Συνέντευξη Viva Payments – Αλέξανδρος Καραβίτης

    Από: Startup Team

Πείτε μας λίγα λόγια για την Viva Payments

Η Viva Payments είναι Ίδρυμα Πληρωμών που ιδρύθηκε το 2010, και είναι αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος για όλες τις κατηγορίες δραστηριότητας Ιδρυμάτων Πληρωμών με βάση το PSD Directive της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως ίδρυμα πληρωμών έχουμε την δυνατότητα να παρέχουμε το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών που παρέχει μια Τράπεζα, με εξαίρεση την παροχή δανείων ή επενδυτικές υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες με τις οποίες ξεκινήσαμε την λειτουργία μας είναι το Payment Processing (χρεώσεις πιστωτικών καρτών), εισπράξεις έναντι τρίτων, πληρωμές έναντι τρίτων, και αναμένουμε την έκδοση της άδειας έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος με την οποία θα μπορούμε να δημιουργούμε ηλεκτρονικά πορτοφόλια (ewallets) που είναι το μέλλον των πληρωμών παγκοσμίως.

Πότε ξεκίνησε η ιδέα για την Viva Payments;

Συνέντευξη Viva Payments - Αλέξανδρος Καραβίτης

Όλα ξεκίνησαν το 2008 όταν εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η κοινοτική οδηγία PSD (Payment Services Directive). H PSD ξεκίνησε ως μια ρυθμιστική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς) που θα ρύθμιζε τις υπηρεσίες πληρωμών και τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕΑ). Ο σκοπός της ήταν (και είναι) να αυξήσει τον πανευρωπαϊκό ανταγωνισμό επιτρέποντας την συμμετοχή στην αγορά των πληρωμών από μη τράπεζες καθώς και να παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού προστατεύοντας τους τελικούς καταναλωτές και ορίζοντας δικαιώματα και υποχρεώσεις για παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και τελικούς καταναλωτές.  

Εμείς είχαμε δει από καιρό το κενό στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά, και η οδηγία αυτή άνοιγε τον δρόμο για την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση το 2010 ήταν η έναρξη της πορείας μας.

Πείτε μας κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και τι κάνατε για να τις ξεπεράσετε

Η αγορά των Ιδρυμάτων Πληρωμών εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η αδειοδότηση ενός Ιδρύματος Πληρωμών απαιτεί πολλούς μήνες προετοιμασίας για την σύνταξη του σχετικού φακέλου, πολύ αυστηρή οργάνωση των τμημάτων του Ιδρύματος και όλων των εσωτερικών διαδικασιών, δημιουργία ειδικών τμημάτων για AML (Anti Money Laundering), Εσωτερικού Ελέγχου, Ασφάλειας Συστημάτων, κοκ. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς ήταν να καλύπτουμε στο έπακρο όλες τις υποχρεώσεις μας ως Ίδρυμα Πληρωμών, διατηρώντας  όμως ευελιξία, ποιότητα και ταχύτητα στις υπηρεσίες που παρέχουμε στους πελάτες μας. Και το έχουμε καταφέρει.

Τι συμβουλές δίνετε στους νέους επιχειρηματίες out there?

Αν έπρεπε να δώσω μια μόνο συμβουλή, θα μετέφερα μια άποψη-στάση ζωής που ακολουθούμε σε όλες τις εταιρείες του ομίλου: Πίεση, Πίεση, Πίεση. Αν θες κάτι να συμβεί, πρέπει να το κυνηγήσεις καθημερινά, ακούραστα, λυσσαλέα. Κανείς δεν πρόκειται να σου χτυπήσει την πόρτα για να σου δώσει αυτό που θέλεις. Πρέπει να κυνηγάς κάθε πράγμα που θέλεις, σαν να είναι το μοναδικό πράγμα που θέλεις.

Υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες του Viva.gr που θα ενδιέφεραν ιδιαιτέρως τους νέους επιχειρηματίες? Αν ναι, ποιες είναι αυτές?

Οι υπηρεσίες της Viva Payments καλύπτουν υποθέτω το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών σας και των νέων επιχειρηματιών. Είτε έχεις ένα e-shop, είτε μια offline επιχείρηση, ή ένα mobile application, χρειάζεσαι έναν τρόπο να το κάνεις monetize, να κερδίζεις δηλαδή έσοδα από την χρήση και λειτουργία του. Σε αυτόν τον τομέα η VivaPayments έχει να προσφέρει υπηρεσίες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Όποιος έχει ένα εταιρικό ΑΦΜ μπορεί να ανοίξει έναν κωδικό εμπόρου στο www.vivapayments.com μέσα σε λίγα λεπτά να ξεκινήσει να δέχεται πληρωμές στο site του, το mobile application του, ή το κατάστημά του. Έχουμε επίσης και υπηρεσίες για ελεύθερους επαγγελματίες που μπορούν να δέχονται πλέον πολύ εύκολα πιστωτικές κάρτες, χωρίς τις χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες των παραδοσιακών τραπεζών. Τέλος, με το δίκτυο αντιπροσώπων της VivaPayments που επεκτείνεται συνεχώς, ένα e-shop μπορεί να δέχεται και πληρωμές με μετρητά σε φυσικά σημεία σε όλη την Αττική (και σύντομα όλη την Ελλάδα) με ελάχιστο κόστος και real-time ενημέρωση. Αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πείτε μας για την παρουσία σας στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης.

Στο Mobile World Congress έγινε η πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση του Viva Wallet, που φιλοδοξούμε να διαμορφώσει το μέλλον των πληρωμών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη  Ευρώπη. Το Viva Wallet είναι ένα καινοτομικό mobile application για iphone και android κινητά, το οποίο λειτουργεί ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι με ενσωματωμένες υπηρεσίες που τις διαλέγεις και τις πληρώνεις (Choose & Pay).  Μπορείς λοιπόν από το κινητό σου να διαλέξεις και να αγοράσεις όλες τις υπηρεσίες που παρέχει το Viva.gr (που ανήκει στην άλλη εταιρεία του Ομίλου, την Viva Services) δηλαδή αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, ταξί, ΚΤΕΛ, εισιτήρια θεάτρου, συναυλιών, φεστιβάλ, κινηματογράφων, και δεκάδες άλλες υπηρεσίες. Έχοντας αποθηκεύσει τα στοιχεία της κάρτας σου (μια διαδικασίες πιστοποιημένες κατά PCI-DSS level 2) μπορείς να πληρώνεις τα εισιτήριά σου με ένα κλικ, αλλά και να έχεις άμεση πρόσβαση μέσω του application σε όλα σου τα εισιτήρια, με barcodeγια άμεσο checkin, υπενθυμίσεις για έναρξη του event ή την αναχώρησή σου, και πολλά άλλα για τα οποία μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση κατεβάζοντας την beta έκδοση του Viva Wallet από τοApp Store ή το Google Play. H εφαρμογή  θα είναι πλήρως λειτουργική μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Βρείτε τους

Συνέντευξη Viva Payments - Αλέξανδρος Καραβίτης

website: www.vivapayments.com

join: www.facebook.com/VivaPayments