο εχθρός της βελτίωσης.
Κράτα κοντά σου τους ανθρώπους που μπορούν να σου πουν ότι μπορείς ακόμα καλύτερα –και είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν να τα πας ακόμα καλύτερα.

Ο «εαυτούλης»

Ένας Γάλλος ερασιτέχνης καλλιτέχνης είχε πει κάποτε «είμαι τόσο εγωιστής, που ακόμα κι αν επρόκειτο να γράψω για μία καρέκλα, θα έβρισκα κάποιον τρόπο να γράψω για τον εαυτό μου». Πιθανότατα γνωρίζεις πολλούς τέτοιους ανθρώπους. Βλέπουν τον εαυτό τους ως το επίκεντρο κάθε ιστορίας, κάθε θέματος, κάθε γεγονότος, παρότι οι ίδιοι ποτέ δεν κάνουν κάτι αξιόλογο μόνοι τους.

Γιατί να μην προτιμήσεις ανθρώπους που θέλουν να «πάνε μπροστά μαζί» και να είναι μέρος κάτι μεγαλύτερου από το Εγώ τους;

Το «οδόφραγμα»

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τη μυστηριώδη ικανότητα να βρίσκουν άπειρα πιθανά εμπόδια και προβλήματα. Εννοείται ότι κανένας μας δεν θέλει να κάνει ένα λάθος που θα μπορούσε να αποφύγει. Αλλά όταν κάποιος συνεχώς αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ιδέα με ασαφείς λόγους για τους οποίους υποτίθεται ότι δεν θα λειτουργήσει, ε… αυτό το άτομο πρέπει να αποχωρήσει… Γιατί; Διότι η αδικαιολόγητη αμφιβολία είναι ο απόλυτος εχθρός του επιτεύγματος.

Κράτα κοντά σου ανθρώπους που μπορούν να σου πουν αντικειμενικά και με λογικά επιχειρήματα, γιατί κάποια ιδέα δεν θα λειτουργήσει και τι μπορεί να λειτουργήσει αντ’ αυτής. Δεν θα σου κλείνουν συνεχώς το δρόμο. Θα είναι βοηθητικοί.

Ο ενδεής

Είναι ορισμένοι άνθρωποι που διαρκώς αισθάνονται σαν να μην τους δίνεις αρκετή προσοχή, όσο σκληρά κι αν προσπαθείς. Πασχίζουν συνεχώς να πάρουν προσοχή, πάντα χρειάζονται κάτι που «δεν τους δίνεις», ζητάνε διαρκώς κάτι με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, πάντα κάτι λείπει.

Καλύτερα να έχεις κοντά σου ανθρώπους αρκετά ασφαλείς, με τους οποίους δεν θα αισθάνεσαι άσχημα εάν για μία στιγμή δώσεις προσοχή σε κάτι άλλο. Και θα απολαμβάνουν την προσοχή σου όταν την έχουν.

Ο ανατρεπτικός

Όχι, δεν μιλάμε για ανθρώπους με ανατρεπτική αντίληψη για τα πράγματα. Μιλάμε για κάποιους ανθρώπους, που προσπαθούν να φτιάχνουν τη δική τους εικόνα, κάνοντας τους άλλους να δείχνουν άσχημα. Ορισμένοι προσπαθούν να πάνε μπροστά, κάνοντας τους άλλους να μείνουν πίσω. Κάποιοι που την κρίσιμη στιγμή θα σε αφήσουν εκτεθειμένο, αντί να πάρουν το μέρος σου, παρότι μέχρι τότε ήταν απόλυτα «στο πλευρό σου».

Κράτα κοντά σου ανθρώπους που ξέρεις ότι, όταν χρειαστεί, θα «καλύψουν τα νώτα σου». Και φρόντισε να κάνεις κι εσύ το ίδιο γι’ αυτούς.

Ο «δικτυωτής»

Το χτίσιμο επαφών και σχέσεων είναι σημαντικό, αλλά η δικτύωση δεν είναι ένα παιχνίδι αριθμών. Δεν γίνεται να χτίσεις ουσιώδεις σχέσεις με δεκάδες, πόσο μάλλον εκατοντάδες ανθρώπους. Συν ότι, το να κάνεις μία επαφή δεν είναι ποτέ το τέλος, είναι μόνο η αρχή.

Διατήρησε σχέσεις μόνο με τους ανθρώπους που πραγματικά θέλουν να συνδεθούν μαζί σου για κάποιο σκοπό. Ένας σκοπό που θα είναι ωφέλιμος και για τους δύο σας.

Ο «φελλός»

Ορισμένοι άνθρωποι περιπλανώνται από εγχείρημα σε εγχείρημα, από μέρα σε μέρα και από χρόνο σε χρόνο. Μοιάζουν να «επιπλέουν» συνεχώς, πηγαίνοντας «όπου φυσά ο άνεμος». Όχι, δεν μιλάμε για πολυσχιδείς προσωπικότητες, ανθρώπους με πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα, ανθρώπους που μπορεί να μας εκπλήξουν με την επόμενη κίνησή τους. Μιλάμε για άτομα που κοιτάζουν να εκμεταλλευτούν κάθε περίσταση για να πάρουν κάτι, να εξυπηρετήσουν καθαρά δικούς τους, άγνωστους σκοπούς και όταν αυτό συμβεί, σαν μέλισσες «πάνε σε άλλο λουλουδάκι», για να πάρουν ότι μπορούν και από ‘κει. Μπορεί να μοιάζουν σαν να μην έχουν σχέδιο ή στόχο, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Καλύτερα να έχεις κοντά σου ανθρώπους που, ακόμα κι αν έχουν διαφορετικούς στόχους από εσένα –δεδομένου ότι για τον καθένα ο σκοπός και η επιτυχία είναι κάτι διαφορετικό- έχουν αυτό που λέμε βάθος, «ουσία». Και όχι απλώς δεν θα σε «πουλήσουν» μόλις πάρουν κάτι που θέλουν από εσένα, αλλά ακόμα και οι διαφωνίες σας, οι διαφορετικές αντιλήψεις σας σε θέματα δουλειάς και ζωής, θα είναι εποικοδομητικές και για τους δύο σας. Τελικά, αυτές δεν είναι οι σχέσεις που –συχνά αφανώς- σε βοηθούν να εντοπίσεις και να πετύχεις τους αληθινούς σου στόχους;