Τα «7 θανάσιμα αμαρτήματα» του λόγου

    Από: Startup Team

Μπορεί όντως να έχεις τις καλύτερες ιδέες. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πετύχεις και πολύ περισσότερο εάν κανένας δεν κάθεται να ακούσει πραγματικά αυτό που έχεις να πεις! Εάν σου συμβαίνει αυτό, δε σημαίνει ότι όλοι στο περιβάλλον σου είναι κακοί ακροατές -κάποιοι ίσως, αλλά όλοι; Πιθανότατα απλώς εσύ δεν έχεις βρει ακόμα τον τρόπο να κάνεις τους άλλους να σε ακούσουν. Η επιρροή που ασκεί ο λόγος σου έχει να κάνει τόσο με αυτά που λες, όσο και με αυτά που δεν λες…

Σε μια ιδιαίτερα δημοφιλή ομιλία TED που έδωσε πέρυσι ο συγγραφέας και ομιλητής Τζούλιαν Τρέζουρ, εξήγησε πώς μπορεί ο καθένας μας να χρησιμοποιεί τον λόγο αποτελεσματικά, είτε σε μία συζήτηση, είτε μπροστά σε κοινό.  Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις κακές συνήθειες που χρειάζεται να αποφεύγει κάποιος όταν μιλάει, εφόσον θέλει να ακουστεί.

Ο Τζούλιαν Τρέζουρ τις ονομάζει «Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα της ομιλίας»:

1. Κουτσομπολιό

Το να μιλάς άσχημα για κάποιον άλλο, φαίνεται ότι έχει αλυσιδωτή αντίοδραση. Εάν καταπιάνεσαι με το κουτσομπολιό, θα αποκτήσεις κακή φήμη και θα εμπνεύσεις άλλους αρχίσουν να κουτσομπολεύουν εσένα.

2.Κρίσεις

Εάν στις κουβέντες σου κρίνεις άλλους, δίνεις στο άτομο που σε ακούει το μήνυμα ότι και το ίδιο κρίνεται από εσένα. Ως εκ τούτου, οι άλλοι θα φοβούνται να σου ανοιχτούν και μπορεί να κλείσουν εντελώς απέναντί σου.

3. Αρνητικότητα

Εάν έχεις την τάση να βλέπεις την αρνητική πλευρά των πραγμάτων, αυτό είναι κάτι πολύ κουραστικό για τον άλλο που σε ακούει. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εθελοτυφλείς απέναντι σε αρνητικές καταστάσεις. Αλλά, εάν επιλέξεις να βλέπεις τα πράγματα  -και να μιλάς- με θετικότητα, θα είναι πολύ πιο απολαυστικό για τους άλλους να σε ακούνε. Επιπλέον, είναι πολύ καλύτερο για την υγεία σου!

4. Παράπονα

Το να παραπονιέσαι, εύκολα εξελίσσεται σε συνήθεια και πριν καλά-καλά το πάρεις χαμπάρι, θα αποκτήσεις εικόνα και φήμη γκρινιάρη. Θα είσαι αυτός που γκρινιάζει για τον καιρό, τις ειδήσεις, τη δουλειά και οτιδήποτε άλλο. Είναι αυτό που ο Τζούλιαν Τρέζουρ αποκαλεί «ιογενή μιζέρια». Και κανένας δεν θέλει να «κολλάει» μιζέρια κάθε φορά που μιλάει μαζί σου…

5. Δικαιολογίες

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν έναν «ευθυνορίχτη», όπως λέει ο Τρέζουρ, ρίχνοντας συνεχώς την ευθύνη σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε εκτός από τον εαυτό τους, όταν αποτυγχάνουν σε κάτι. Μία δικαιολογία περιστασιακά μπορεί να «περάσει» εύκολα στους άλλους. Όμως μία συνεχής ροή δικαιολογιών στέλνει το μήνυμα ότι δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη του εαυτού σου και των πράξεών σου.

6. Υπερβολή

Η υπερβολή «εξευτελίζει τη γλώσσα μας» λέει ο Τρέζουρ. Το να προσθέτεις δραματικό ύφος είναι ουσιαστικά μίας μορφής ψέμα και… κανένας δεν θέλει να ακούει ανθρώπους που ξέρει ότι του λένε ψέματα.

7. Δογματισμός

Είναι επικίνδυνο να μπερδεύονται οι απόψεις με τα γεγονότα. Κανένας δεν θέλει να βομβαρδίζεται με απόψεις, ειπωμένες σαν να είναι η απόλυτη αλήθεια.