Η συναισθηματική νοημοσύνη αμείβεται…

    Από: Startup Team
πηγή: reporter.gr

Του Πάνου Τσαγκαράκη

Ποιος θα περίμενε ότι μεταξύ των δεξιοτήτων που μπορεί να περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σας, η ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων των άλλων θα μπορούσε να σας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να κερδίζετε  περισσότερα χρήματα;. Το χάρισμα αυτό, επισημαίνει ο  Gerhard Blickle, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία, δημοσιεύοντας τη μελέτη της ομάδας του που μόλις ολοκληρώθηκε, βοηθά κάποιον να «κινείται» καλύτερα στο χώρο εργασίας του και  – κατά συνέπεια – να κερδίζει περισσότερα χρήματα.

Σύμφωνα με τον Blickle, οι άνθρωποι που υπερέχουν στην αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων θεωρούνται κοινωνικά και πολιτικά πιο ικανοί από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Επίσης, οι ανώτεροί τους αποδίδουν σε αυτούς καλύτερες κοινωνικές και πολιτικές δεξιότητες, ενώ το εισόδημά τους είναι σημαντικά υψηλότερο.

Στο σχετικό πείραμα κλήθηκαν να συμμετάσχουν 142 ενήλικες για να δουν κάποιες φωτογραφίες και να ακούσουν τις ηχογραφήσεις ηθοποιών και  παιδιών που εξέφραζαν τα συναισθήματά τους. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να διερευνήσουν ποιο ήταν το συναίσθημα που εκφραζόταν, π.χ. θλίψη, θυμός, ευτυχία, κλπ. Το μέσο ποσοστό επιτυχίας ήταν 77%, με τους καλύτερους σε αυτό να αναγνωρίζουν το 90% των συναισθημάτων, ενώ οι λιγότερο ικανοί αναγνώριζαν μόνο το 60%.

Μετά τη δοκιμή, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους των συμμετεχόντων να τους αξιολογήσουν σχετικά με το πόσο συνειδητοποιημένοι ήταν πολιτικά, αν έδειχναν ειλικρινείς, αν επηρέαζαν τους άλλους, και αν δημιουργούσαν γρήγορα σχέσεις στο χώρο εργασίας τους.

Η ομάδα επανέλαβε τη μελέτη με 156 διαφορετικούς συμμετέχοντες ελέγχοντας το φύλο, την ηλικία, την εκπαίδευση, τις ώρες εργασίας, καθώς και τη θέση που είχαν. «Ελέγχοντας όλες αυτές τις περιπτώσεις», αναφέρει ο Blickle, «διαπιστώσαμε πως παραμένει ισχυρή η επίδραση της ικανότητας αναγνώρισης των συναισθημάτων των άλλων στο ύψος του εισοδήματος».

διαβάστε περισσότερα εδώ:
reporter.gr