Τρείς δρόμοι για βιώσιμη ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ασία

    Από: Startup Team
πηγή: reporter.gr

Του Πάνου Τσαγκαράκη

Η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), περιλαμβάνει δέκα χώρες με πλήθος  εθνοτήτων και γλωσσών αλλά και μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Αλλά αυτά τα κράτη-μέλη όπως, το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Μιανμάρ, οι  Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, είναι όχι μόνο δεμένα μεταξύ τους με πολλαπλά νήματα ιστορίας και πολιτισμού, αλλά συνδέονται επίσης ολοένα και περισσότερο με επιχειρηματικά δίκτυα, εμπορικές σχέσεις, μετανάστευση και κοινούς πόρους. Σήμερα, σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, η  ASEAN επιδιώκει μια πιο φιλόδοξη μορφή οικονομικής ολοκλήρωσης, ως εργαλείο για την επίτευξη μιας ευρύτερης ευημερίας και μεγαλύτερη παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των χωρών-μελών της.

Η περιοχή αυτή γνώρισε αξιοσημείωτη οικονομική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, με εκατομμύρια ανθρώπους να  βγαίνουν από τη φτώχεια. Η ASEAN, ως μια ενιαία οντότητα, θα μπορούσε να καταταχθεί ως η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αλλά ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί από την επέκταση του εργατικού δυναμικού και τη μετατόπιση των εργαζομένων από τη γεωργία στη μεταποίηση. Οι παράγοντες αυτοί ενδεχομένως να εξασθενίσουν, οπότε επείγει η ανάγκη αντιμετώπισης των χαμηλών επιπέδων παραγωγικότητας της περιοχής. Για να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, πολλά κράτη μέλη θα χρειαστεί να υπερδιπλασιάσουν τα ποσοστά που καταγράφουν ιστορικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Μια νέα έκθεση από το McKinsey Global Institute, με τίτλο «Στο σταυροδρόμι της Νοτιοανατολικής Ασίας, Τρεις δρόμοι για την ευημερία», διαπιστώνει ότι η περιοχή μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παραγωγικότητας και να βρει νέους καταλύτες για την ανάπτυξη της, με την επιδίωξη των ευκαιριών που συνδέονται με τρεις παγκόσμιες μεγάλες τάσεις: την αξιοποίηση των παγκόσμιων ροών, την αστικοποίηση και την τεχνολογία.

Αποκόμιση μεγαλύτερου μεριδίου από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές. Η παγκόσμια οικονομία είναι πλέον βαθιά διασυνδεδεμένη αφού τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων, ανθρώπων και  δεδομένων κυκλοφορούν πέρα από τα σύνορα. Η  ASEAN βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί από αυτό το φαινόμενο: είναι ήδη η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική περιοχή και βρίσκεται σε στρατηγική θέση κοντά στην  Κίνα,  την Ινδία και την Ιαπωνία. Μέχρι το 2025, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές του κόσμου θα ζουν σε απόσταση πέντε ωρών πτήσης από τη Μιανμάρ. Η περιοχή μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις δυνάμεις με δύο τρόπους:

Πρώτον, η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου ολοκλήρωσης της Οικονομικής Κοινότητας  της ASEAN, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το εμπόριο και να δημιουργήσει μια ενιαία αγορά 600 εκατομμυρίων καταναλωτών.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
reporter.gr