Για να γίνετε δημιουργικοί βγείτε απ’ το γραφείο!

    Από: Startup Team
πηγή: andro.gr

Του Τάσου Παγκάκη

Tις τελευταίες εβδομάδες κάθομαι ανάμεσα σε φίκους και ακουμπώ το κομπιούτερ σ’ ένα καναπεδάκι. Μόνο τα τσόκαρά μου λείπουν, για να είμαι σαν στο σπίτι μου.

Νιώθετε κάποιες φορές ότι το μυαλό σας «χαζεύει», καθώς κοιτάζετε επίμονα στις οθόνες των υπολογιστών σας; Άλλες φορές, αφού έχετε βρει τον κωδικό πρόσβασης στο WiFi του καφέ που πήγατε, δεν σας πιάνει μια μικρή βαριεστημάρα; Κι όμως, η «αφοσίωσή» μας στις οθόνες είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα.

Έχει όμως αποδειχτεί, ότι σκεφτόμαστε καλύτερα όταν είμαστε στη φύση, όταν είμαστε έξω, όταν μας χτυπάει το καθαρό αεράκι, όταν περπατάμε και, γενικά, όταν βρισκόμαστε σε κίνηση. Η δράση μειώνει το στρες και μας γεμίζει δημιουργικές σκέψεις. Η θεωρία αυτή, μάλιστα, πρόσφατα στηρίχτηκε από μία μελέτη του Stanford University  που, ο του θαύματος, συμπεραίνει ότι το περπάτημα αυξάνει τη δημιουργική σκέψη!

Είναι αλήθεια ότι το 40% των εργαζομένων παγκοσμίως είναι ήδη σε κίνηση, ή «mobile» αν θέλετε, με την ευρύτητα του όρου. Το κύμα έχει ήδη αρχίσει. Οι λόγοι είναι πολλοί: οικονομικοί, πρακτικοί και αλλαγή του στερεότυπου για το γραφείο ως έπιπλο, χώρο, υποχρέωση. Εργαζόμενοι από το σπίτι, στο καφέ, στο υπόγειο ενός συνεργάτη. Είναι ίσως και ένα είδος απάντησης στο αίτημα «life-work balance». Το θέμα γίνεται πιο σημαντικό, αν σκεφτούμε τον αντίκτυπο από τη μείωση των μετακινήσεων (μόλυνση, οικονομική επιβάρυνση, κόστη, κούραση και προσωπικές αντοχές).

Οι ελεύθεροι και πιο αυτόνομοι «mobile» εργαζόμενοι θα έχουν παγκόσμια εργαλειοθήκη την τεχνολογία, τις εφαρμογές, τις πλατφόρμες και τις συσκευές. Είναι μια αλλαγή που νομίζω ότι δεν την προβλέψαμε στην Ελλάδα και ακόμη είμαστε ανέτοιμοι σε εργασιακά, οργανωτικά και ζητήματα κουλτούρας και διαχείρισης του φαινομένου. Πώς να εξηγήσεις ότι όλοι οι συνεργάτες και προμηθευτές σου μπορεί να είναι κάπου εκεί έξω με ένα laptop ή/και smartphone «always-on» και η τυπική σχέση σας να είναι πιο ελεύθερη και ανοιχτή;

Ένας εργαζόμενος σε κίνηση και κοντά στη φύση κερδίζει σε διάθεση και βγάζει τον καλύτερο εαυτό του. Οι επιχειρήσεις τό ‘χουν καταλάβει.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
andro.gr