3 κιλά innovation, να τ’αφήσω;

    Από: Startup Team
πηγή: deasy.gr

Του Τάσου Παγκάκη

Μέσα στο 2014 ανακοινώθηκαν περίπου, αν μέτρησα καλά, 5 πρωτοβουλίες-πλαίσια για την καινοτομία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έσυρε το χορό, μετά η περιβόητη μελέτη-εργαλεία ΟΟΣΑ, οι προτάσεις ΙΟΒΕ, το νέο ΕΣΠΑ και η μελέτη (παιδιά έχουμε τρελαθεί στη μελέτη…) του Ισραηλινού Οργανισμού ΥΟΖΜΑ. Η τελευταία θα αποτελούσε reference point …μέχρι να αλλάξει Υπουργός! Δώστε μου κι άλλο innovation, το αντέχω!

Μετά, στη διάρκεια της χρονιάς, επανεμφανίστηκαν όλοι (οι γνωστοί πια) διαγωνισμοί καινοτομίας, που νομίζω ότι είναι έξοχα PR events. Και τέλος (βάλε εφέ αρχισυντάκτη μου) συνεδρίασε δύο φορές το Συμβούλιο Καινοτομίας, όπου έκανε και μεγάλες ανακοινώσεις (αυτές με προκαλούν περισσότερο για την ευκολία τους και τη σιγουριά τους…): «Αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ, 32.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, ανάσχεση της μετανάστευσης και επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα...», «…η εφαρμογή της πολιτικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων για δράσεις Ερευνας και Καινοτομίας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ…». Έχουμε έτοιμο σχέδιο; Έχουμε κάποιο πλάνο relevant με τις πραγματικότητές μας; Οχι. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Ισραηλινού Οργανισμού ΥΟΖΜΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση των δράσεων αυτών, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Καινοτομίας. “Take the egg, and haircut it”, που λέει και ο λαός μας.

Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου, λέει, παρουσιάστηκε εισήγηση του Συντονιστή Καινοτομίας (ναι, έχουμε και τέτοιο) σχετικά με τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των business angels, με βάση το καθεστώς που εφαρμόζεται σε χώρες όπως Ισραήλ, ΗΠΑ, Ολλανδία και σχετικές μελέτες (να, πάλι μελέτες) του ΟΟΣΑ. Παιδιά, κάποιος μας τρολάρει ή, αν θέλετε, μας περιπαίζει.

Επειδή ο βασιλιάς είναι γυμνός, και επειδή η χώρα (ακόμη) πτωχευμένη δεν συζητάς γενικόλογα  την πιστοποίηση των business angels, τη γενικόλογη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για να προσεγγιστούν επενδυτικά κεφάλαια (καφενείο γίναμε, όπου ο καθένας προτείνει και ένα χαμηλό ποσοστό), ούτε πάλι (μετά το investgreece) …νέο μητρώο επενδύσεων «…μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η πορεία της επένδυσης»! Ούτε γενικόλογα, σαν να λες τη θεωρία σου, μιλάς για την «…ανάπτυξη του θεσμού των θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων στους τομείς Πληροφορικής-Επικοινωνιών, Φαρμάκων-Βιοτεχνολογίας, Ενέργειας, Τροφίμων και Αγροτικής Οικονομίας. Οι θερμοκοιτίδες υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις παρέχοντας πρόσβαση σε κεφάλαια, τεχνολογία, συμβουλευτική υποστήριξη, χώρους εγκατάστασης κ.α.». Είτε δεν ξέρεις την παραγματικότητα και πόσο σε σιλό είναι η χώρα, είτε απλά κάποιος εποφθαλμιά ευκαιρίες business, ή απλώς λές μοντερνιές…

διαβάστε περισσότερα εδώ:
deasy.gr