Τα 4 Π για την επιτυχία…

    Από: Startup Team
πηγή: reporter.gr

Του Πάνου Τσαγκαράκη

Προνοητικότητα, Προγραμματισμός, Πειθαρχία, Προτεραιότητες. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι είμαστε προνοητικοί αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Θα μου πείτε, πόσος προνοητικός μπορεί να γίνει κάποιος στις μέρες μας όταν δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Και όμως…

Προνοητικότητα, στον επαγγελματικό χώρο τουλάχιστον, σημαίνει να μπορείς να πάρεις όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσεις πιθανά μελλοντικά προβλήματα, ανάγκες ή αλλαγές. Δεν ισχυρίζομαι ότι μπορείτε να λύσετε όλα τα πιθανά σας προβλήματα προκαταβολικά, έχοντας μια λύση για το καθένα που τυχόν θα προκύψει στο «τσεπάκι» σας. Λέω, όμως, ότι το να αναλάβετε τις ευθύνες σας όντας προνοητικοί μπορεί να σας γλυτώσει από πολλές ανεπιθύμητες καταστάσεις. Και σίγουρα από την εντελώς αντιπαθητική στάση που παίρνουν ορισμένοι, ρίχνοντας πάντα το φταίξιμο για ό,τι πηγαίνει στραβά στους άλλους ή στις συνθήκες. Η υπευθυνότητα είναι αναγκαία για να φέρει κάποιος σε πέρας οποιοδήποτε έργο, πόσω μάλλον για να το προχωρήσει ή να το ολοκληρώσει με επιτυχία.

Ο μάνατζερ είναι σαν το διευθυντή ορχήστρας, πρέπει να φροντίζει ώστε κάθε όργανο να παίζει το δικό του κομμάτι τη σωστή στιγμή και όλα μαζί να συνθέτουν ένα έργο. Η προνοητικότητα έχει νόημα όταν οδηγεί σε προ-δράση. Και αυτή απαιτεί να απαντά κανείς σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν, καλώντας τους ειδικούς, και στη συνέχεια ελέγχοντας όλες τις λεπτομέρειες. Αν λοιπόν έχετε αναλάβει κάποιο έργο βεβαιωθείτε για τα εξής:

  • Κατά την έναρξη του έργου, καταγράψτε τα στοιχεία που μπορεί να το καθυστερήσουν ή να δημιουργήσουν δυσκολίες στην εκτέλεσή του. Ξεκινήστε από σήμερα την επικοινωνία με την ομάδα σας σχετικά με το πώς μπορούν να μετριαστούν όλα αυτά τα στοιχεία πριν εμφανιστούν ως ανυπέρβλητα εμπόδια.
  • Περιμένετε από κάποιον να σας δώσει πληροφορίες, να απαντήσει σε μια ερώτηση, ή να συντάξει μια έκθεση για μια δεδομένη κατάσταση; Ελέγξτε το αμέσως, μη περιμένετε να αναλάβουν οι άλλοι την πρωτοβουλία. Αναλάβετε δράση σήμερα.
  • Μήπως κάποιος σας διαβεβαίωσε ότι θα σας παραδώσει αυτό που περιμένετε σε κάποια ημερομηνία στο εγγύς μέλλον; Καλό είναι να έχετε εμπιστοσύνη στους συνεργάτες σας, ωστόσο βεβαιωθείτε ότι η ημερομηνία εξακολουθεί να είναι ακριβής και διασφαλίστε σήμερα ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές στο πρόγραμμα.
διαβάστε περισσότερα εδώ:
reporter.gr