Τέλειος υποψήφιος; Ευχαριστώ δε θα πάρω!

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Γιατί το να μην πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις μπορεί τελικά να είναι το μεγάλο σας «ατού»;

 

Έχετε φτιάξει το βιογραφικό σας, το Linkedin σας, και είστε έτοιμοι να κάνετε αίτηση στη δουλειά των ονείρων σας, μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις.

Το να γράψει κάποιος μια αγγελία με το “job description” ή το “job role” μια θέσης είναι αρκετά δύσκολο, αφού σε ένα περιορισμένο αριθμό λέξεων πρέπει να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά και τα προσόντα εκείνου του ατόμου που θα ταιριάζει καλύτερα σε μια θέση.

Μόνο εάν ο συντάκτης της αγγελίας έχει περάσει από τη συγκεκριμένη θέση και ψάχνει να βρει αντικαταστάτη ξέρει ακριβώς τι προσόντα χρειάζονται. Οι αγγελίες, όμως, τις περισσότερες φορές δεν γράφονται από τους εργαζόμενους, οπότε η περιγραφή των ιδανικών υποψηφίων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύσουν πολύ κόσμο, αλλά και να αποτρέψουν άτομα από επιπόλαιες κινήσεις.

Φτάνει να πιστεύετε πως μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της δουλειάς, αν δίπλα στις προϋποθέσεις τα «τικ» είναι λίγα; Πόσα είναι τα προσόντα που πρέπει να έχετε; Αρκούν 3 στα 5; Και τι γίνεται στις περιπτώσεις που δεν «ανταποκρίνεστε» στο προφίλ του «τέλειου υποψηφίου»;

Πριν κάνετε οποιαδήποτε αίτηση για δουλειά, απαντήστε στον εαυτό σας αν μπορείτε να κάνετε τη συγκεκριμένη εργασία, όχι αν σας αρέσει, αλλά αν πραγματικά θα μπορούσατε να την κάνετε.

Το ότι δεν πληροίτε κάποιες από τις υποχρεώσεις μπορεί να μην είναι απαγορευτικό ή εμπόδιο, αρκεί να έχετε άλλα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε αίτηση σε μια θέση που προϋποθέτει τη γνώση ξένων γλωσσών λόγω συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, δεν αρκεί να σας αρέσει να μαθαίνετε καινούργια πράγματα και καινούργιες γλώσσες, αλλά πραγματικά να ξέρετε να μιλάτε και να συντάσσετε ένα email, αν σας ζητηθεί. Αντίστοιχα σε αγγελίες που λένε πως χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες γραψίματος, δεν αρκεί να σας αρέσει να γράφετε στο blog σας, αλλά να μπορέσετε να στηρίξετε όσα γράφετε.

Βλέποντας σε ποιες από τις προϋποθέσεις δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε, σκεφτείτε καλάπόσο μπορεί αυτό να σας επηρεάσει. Έχετε προσέξει πως σε αρκετές αγγελίες τονίζουν πως «η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου θα θεωρηθεί προνόμιο»; Προνόμιο και όχι αναγκαστικός όρος. Κι αυτό γιατί μπορεί να έχετε προϋπηρεσία, να έχετε κάνει κάποια έρευνα ή να έχετε παρακολουθήσει κάποια σειρά σεμιναρίων. Αν δε το έχετε κάνει, όμως, θα μπορέσετε να ακολουθήσετε το «βήμα» των άλλων;

Ό τι γράφεται… ξαναγράφεται

Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι αγγελίες απευθύνονται σε «ιδανικούς υποψηφίους» και πιστέψτε με σπάνια κάποιος ανταποκρίνεται πλήρως στις προϋποθέσεις. Σκεφτείτε, λοιπόν, πως οι εργοδότες ρίχνουν τα δίχτυα τους και περιμένουν να «ψαρέψουν» υποψηφίους. Μπορεί κάποιο από τα χαρακτηριστικά που ψάχνουν να μην είναι στις βασικές ανάγκες, αλλά ιδανικά να ήθελαν να τα έχει ο υποψήφιος.

Τι γίνεται αν δε τα έχει κανείς; Απλά τα παραβλέπουν και επιλέγουν εκείνον που είναι πιο «κοντά» προς την περιγραφή. Τονίστε αυτά τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με όσα ζητάνε και πείτε τι κάνετε ώστε να φτάσετε εκεί που θέλουν. Ποτέ δε ξέρετε. Ίσως τελικά αυτά τα χαρακτηριστικά που δεν είχαν αναφερθεί και εσείς διαθέτετε να είναι πιο σημαντικά. Έτσι, τα καθήκοντα μπορούν να «διαγραφούν» και να «γραφούν ξανά από την αρχή» βάσει των υποψηφίων που έχουν φτάσει στη τελική ευθεία της διαδικασίας επιλογής.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com