Επιχειρηματικοί άγγελοι στην Χώρα μας.

    Από: Startup Team

Εν μέσω πολιτικής αλλαγής και μια σειρά πολιτικών γεγονότων που δεν αφήνει κανένα Έλληνα αδιάφορο θα προβώ σε  μια περεταίρω εξήγηση του τρόπου χρηματοδότησης της επιχειρηματικής ιδέας σας  και την μετάβαση της σε επιχείρηση. Με αφορμή λοιπόν το γεγονός ότι τα ακίνητα, το πετρέλαιο και όπως είδαμε πρόσφατα με τα ελβετικά φράγκα που το κεφάλαιο των δανείων αυξήθηκε και  πολλά άτομα που έλαβαν δάνεια σε αυτά αλλά και εκείνων που είχαν επενδύσεις στην όμορφη Ελβετία που αποτελούσε παράδεισο για τέτοιους  επενδυτές μια και η ισοτιμία του παρέμενε σταθερή. Έτσι λοιπόν με την αφορμή ότι όλα αυτά δεν αποτελούν μια ασφαλή επένδυση  ,κάποιοι επενδυτές  δημιούργησα ν τα δίκτυα αγγέλων κάτι που φαίνεται στην επόμενη δήλωση :

«Στην Ευρώπη του σήμερα είναι πολλοί οι ευκατάστατοι πολίτες που έχουν αλλάξει κατεύθυνση στις επενδύσεις τους. Παλαιότερα επένδυαν μόνο σε ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα κρατών, χρυσό και πετρέλαιο. Σήμερα έχουν ανακαλύψει έναν νέο κόσμο στο επιχειρηματικό οικοσύστημα: τα δίκτυα αγγέλων», τόνισε ο Πορτογάλος κ.Πάουλο Αντρές, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων.

Τι ακριβώς, όμως, είναι οι «επιχειρηματικοί άγγελοι»;

Πρόκειται για ιδιώτες επενδυτές που διαθέτουν ίδια κεφάλαια σε μικρές start up επιχειρήσεις κατά το χρονικό σημείο της ίδρυσής τους, προσφέροντάς τους έτσι την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά.

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους «αγγέλους» και σε πιο «παραδοσιακούς» χρηματοδότες (τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ.) είναι ότι οι πρώτοι ζητούν λιγότερες εγγυήσεις για να παράσχουν αρχικό κεφάλαιο το οποίο συνήθως δεν ξεπερνά μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ταυτόχρονα, καθ’ ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι «επιχειρηματικοί άγγελοι» είναι και οι ίδιοι έμπειροι επιχειρηματίες, συνήθως παρέχουν – εκτός από χρηματικό κεφάλαιο – συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία στα νέα ταλέντα που επιλέγουν να βοηθήσουν. Σε αντάλλαγμα για την επένδυσή τους λαμβάνουν μετοχές της νεοσυσταθείσας εταιρίας και ουκ ολίγες φορές καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά στο διοικητικό της συμβούλιο.

Σαφώς το κείμενο δεν καλύπτει όλες σας τις απορίες αλλά ελπίζω το παρακάτω βίντεο να καλύψει έστω και μερικές από αυτές.