Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

    Από: Startup Team

Παράξενο κι όμως αληθινό, μερικοί απο τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου κάποτε υπήρξαν σχεδόν άποροι. Ακολουθούν οι ιστορίες 16 ανθρώπων που μας διδάσκουν πως με λίγη υπομονή, επιμονή, και λίγη τύχη ο καθένας μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να πετύχει όλα όσα έχει στο μυαλό του.

Πόσο κοντά είστε στην επιτυχία. Το ερωτηματολόγιο θα σας δώσει τις απαντήσεις.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 1,5 δισ. δολάρια

Ο Troutt μεγάλωσε με τον πατέρα του που εργαζόταν σαν μπαρμαν και πλήρωσε μόνος του τα έξοδα των σπουδών του στο πανεπιστήμιο του Southern Illinois πουλώντας ασφάλειες ζωής. Η δουλειά όμως που τον καταξίωσε και τον βοήθησε να αποκτήσει την περιουσία του είναι η τηλεφωνική εταιρία Excel Communications.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1988 και μπήκε στο χρηματιστήριο το 1996. Δύο χρόνια αργότερα η επιχείρηση συγχωνεύτηκε με την εταιρία Teleglobe μέσω μιας συμφωνίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πλέον ο Troutt έχει συνταξιοδοτηθεί και οι επενδύσεις του αφορούν άλογα κούρσας.

Ο Howard Schultz των Starbucks μεγάλωσε σε πτωχοκομείο.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 2,3 δισ. δολάρια

Σε μια συνέντευξη με το βρετανικό Mirror ο Schultz δήλωσε: «Όσο μεγάλωνα πάντα είχα το συναίσθημα οτι ζούσα στην άλλη άκρη του κόσμου. Ήξερα οτι οι άνθρωποι στην άλλη άκρη του «φράκτη» είχαν περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερα χρήματα και πιο χαρούμενες οικογένειες. Και για κάποιο λόγο, δεν ξέρω γιατί και πώς, αλλά ήθελα να καταφέρω να περάσω κι εγώ στην απέναντι μεριά και να καταφέρω να πετύχω κάτι που κανείς δεν πίστευε οτι μπορεί να πραγματοποιηθεί. Μπορεί πλέον να φοράω κοστούμι και γραβάτα αλλά ποτέ δεν ξεχνώ από που προέρχομαι».

Ο Schultz κέρδισε μια αθλητική υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Northern Michigan και μετά την αποφοίτησή του άρχισε να εργάζεται για την εταιρία Xerox. Λίγο αργότερα ανέλαβε μια καφετέρια που ονόμασε Starbucks και που την περίοδο εκείνη είχε όλα κι όλα 60 καταστήματα. Το 1987 ο Schultz έγινε Διευθύνον Σύμβουλος και σύντομα η εταιρία από μια μικρή αλυσίδα 60 παραρτημάτων, απέκτησε πάνω από 16,000 καταστήματα παγκοσμίως.

Οι γονείς του επενδυτή Ken Langone εργάζονταν σαν υδραυλικός και υπάλληλος καφετέριας.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 2,6 δισ. δολάρια

Για να μπορέσει να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο του Bucknell, ο Langone έκανε τις πιο περίεργες δουλειές, ενώ οι γονείς του για να τον βοηθήσουν υποθήκευσαν το σπίτι τους. Το 1968 εργάστηκε με τον Ross Perot με σκοπό να βάλουν την εταιρία Electronic Data System στο χρηματιστήριο. Η εταιρία αργότερα εξαγοράστηκε από την HP. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, συνεργάστηκε με τον Bernard Marcus και μαζί ίδρυσαν την Home Depot, που επίσης μπήκε στο χρηματιστήριο το 1981.

Παρόλο που μεγαλώνοντας ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας, η Oprah Winfrey έγινε η πρώτη αφροαμρικανίδα τηλεοπτική ανταποκρίτρια στο Nashville.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 3 δισ. δολάρια

Η Winfrey γεννήθηκε μέσα σε μια πολύ φτωχή οικογένεια στην πολιτεία του Mississippi, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να κερδίσει υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Tennessee State και να γίνει η πρώτη αφροαμερικανίδα που εργάστηκε σαν τηλεοπτική ανταποκρίτρια στην ηλικία των 19 ετών. Το 1983 η Winfrey μετακόμισε στο Chicago για να δουλέψει σε ένα τηλεοπτικό talk show, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε «The Oprah Winfrey Show».

Το πρόσωπο πίσω από την αυτοκρατορία περιποίησης μαλλιών και της Patron Tequila, John Paul DeJoria, κάποτε ζούσε σε ανάδοχη οικογένεια και κοιμόταν στο αυτοκίνητο του.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 3,2 δισ. δολάρια

Πριν την ηλικία των 10 ετών, ο DeJoria πωλούσε χριστουγεννιάτικες κάρτες και εφημερίδες για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Αφού η κατάσταση δεν είχε περιθώρια βελτίωσης, ο DeJoria στάλθηκε να ζήσει σε μια ανάδοχη οικογένεια. Πέρασε ένα διάστημα εμπλεγμένος με μια συμμορία μέχρι τελικά να καταταγεί στο στρατό. Παίρνοντας ένα δάνειο 700 δολαρίων, δημιούργησε την εταιρία John Paul Mitchell Systems και πωλούσε το σαμπουάν που είχε κατασκευάσει από πόρτα σε πόρτα ενώ την ίδια περίοδο έμενε στο αυτοκίνητό του. Αργότερα ξεκίνησε και την επιχείρηση Patron Tequila και πλέον κάνει επενδύσεις σε άλλες βιομηχανίες.

Ο ιδιοκτήτης θερέτρων Kirk Kerkorian εγκατέλειψε το σχολείο για να γίνει μποξέρ.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 4 δισ. δολάρια

Για να μπορέσει να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του, ο Kirk Kerkorian εγκατέλειψε το σχολείο ενώ πήγαινε ακόμα γυμνάσιο για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μποξ. Αργότερα ήταν γνωστός με τον τίτλο «Rifle Right Kerkorian». Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε για την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας. Στο τέλος αποφάσισε να ασχολήθεί με το πραγματικό του πάθος και ξεκίνησε να κατασκευάζει μερικά από τα μεγαλύτερα θέρετρα και ξενοδοχεία του Las Vegas.

Υπήρξε μια περίοδος που ο επιχειρηματίας Shahid Khan έπλενε πιάτα για 1,20 δολάρια την ώρα.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 4,4 δισ. δολάρια.

Στις μέρες μας είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αλλά όταν ο Shahid Khan ήρθε στις ΗΠΑ από το Πακιστάν, εργαζόταν σαν λαντζέρης ενώ παράλληλα φοιτούσε στο πανεπιστήμιο του Illinois. Ο Khan πλέον είναι ο περήφανος ιδιοκτήτης της εταιρίας Flex-N-Gate, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες των ΗΠΑ, της NFL Jacksonville Jaguars και της ποδοσφαιρικής ομάδας Fulham.

Όταν μετακόμισε στις ΗΠΑ ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων Forever 21, Do Won Chang, εργάστηκε σαν επιστάτης, σε βενζινάδικο και σε καφετέρια.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 5,5 δισ. δολάρια

Η ομάδα πίσω από την επιχείρηση Forever 21 Do Won Chang και Jin Sook αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στο ξεκίνημά της. Όταν ο Chang μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1981 έπρεπε να κάνει τρεις δουλειές ταυτόχρονα για να καταφέρει να τα βγάζει πέρα οικονομικά. Το ζεύγος άνοιξε το πρώτο του κατάστημα το 1984 και πλέον είναι μια διεθνής επιχείρηση, με πάνω από 480 καταστήματα, που σημειώνει πωλήσεις 3 δις δολαρίων ετησίως.

Ο Ralph Lauren κάποτε ήταν υπάλληλος στην εταιρία Brooks Brothers και ονειρευόταν καινοτομίες στις ανδρικές γραβάτες.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 8,2 δισ. δολάρια

Ο Lauren αποφοίτησε από ένα λύκειο στο Bronx, αλλά αργότερα εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να καταταγεί στο στρατό. Την περίοδο που εργαζόταν σαν υπάλληλος στην εταιρία Brooks Brothers άρχισε να κάνει σκέψεις σχετικά με το αν ο κόσμος της μόδας ήταν έτοιμος να δεχτεί αλλαγές στον παραδοσιακό ανδρικό ρουχισμό και αναρρωτιόταν αν οι άνδρες ήταν έτοιμοι να φορέσουν γραβάτες με μεγαλύτερη ποικιλία σε σχέδια και χρώματα. Το 1967, την χρονιά που αποφάσισε να υλοποιήσει το όραμά του, ο Lauren πούλησε γραβάτες αξίας 500.000 δολαρίων. Τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε και την εταιρία Polo.

Ο μεγιστάνας της βιομηχανίας του ατσαλιού προέρχεται από ταπεινές περιοχές της Ινδίας.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 13,2 δισ. δολάρια

Ένα άρθρο του BBC του 2009 αναφέρει οτι ο CEO και διευθυντής της ArcelorMittal, προέρχεται από μια πολύ φτωχή οικογένεια της Ινδίας. Γεννήθηκε το 1950 στην πολιτεία του Rajasthan και «ξεκίνησε τα θεμέλια της περιουσίας του δουλεύοντας για πάνω από δυο δεκαετίες σε μια αποθήκη πώλησης σκραπ μετάλλων». Σήμερα η Mittal κρατάει τα ηνία της μεταλλοβιομηχανίας και κερδίζει δισεκαττομύρια.

Ο μεγιστάνας ειδών πολιτελείας Francois Pinault εγκατέλειψε το λύκειο το 1974 λόγω ρατσισμού που βίωνε εξαιτίας της οικονομικής του κατάστασης.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 14,2 δισ. δολάρια

Ο Pinault πλέον είναι το πρόσωπο του ομίλου μόδας Kering (πρώην PPR), αλλά παλαιότερα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το λύκειο καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ήταν θύμα σκληρού εκφοβισμού επειδή ήταν πτωχός. Σαν επιχειρηματίας είναι γνωστός για την επιθετική του τακτική που αφορά την εξαγορά μικρότερων εταιρίων για ένα κλάσμα του αρχικού του κόστους. Ίδρυσε την εταιρία PPR στην οποία ανήκουν οίκοι μόδας υψηλής ραπτικής, συμπεριλαμβανομένων των οίκων Gucci, Stella McCartney, Alexander McQueen και Yves Saint Laurent.

Ο Leonardo Del Vecchio μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και αργότερα εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο όπου έχασε ένα μέρος του δακτύλου του.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 19,1 δισ. δολάρια

Ο Del Vecchio είναι ένα από τα πέντε παιδιά που στάλθηκαν σε ορφανοτροφείο, καθώς η χήρα μητέρα του δεν μπορούσε να τον συντηρίσει. Αργότερα, εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο παραγωγής καλουπιών για εξαρτήματα αυτοκινήτων και σκελετών για γυαλιά οράσεως. Στην ηλικία των 23 ετών ο Del Vecchio άνοιξε το δικό του κατάστημα, το οποίο επεκτάθηκε και μετετράπη στη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής γυαλιών ηλίου και οράσεως του κόσμου και φιλοξενεί μάρκες όπως η Ray-Ban και η Oakley.

Ο θρυλικός επιχειρηματίας George Soros επιβίωσε τη ναζιστική κατοχή της Ουγγαρίας και έφτασε στο Λονδίνο για να σπουδάσει όντας σε εξαθλιωτική κατάσταση.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 24 δισ. δολάρια

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, ο Soros παρουσιάστηκε σαν εγγονός ένος υπαλλήλου του Υπουργείου Γεωργίας της Ουγγαρίας ούτως ώστε να καταφέρει να μείνει ασφαλής κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Ουγγαρίας. Το 1947 ο Soros κατάφερε να ξεφύγει από τη χώρα και κατέφυγε σε συγγενείς του στο Λονδίνο. Μπήκε στη London School of Economics ενώ παράλληλα εργαζόταν σαν σερβιτόρος και σαν αχθοφόρος σε σιδηροδρομικό σταθμό. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστησε σε ένα κατάστημα με είδη δώρων πριν δεχτεί να εργαστεί σαν τραπεζικός υπάλληλος στη Νέα Υόρκη. Το 1992 κέρδισε το στοίχημα ενάντια στη βρετανική λίρα και έβγαλε δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο μεγιστάνας των επιχειρήσεων Li Ka-Shing αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να εργαστεί για να συντηρίσει την οικογένειά του.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 28,3 δισ. δολάρια

Το 1940 ο Ka-shing εγκατέλειψε την ενδοχώρα της Κίνας και μετέβη στο Hong Kong. Στην ηλικία των 15 χρονών έχασε τον πατέρα του οπότε έπεσε σε εκείνον το βάρος να συντηρίσει την οικογένειά του. Το 1950 ίδρυσε την δική του εταιρία με την επωνυμία Cheung Kong Industries, η οποία αρχικά κατασκεύαζε πλαστικό, αλλά την πορεία μετετράπη σε εταιρία που πραγματευόταν ακίνητα.

Ο Sheldon Adelson για πολλά χρόνια κοιμόταν στο πάτωμα μιας πολυκατοικίας στη Boston.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 28,8 δισ. δολάρια

Ο Adelson, γιος ενός ταξιτζή, μεγάλωσε στο Dorchester, των Massachusetts και από την ηλικία των 12 ετών άρχισε να πουλάει εφημερίδες, σύμφωνα με αρχεία της Bloomberg Buisenessweek. Το προφίλ του στο Forbes λέει πως πολλά χρόνια αφού εγκατέλειψε το City College of New York, απέκτησε μια περιουσία χειρίζοντας αυτόματους πωλητές, πουλώντας διαφημίσεις σε εφημερίδες, βοηθώντας μικρές επιχειρήσεις να μπουν στο χρηματιστήριο και χτίζοντας διαμερίσματα. Στη Μεγάλη Ύφεση έχασε σχεδόν όλη του την περιουσία αλλα κατάφερε να συλλέξει το μεγαλύτερο μέρος της μέσα στα επόμενα χρόνια. Πλέον διοικεί το Las Vegas Sands, τη μεγαλύτερη εταιρία καζίνο του κόσμου και θεωρείται ο σημαντικότερος δωρητής των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Forbes.

Ο ιδρυτής της Oracle Larry Ellison εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο και δούλευε σε παράξενες δουλειές για οκτώ χρόνια.

Δισεκατομμυριούχοι που κάποτε ήταν «στην ψάθα»

Περιουσία: 51,3 δισ. δολάρια

Γεννήθηκε στο Brooklyn μέσα σε μονογονεϊκή οικογένεια και μεγάλωσε μαζί με τους θείους του στο Chicago. Μετά το θάνατο της θείας του εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο και μετακόμισε στην California μόνο για να καταπιαστεί με πολλές και διάφορες δουλειές για οκτώ χρόνια. Το 1977 ίδρυσε την εταιρία ανάπτυξης λογισμικού Oracle η οποία θεωρείται σαν μια από τις μεγαλύτρες τεχνολογικές επιχειρήσεις του κόσμου. Το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αποσυρθεί από τη θέση του CEO.