Είκοσι πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να πείτε σε συνέντευξη για δουλειά

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

«Το μεγαλύτερο μου ελάττωμα είναι ότι τα κάνω όλα τέλεια», και άλλα κλισέ που θα σας οδηγήσουν αμέσως στην έξοδο.

Λένε ότι η συνέντευξη για δουλειά είναι σαν το ρομαντικό ραντεβού. Πρέπει να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με τέτοιο τρόπο που ο άλλος θα θέλει πραγματικά να σε ξαναδεί και θα κάνει τα πάντα προκειμένου να το πετύχει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να σε προτιμήσει έναντι όλων των άλλων που έχουν τον ίδιο σκοπό με σένα και παρόμοιες ικανότητες.

Οι παγίδες της συνέντευξης είναι αμέτρητες. Ενώ όλα στο βιογραφικό σας μπορεί να δείχνουν πως είστε ο κατάλληλος/η για τη δουλειά, αρκεί μια λάθος φράση, ή ακόμα και λέξη, για να καταστρέψει την προσπάθειά σας. Γιατί αυτά που θα θυμάται ο hiring manager και όχι τις πωλήσεις που (λέτε ότι) πετύχατε στην προηγούμενή σας εταιρεία.

Αποφύγετε τις παρακάτω φράσεις και όλα θα πάνε καλά.

«Λοιπόν, πείτε μου, τι κάνετε εσείς εδώ;»

Αν δεν γνωρίζετε τον Νο1 κανόνα των συνεντεύξεων καλύτερα να μην παρουσιαστείτε καθόλου. Πάντα κάνουμε έρευνα για την εταιρεία, πάντα μαθαίνουμε όσα περισσότερα μπορούμε, πάντα είμαστε εμείς που δίνουμε στον άλλον να καταλάβει πώς ακριβώς θα ενταχθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις δραστηριότητές της.

«Δεν τα πηγαίναμε καλά με το αφεντικό μου»

Ακόμα και αν αφεντικό σας ήταν ο Νταρθ Βέιντερ, ο τόνος σας όταν μιλάτε για αυτόν πρέπει να είναι από ουδέτερος ως θετικός. Το να κακολογείτε πρώην συνεργάτες ή γενικά την προηγούμενή σας δουλειά δείχνει ότι εσείς είστε ο δύσκολος και ότι μάλλον υπήρχε λόγος που δεν σας συμπαθούσαν οι άλλοι.

«Συγγνώμη, έχω πολύ τρακ»

Αν έχετε τρακ στη συνέντευξη, τι θα κάνετε όταν «σκάσει» η πρώτη κρίση; Ή όταν το deadline είναι τόσο σφιχτό και το ρίσκο τόσο μεγάλο που εξαρτάται η τύχη του πρότζεκτ; Κανείς δεν θέλει κάποιον που αγχώνεται με το παραμικρό. Δείξτε ψυχραιμία σε όλα.

«Μπορώ να κάνω τα πάντα»

Αυτό δείχνει κάτι ανάμεσα σε αλαζονεία και απελπισία. Κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει σε όλους τους ρόλους, ενώ όποιος είναι πρόθυμος να αναλάβει οτιδήποτε σημαίνει πως δεν είναι πραγματικά καλός σε κάτι συγκεκριμένο· αν ήταν θα το ανέφερε.

«Μπορεί να μην έχω πολλή εμπειρία, όμως…»

Μετά το «όμως» έχουν σταματήσει να σας ακούνε. Αυτή η φράση στα αυτιά τους ακούγεται ως «δεν είμαι ο κατάλληλος και το ξέρω». Βρείτε φράσεις που τονίζουν τα δυνατά σας σημεία, μην απολογείστε για τα αδύνατα.

«Είναι όλα στο βιογραφικό μου»

Φυσικά και είναι, αλλά εφόσον σας ρωτούν σημαίνει πως θέλουν να ακούσουν περισσότερα από όσα γράφει μια ξερή παράγραφος. Ή μπορεί να θέλουν να αξιολογήσουν τον τρόπο που επικοινωνείτε και περιγράφετε. Πού κοιτάτε όταν μιλάτε, τη γλώσσα του σώματος κ.λπ. Είναι η ευκαιρία σας να κερδίσετε εντυπώσεις, μην την πετάξετε.

«Μεγαλύτερο μου ελάττωμα είναι η τελειομανία»

Ναι, και μεγαλύτερο βάσανο η ευφυΐα σας. Τα έχουν ακούσει χιλιάδες φορές και ο μόνος λόγος που δεν σας λένε «ευχαριστούμε πολύ, τελειώσαμε» είναι η ευγένεια. Πείτε για κάτι που ήταν στο παρελθόν για εσάς αδυναμία και τι κάνατε για να την ξεπεράσετε.

«Μιλάω πέντε γλώσσες και κάνω ποδήλατο»

Ποτέ μην βάζετε στην ίδια φράση κάτι πραγματικά εντυπωσιακό με κάτι που μπορεί και να μην αφορά κανέναν. Στο μυαλό εκείνου που το ακούει, τα δύο πράγματα τείνουν να δημιουργούν έναν μέτριο μέσο όρο. Πείτε το πρώτο κομμάτι μόνο του και αφήστε το να κάνει την εντύπωση που πρέπει.

«Σκέφτομαι out of the box»

Τι σύμπτωση! Το ίδιο και οι άλλοι είκοσι που έχω δει από το πρωί.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com