WorkableHR: Η πρώτη ελληνική startup για προσλήψεις προσωπικού

    Από: Startup Team

Πηγή: www.bankwars.gr

O κ. Σπύρος Μαγιάτης συνιδρυτής και CTO της WorkableHR, της πρώτης ελληνικής startup στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να μιλά για ώρες για την παλιά του εταιρία την Upstream, μέσα από την οποία κόλλησε όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το startup «μικρόβιο».

Πριν ένα χρόνο περίπου,αυτός και ο συνάδελφος του, στην Upstream,  κ. Νίκος Μωραϊτάκης, αποφασίζουν να αφήσουν τις καλοπληρωμένες του δουλειές στην Upstream και να ιδρύσουν την δική τους εταιρία, εστιάζοντας το χτίσιμο του καινούριου τους «παιδιού» σ’ έναν τομέα που γνώριζαν εις βάθος, αυτόν των προσλήψεων.

«Προσωπικά, τόσο από την θέση μου ως διευθυντής SoftwareDevelopment και ο Νίκος από την θέση του αντιπροέδρου στο κομμάτι του Business Development, είχαμε βρεθεί στην θέση να πραγματοποιήσουμε πολλές προσλήψεις για λογαριασμό της Upstream. Χρησιμοποιώντας όμως στην πράξη τα υπάρχοντα εργαλεία προσλήψεων διαπιστώσαμε πολλά κενά. «Σπάζοντας» λοιπόν το κεφάλι μας στο ποιά θα ήταν η καλύτερη ιδέα πάνω στην οποία θα χτίζαμε το επιχειρηματικό μας όραμα καταλήξαμε σ΄αυτό που ξέραμε καλά: στον τομέα των προσλήψεων. Σ’ αυτό το σημείο ως μια οιονεί συμβουλή, θα έλεγα ότι στην περίπτωση ενός startup εγχειρήματος, καλό είναι να δώσεις λύση σ’ ένα πραγματικό πρόβλημα που εσύ ο ίδιος καταλαβαίνεις καλά.» λέει ο κ. Μαγιάτης.

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα και το όραμα της WorkableHR, πήρε για τους εμπνευστές της σάρκα και οστά. Ήδη, έναν χρόνο μετά η WorkableHR απασχολεί 10 εργαζόμενους, έχει λάβει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 700.000 ευρώ και ξεκινά το ταξίδι της περαιτέρω ανάπτυξής της από τα όμορφα γραφεία της στον Γέρακα, στο ίδιο κτίριο που στεγάζεται και η Upstream. Μια εταιρία η οποία αποτελεί  ένα παγκόσμιο ηγέτη στο χώρο των τεχνολογικών εφαρμογών mobile marketing (mobile marketing solutions), μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στο συγκεκριμένο τομέα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιάτης: «Όντας ο Νίκος κι εγώ εργαζόμενοι της Upstreamβιώσαμε στην πράξη την ικανοποίηση από την δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος για λογαριασμό μιας εταιρίας η οποία είχε και έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα στο καινούριο και στο καινοτόμο. Συμβάλλοντας και οι δύο σ’ αυτό, κολλήσαμε το μικρόβιο της αναζήτησης του καινούριου, το οποίο ήδη διαθέταμε, αλλά στους κόλπους της Upstream καλλιεργήθηκε ακόμα περισσότερο. Κι έτσι ξεκίνησαν όλα.»

Σημειώνεται δε ότι από τα 700.000 ευρώ χρηματοδότηση που έχει λάβει μέχρι και σήμερα τα 100.000 ευρώ προέρχονται από την Upstream και τα 600.000 από το ταμείο του Openfund και αριθμό ιδιωτών επενδυτών. «Η χρηματοδότηση από τη Upstream, τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν για εμάς μια μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης. Λειτουργούσε ταυτόχρονα ως καλό προηγούμενο για να αναζητήσουμε κι από άλλη πηγή χρηματοδότηση, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πρώτο χρονικό διάστημα, ηUpstream μας παρείχε και δωρεάν χώρο στα γραφεία της για να ξεκινήσουμε.» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιάτης.

“Your hiring, made Workable”

Ως η πρώτη ελληνική startup στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού, η WorkableHR προσφέρει, επί της ουσίας, ένα εργαλείο (SAS: Software as a Service)  το οποίο βοηθά μ’ ένα συστηματοποιημένο, απλό τρόπο τις εταιρίες να πραγματοποιήσουν προσλήψεις.

Σε πρώτη φάση, δίνεται η δυνατότητα σε μια εταιρία να φτιάξει την περιγραφή θέσης (job description) και στη συνέχεια να την διαφημίσει σε διάφορα sites ευρέσεως εργασίας ώστε οι υποψήφιοι να δουν την αγγελία και να συμπληρώσουν την αίτηση online, εισάγοντας στο σύστημα το επαγγελματικό τους προφίλ στο Linkedin.

Το Workable, ως ένα ολοκληρωμένο εργαλείο «θέασης» των υποψηφίων που θα περάσουν στο στάδιο της συνέντευξης, «σαρώνει» και συστηματοποιεί τις πληροφορίες από το Linkedin του κάθε υποψηφίου, τα επεξεργάζεται ως προς την επιμέρους οργάνωσή τους, προσθέτει ενδεχομένως επιπλέον πεδία τα οποία είναι σημαντικά για την συγκεκριμένη θέση και τα δίνει σε μια τελική εύληπτη μορφή στους υπεύθυνους προσλήψεων μιας εταιρίας.

Οι τελευταίοι σ’ όλη την διαδικασία πρόσληψης και θέασης των υποψηφίων, μπορούν να προσθέσουν σχόλια και σημειώσεις σε κάθε στάδιο μέχρι και την πρόσληψη του κατάλληλου, για την θέση, υποψηφίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιάτη, ο  μακροπρόθεσμος στόχος είναι μέσα από το Workable να γίνεται όλη η διαδικασία πρόσληψης και να υπάρχουν ενσωματωμένα ακόμα και ατομικές συνεντεύξεις με τη χρήση βίντεο,  online tests ακόμα και η δυνατότητα να στείλει ο εργοδότης και να λάβει την προσφορά εργασίας (job offer) με την ψηφιακή υπογραφή του υποψήφιου εργαζόμενου.

Το εργαλείο της Workable λανασαρίστηκε επίσημα στις αρχές Μαρτίου και χρησιμοποιείται ήδη από δεκάδες επιχειρήσεις σε 7 χώρες.

Η WorkableHR ανακοίνωσε πρόσφατα την συνεργασία της με ένα από τα μεγαλύτερα sites ευρέσεως εργασίας στον κόσμο, το indeed.com, με με 80 εκατ. μοναδικούς χρήστες και 1,5 δισ. αναζητήσεις μηνιαίως. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας, κάθε θέση που θα δημοσιεύεται στο Workable, θα δημοσιεύεται αυτομάτως και χωρίς χρέωση για την εταιρία και στο indeed.com,  κάνοντάς της ορατή σε εκατομμύρια χρήστες, ενώ αναμένεται στο άμεσο μέλλον και αντίστοιχη συνεργασία με το careerbuilder.com και το ελληνικό «αδελφάκι» του kariera.gr. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιάτη, στους στόχους της εταιρίας είναι να ενσωματωθούν στο εργαλείο της Workable κι άλλα προφίλ/βιογραφικά υποψηφίων – εκτός από το Linkedin – μέσα από πλατφόρμες όπως το γνωστό careerbuilder-kariera.gr αλλά και το Indeed.

Επιπλέον, δύο μέρες πριν η εταιρία ανακοίνωσε την συνεργασία της με το Seedcamp, μια από τις μεγαλύτερες «θερμοκοιτίδες» για startups στην Ευρώπη στο πλαίσιο της οποίας προσφέρει δωρεάν το λογισμικό της για 12 μήνες για χρήση από τις ενδιαφερόμενες startups που βρίσκονται στο Seedcamp.

Ανάλογη συνεργασία εγκαινίασε και με έναν acceleration πρόγραμμα για startups, το Rockstart, όπου προσφέρει δωρεάν στις εγγεγραμμένες startups το λογισμικό της για 18 μήνες.

Ποιά είναι όμως ενδεχομένως η μαγική συνταγή για το Workable και πώς διαφοροποιείται από αντίστοιχα εργαλεία/τους ανταγωνιστές του;

Ο κ. Μαγιάτης απαντά: «Τα σημεία στα οποία διαφοροποιούμαστε είναι και τα σημεία στα οποία “σκαλώναμε” με τον Νίκο κάθε φορά που χρησιμοποιούσαμε αντίστοιχα εργαλεία προσλήψεων, όταν εργαζόμασταν στην Upstream. Θεωρούμε ότι τα υπόλοιπα εργαλεία αποτελούν περισσότερο συστήματα διαχείρισης βιογραφικών ενώ δίνεται λιγότερη έμφαση στο συνολικό προφίλ του υποψηφίου. Επιπλέον, το interface άλλων εργαλείων είναι δύσχρηστο σ’ αντίθεση με το δικό μας που θεωρούμε ότι είναι απλό, κατανοητό και εύχρηστο. Να σημειώσω επίσης ότι η στρατηγική μας προσανατολίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μέχρι και 1000 άτομα σε χώρες του εξωτερικού) διότι συνήθως οι μεγάλες εταιρίες διαθέτουν δικές τους εσωτερικές διαδικασίες προσλήψεων. Εμάς μας αρκούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου πραγματικά ερχόμαστε, με την συνεχή μας προσπάθειά, να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό στην τεχνογνωσία πρόσληψης.»

Και για το τέλος…πώς αντιμετωπίζει ο κ. Μαγιάτης την εμφάνιση των νέων επενδυτικών σχημάτων για χρηματοδότηση τεχνολογικών startups αλλά και το μέλλον της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα; Θα ύπάρξουν τα επόμενα 3-4 χρόνια αρκετές ιδέες για να χρηματοδοτηθούν από τα νέα venture capital funds;

«Η άποψή μου είναι ότι η δημιουργία των καινούριων funds με την συμμετοχή του ευρωπαϊκού προγράμματος Jeremie και του ελληνικού Δημοσίου, είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη. Από κει και πέρα, πιστεύω ότι ίσως αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν ιδέες που να έχουν μεν την τεχνολογική «συνιστώσα» αλλά και μια πιο…παραδοσιακή: για παράδειγμα τον πρωτογενή τομέα, ή τον τομέα του τουρισμού. Μ΄αυτόν τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν,νομίζω, πλείστες δυνατότητες σε διάφορους τομείς, με όχημα την τεχνολογία που ούτως ή άλλως είναι πλέον απαραίτητη σε κάθε μας βήμα.»

Της Ελένης Νάτση