Γιατί οι γυναίκες «επιχειρούν» τεχνολογικά λιγότερο από τους άνδρες και τι σημαίνει αυτό για την Ευρωπαϊκή οικονομία;

    Από: Startup Team
πηγή: epixeiro.gr

Αν ρωτήσεις κάποιον πως φαντάζεται έναν επιχειρηματία η πρώτη εικόνα που θα του έρθει πιθανότατα στο μυαλό είναι ενός άντρα. Αν του ζητήσεις στη συνέχεια να ονομάσει έναν επιτυχημένο επιχειρηματία τότε μάλλον θα ακούσεις ονόματα όπως Steve Jobs και Bill Gates.

Αυτές οι δύο απλές ερωτήσεις αρκούν για να καταλάβει κανείς ότι ο χώρος του «επιχειρείν» ανδροκρατείται. Σχετικές έρευνες μάλιστα το επιβεβαιώνουν καθώς δείχνουν ότι ο αριθμός των γυναικών επιχειρηματιών είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με αυτών των ανδρών, όπως για παράδειγμα πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο το 25% των επιχειρηματιών είναι γυναίκες. Αναφορικά με τον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), αυτό το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των τεχνολογικών start ups στην Ευρώπη σε σχέση με τους άντρες.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που οι γυναίκες «επιχειρούν» τεχνολογικά λιγότερο από τους άνδρες;

Πρώτα στη λίστα των εμποδίων που αντιμετωπίζει μια γυναίκα ως προς το «επιχειρείν» θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τα κοινωνικά στερεότυπα, την επιφυλακτικότητα, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, τo φόβο της αποτυχίας. Αν θέλαμε να ομαδοποιήσουμε περεταίρω αυτά τα εμπόδια θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στο διαφορετικός τρόπο λογικής και συναισθηματικής προσέγγισης καταστάσεων, αλλά και στο διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον σε σχέση με του άνδρες. Το τελευταίο μάλιστα στον κλάδο των ΤΠΕ δημιουργεί τόσο στερεότυπα όσο και αντιλήψεις, τα οποία φαίνεται να έχουν καθοριστικό ρόλο, καθώς σύμφωνα με έρευνες πολλές γυναίκες θεωρούν ότι ένα τεχνολογικό επάγγελμα είναι κάτι μη δημιουργικό, απολύτως τεχνικό που δεν ταιριάζει στις γυναίκες. Πέρα όμως από τέτοιου είδους στερεότυπα και αντιλήψεις που λειτουργούν αρνητικά στην απόφαση μιας γυναίκας να δραστηριοποιηθεί στο συγκεκριμένο κλάδο, ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο στο επαγγελματικό περιβάλλον είναι η δυσκολία εξεύρεσης κεφαλαίων και συγκεκριμένα η πρόσβαση τους σε venture capitals λόγω της ασθενούς εκπροσώπησης τους σε σχετικά δίκτυα. Πολλοί venture capitalists και angel investors αποφασίζουν για το που θα επενδύσουν λαμβάνοντας πληροφορίες από τα δίκτυα τους. Ωστόσο οι γυναίκες που είναι ενεργά μέλη σε αυτά τα δίκτυα είναι πολύ λίγες. Οι διοικητικές θέσης στη βιομηχανιών των venture capital καταλαμβάνονται σχεδόν αποκλειστικά από άνδρες. Έρευνα του European Business Angel Network έδειξε ότι λιγότερο από 5% των μελών του European business angel network είναι γυναίκες.

Συνοψίζοντας, στερεότυπα, συναισθήματα και η δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση συγκαταλέγονται στους βασικότερους λόγους που η γυναικεία επιχειρηματικότητα στον τεχνολογικό κλάδο δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε.

Από την άλλη πλευρά όμως η αύξηση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο των ΤΠΕ θεωρείται ως μοχλός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ας πάρουμε για παράδειγμα την επιχειρηματικότητα που εκτυλίσσεται στον κλάδο του διαδικτύου. Οι διαδικτυακές επιχειρήσεις στο ΗΒ και στη Σουηδία συμβάλουν κατά πολύ στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών καθώς πάνω από το 5% του ΑΕΠ τους προέρχεται από αυτές. Αν εξαιρέσουμε όμως τα επιτυχημένα παραδείγματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας, η Ευρώπη έχει μείνει αρκετά πίσω στο συγκεκριμένο τομέα με τις ΗΠΑ και τη Νότια Ασία να πρωτοπορούν με εταιρίες όπως η Google, Apple και Facebook. Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος της γυναικείας επιχειρηματικότητας και πάλι διαφοροποιείται καθώς ενώ στην Ευρώπη οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 19% των διαδικτυακών επιχειρήσεων στην Αμερική αντιπροσωπεύουν περίπου το 33% .

διαβάστε περισσότερα εδώ:
epixeiro.gr