Πώς να δουλέψετε πιο αποτελεσματικά, και όχι κατ’ ανάγκη πιο σκληρά

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Μην κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, πυκνώστε τα διαλείμματα σας, και φροντίστε να κοιμάστε αρκετά το βράδυ.

της Αν Φίσερ

Ίσως έχετε κι εσείς ένα αφεντικό που σας λέει συνεχώς να «δουλεύετε αποτελεσματικότερα» αλλά δεν σας προτείνει κάτι πρακτικό για να το πετύχετε. Οι απαιτήσεις της δουλειάς είναι ατελείωτες και είστε αναγκασμένος να ασχολείστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, με συνέπεια να μην είστε πάντα αποτελεσματικός. Τι σημαίνει άραγε το να «δουλέψετε πιο αποτελεσματικά» ή «πιο έξυπνα»;

Καταρχήν, ζητήστε από τον ανώτερό σας να σας πει τι εννοεί. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο συχνά προσπαθούμε να μαντέψουμε τι ζητείται από εμάς, αντί να πάμε απευθείας να ρωτήσουμε, φοβούμενοι μην φανούμε χαζοί.

Θα μπορούσε, π.χ., η «αποτελεσματικότερη εργασία» να σημαίνει να ασχοληθείτε πρώτα με το να πάρετε τηλέφωνο τους πελάτες και μετά να τσεκάρετε τα email σας, ή να ορίσετε τις προτεραιότητές σας με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνετε πιο παραγωγικός – κατά την άποψή του αφεντικού σας, πάντα. Μπορεί να εννοεί να κανονίζετε λιγότερες συναντήσεις, ή να δίνετε περισσότερη δουλειά στους κατωτέρους σας.

Το θέμα είναι ότι αν δεν ρωτήσετε συγκεκριμένα, δεν πρόκειται να μάθετε.

Αν, πάλι, σας το «να δουλεύετε πιο έξυπνα» σας το λέει έτσι, χωρίς κάποια συγκεκριμένη πρακτική συμβουλή, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα διδάγματα που προκύπτουν από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις σε σχέση με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο Σκοτ Χάλφορντ, συγγραφέας του βιβλίου Activate Your Brain: How Understanding Your Brain Can Improve Your Work – and Your Life, λέει ότι «πλέον ξέρουμε τόσα πολλά γύρω από το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας ώστε να μπορούμε πράγματι μέσα απ’ αυτή τη γνώση να εργαστούμε εξυπνότερα».

Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να πάψετε να ασχολείστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Το περίφημο multi-tasking δεν σας κάνει παραγωγικότερο, ούτε και το να δουλεύετε ατελείωτες ώρες. «Μελέτες δείχνουν ότι μια ώρα εστιασμένης εργασίας ισοδυναμεί με τέσσερις ώρες ακατάστατης εργασίας κατά την οποία η προσοχή σας αποσπάται συνεχώς» σημειώνει ο Χάλφορντ.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com