Αξιοποιήστε το Venture capital για χρηματοδότηση

    Από: Startup Team

Στην Ελλάδα της κρίσης οι περισσότεροι από εμάς θα ήθελαν κάποιο εύρωστο επενδυτικό όμιλο να  χρηματοδοτήσει την επιχειρηματική μας ιδέα, να καθοδηγήσει το επιχειρηματικό μας ξεκίνημα και να μας βοηθήσει με την εμπειρία του στην αντιμετώπιση στρατηγικών προβλημάτων. Όπως είναι λογικό στην ανταλλακτική οικονομία στην οποία ζούμε θα έπρεπε να του προσφέρουμε ‘’κάτι’’ για αυτή την βοήθεια του. Αυτό το ‘’κάτι’’ λοιπόν θα είναι κομμάτι του κεφαλαίου του μελλοντικού startup μας και αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης  ονομάζεται venture capital.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι όσο αγγελικά πλασμένα όσο φαίνονται με μια πρώτη ματιά γιατί θέλει τρία βασικά πράγματα για να μπορέσει κάποιος να λάβει μια τέτοια χρηματοδότηση και πρόκειται για  επιχειρηματικό πλάνο, ικανότητες παρουσίασης και διαπραγματευτικές ικανότητες.

Ακόμη και αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε αυτά τα τρία βασικά πραγματάκια μπορείτε απαντώντας μόνο στην ερώτηση ’’Εγώ θα έβαζα τα λεφτά μου σε αυτή την ιδέα??’’  στον εαυτό σας ώστε να έχετε αρκετές ελπίδες αν είναι θετική και λογικά σκεπτόμενη η απάντηση σας χωρίς υποκειμενικούς παράγοντες.

Φαντάζομαι πως οι όροι ικανότητες παρουσίασης και διαπραγματευτικές ικανότητες δεν χρήζουν περεταίρω ανάλυσης παρά μόνο στο γεγονός ότι η παρουσίαση του πλάνου σας σε ένα επενδυτικό όμιλο χρειάζεται αρκετές ώρες προετοιμασία και  αρκετές πρόβες .Να προχωρήσω λοιπόν στο τι θα πρέπει να περιέχει ένα επιχειρηματικό πλάνο επιγραμματικά για να φανεί και να είναι πειστικό .

Αρχικά σημαντικό ρόλο παίζει η τοποθεσία που θα ορίσετε γιατί θα βοηθούσε αρκετά να είναι σχετικά κοντά στον επενδυτικό όμιλο για να μπορεί να σας καθοδηγεί και να ελέγχει την πρόοδο σας. Ακόμη το κατά πόσο είναι εύκολο το προϊόν ή η υπηρεσία σας να βγει στην παγκόσμια αγορά κάτι που θα επιταχύνει την απόσβεση της επένδυσης και διάφορες άλλες συμβουλές που θα προσπαθήσω να γράψω εκτενέστερα για την δημιουργία και παρουσίαση ενός σωστού επιχειρηματικού πλάνου.

Τέλος απλώς να αναφέρω 2 επιχειρηματικούς ομίλους που ασχολούνται με το venture capital όπως της τράπεζας Πειραιώς και της Attica ventures δίνοντας απλώς ένα έναυσμα για περαιτέρω αναζητήσεις επιχειρηματικών ιδεών και χρηματοδοτήσεων.