GetOnline Week 2015! Χιλιάδες νέοι από όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούν το YouRock.jobs για την επαγγελματική τους ανάπτυξη

    Από: Startup Team

GetOnline Week 2015! Χιλιάδες νέοι από όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούν το YouRock.jobs για την επαγγελματική τους ανάπτυξη
* της Βάσιας Γιαννακοπούλου

Περισσότερες από τις μισές χώρες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη παρουσιάζουν ποσοστά ανεργίας στους νέους πάνω από 23%, πέντε από αυτές ξεπερνούν το 40%, ενώ η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες που παρουσιάζουν αντίστοιχο ποσοστό πάνω από 50%.

Πίσω, όμως, από τα ποσοστά στην πραγματικότητα βρίσκονται 5,5 εκατομμύρια νέοι που η πλειοψηφία τους σκέφτεται πως η ανεργία είναι προδιαγεγραμμένη ή φοβάται πως δεν θα βρει ποτέ επαγγελματική στέγη, ενώ θα έπρεπε αντ’ αυτού να ονειρεύονται, να σχεδιάζουν το μέλλον τους και να στοχεύουν ψηλά.

Όσον αφορά στα θέματα καριέρας και επαγγελματικής δικτύωσης, οι νέοι δεν αισθάνονται πως διαθέτουν τις αντίστοιχες δεξιότητες και την κατάλληλη εργασιακή εμπειρία για την αγορά εργασίας, ενώ υιοθετούν τον ακόλουθο παράδοξο συλλογισμό: «πώς να βρω δουλειά, αφού δεν έχω εργασιακή εμπειρία;», αλλά και το αντίστροφο: «πώς να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία, αφού δεν μου δίνουν δουλειά;». Αυτό που τελικά ισχύει πραγματικά, δεν είναι πως οι νέοι έχουν έλλειψη επαγγελματικών δεξιοτήτων. Αντιθέτως, οι νέοι έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες, αλλά πολλές φορές, δεν τις γνωρίζουν είτε δεν μπορούν να τις παρουσιάσουν κατάλληλα σε έναν εργοδότη.

Αυτήν την εβδομάδα εκατοντάδες οργανισμοί σε όλη την Ευρώπη, δίνουν λύση στο πρόβλημα, χρησιμοποιώντας το YouRock.Jobs. Πρόκειται για ένα νέο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης που έρχεται να ενισχύσει την απασχολησιμότητα των νέων της Ευρώπης, να τους βοηθήσει να παρουσιάσουν τις δεξιότητές τους και, βάσει αυτών, να δημιουργήσουν online το επαγγελματικό προφίλ τους και να γίνουν ελκυστικοί στους εργοδότες. Η πρώτη έκδοση του YouRock σχεδιάστηκε από νέους για νέους σε ένα νεανικό διαγωνισμό στη Λιθουανία στα τέλη του 2013, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Liberty Global, που δραστηριοποιείται διεθνώς σε 14 χώρες, χρηματοδότησε την αρχική του ανάπτυξη και στήριξε την μέχρι στιγμής πορεία του.

Εάν κάποιος πληκτρολογήσει «YouRock.jobs» στον browser του, μπορεί να ανακαλύψει επαγγελματικές δεξιότητες που αγνοεί πως έχει και οι οποίες κρύβονται στις καθημερινές του δραστηριότητες. Είσαι αναλυτικός, οργανωτικός ή περισσότερο επικοινωνιακός; Είσαι ειδικός στις τεχνικές ανάλυσης ή γεννημένος ηγέτης; Τις περισσότερες φορές το YouRock καταφέρνει να σε εκπλήξει με αυτά που θα ανακαλύψεις για το εαυτό σου! Παράλληλα, σου δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσεις το προφίλ και τις δεξιότητες σου αυτόματα σε 17 διαφορετικές χώρες ενισχύοντας την κινητικότητα και τη διασυνοριακή πρόσληψη.

Το YouRock πλέον χρησιμοποιείται από νέους σε διάφορες πόλεις ανά την Ευρώπη, από την Μόσχα μέχρι το μακρινό Δυτικό Δουβλίνο, ενώ παράλληλα αρκετά από τα μέλη της Ευρωπαϊκής κοινότητας του δικτύου έχουν οριστεί ως “πρέσβεις”, στοχεύοντας στην ανάδειξη και στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει το YouRock στους χρήστες του. Ήδη στη Βαρσοβία, στη Ρίγα, στο Βίλνιους, στην Αθήνα, στο Άμστερνταμ, στο Παρίσι, στο Σέφιλντ, στη Σόφια, στο Βουκουρέστι, στη Βουδαπέστη, στο Βελιγράδι, στη Μπολόνια, στη Βαρκελώνη, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και σε πολλές ακόμα πόλεις οργανώνονται workshops προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το σπουδαίο εγχείρημα. Τα workshops αυτά θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας GetOnline Week 2015.
Το Get Online Week είναι μία ετήσια πανευρωπαϊκή καμπάνια που στοχεύει στην ενεργοποίηση των νέων ώστε να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με αυτοπεποίθηση και να επωφελούνται από online ευκαιρίες απασχόλησης. Το YouRock είναι η αρχή μιας προσπάθειας να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος που οι εργοδότες προσλαμβάνουν, με νέους όρους και δομές που άπτονται στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Αυτή η γενιά αξίζει τέτοιες προσπάθειες . Ποιος ξέρει τι θα καταφέρει να δημιουργήσει και να επιτύχει αν της παράσχουμε τα εργαλεία και το περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ονειρεύεται και να στοχεύει ακόμα πιο μακριά!

* Η Βάσια Γιαννακοπούλου είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Επιστημονική Συνεργάτης της Career In Progress (www.careerinprogrees.gr)