Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μας αφορά όλους;

    Από: Startup Team
πηγή: epixeiro.gr

Της Αγγελίνας Τσακίρη

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη  (ΕΚΕ) είναι η ευθύνη των εταιρειών απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Πολλά λέγονται και γράφονται σε σχέση με τις προθέσεις των εταιρειών που κάνουν κοινωνικές και άλλες δράσεις, ωστόσο μία γενική παραδοχή θα έλεγα ότι είναι πως η ΕΚΕ δεν είναι μόδα αλλά ανάγκη.

Το θέμα εδώ είναι ότι η κοινωνική ευθύνη στη σύγχρονη κοινωνία, δεν αρκεί να είναι ευθύνη μόνο των εταιρειών, πρέπει να είναι ευθύνη όλων. Και για να φτάσει να υπάρχει ένα άριστο μοντέλο κοινωνικής ευθύνης στις εταιρείες, πρέπει να έχει εμποτιστεί πρώτα στις συνειδήσεις των ανθρώπων και στη νοοτροπία τους. Για να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων και για να εφαρμοστούν στρατηγικές υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, πρέπει οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και οι μάνατζερ να πιστεύουν σε αυτό και όχι απλά να αναγκαστούν να το ακολουθήσουν γιατί το ίδιο κάνουν και άλλοι, καθώς έτσι δε μπορεί να είναι πετυχημένο.

Η ουσία των δράσεων υπεύθυνης επιχειρηματικότητας είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και κατ’ επέκταση η ευημερία. Και η ουσία είναι να περάσουμε από τη μονάδα στο σύνολο, από το εγώ στο εμείς. Για να αλλάξουν οι εταιρείες πρέπει πρώτα να αλλάξουν οι άνθρωποι, καθώς αυτοί τις στελεχώνουν. Η ευθύνη των επιχειρήσεων είναι μέσα από τις δράσεις τους να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες και γενικά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να γίνουν πιο υπεύθυνα. Από την αντίπερα όχθη, ευθύνη των ενδιαφερόμενων μερών είναι να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο υπεύθυνες μέσα από τη στάση τους και τα θέλω τους. Ουσιαστικά μιλάμε για την καλλιέργεια μίας κουλτούρας ήθους και αξιών.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
epixeiro.gr