Skype και Spotify πηγή έμπνευσης για την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη

    Από: Startup Team

Πηγή: euractiv.gr

Μπορεί το πρόγραμμα επικοινωνίας Skype, η μουσική υπηρεσία Spotify και το διάσημο παιχνίδι Angry Birds να αποτελούν εξαιρετικά επιτυχημένες ευρωπαϊκές εφαρμογές, ωστόσο η απόσταση ανάμεσα στην γηραιά ήπειρο και τη Silicon Valley σε επίπεδο τεχνολογικής υπεροχής είναι ακόμα τεράστια.

Αναγνωρίζοντας την παγκόσμια υπεροχή των αμερικανικών εταιρειών, όπως είναι το Facebook, η Google και η Apple, η Κομισιόν ξεκίνησε μια καμπάνια την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να ενθαρρύνει την τεχνολογική επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουν δημιουργικοί και να ρισκάρουν», είπε η Ευρωπαία Επίτροπος, Neelie Kroes, υπεύθυνη για ψηφιακά και τεχνολογικά ζητήματα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος «Startup» την Τετάρτη (20 Μαρτίου). Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη.

«Με αυτόν τον τρόπο γεννήθηκαν  εκατοντάδες από τις πιο συναρπαστικές ιστοσελίδες και εταιρείες τεχνολογίας στην ΕΕ, και θέλω ο κόσμος να το μάθει».

H καμπάνια της Kroes έχει ως στόχο να βοηθήσει νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους παραμένοντας στην Ευρώπη. Από τον Ιανουάριο του 2014, το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ένα ακόμα ξεχωριστό πρόγραμμα, το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση για την έρευνα των νέων ευρωπαίων επιχειρηματιών.

«Προσπαθούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι το να πηγαίνει στην Αμερική ή να πουλάει τις εταιρείες του εκεί, δεν είναι απαραίτητα επιτυχημένο», είπε ο Ryan Heath, εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ για τα ψηφιακά ζητήματα.

Οι start ups στον τομέα της τεχνολογίας δημιουργούν στις ΗΠΑ τρία εκατομμύρια καινούριες θέσεις εργασίας ετησίως. Στην Ευρώπη όμως την ίδια στιγμή που η Φινλανδία και η Εσθονία, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για καινοτομίες, η Ελλάδα, η Ισπανία και το Βέλγιο είναι από τα πιο δύσκολα μέρη για τους μικρούς αναπτυσσόμενους επιχειρηματίες, είπε ο Heath.

Οι ευρωπαίοι έχουν δείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να καινοτομούν. Η ελπίδα τώρα έγκειται στην εξειδικευμένη υποστήριξη και χρηματοδότηση, καθώς και στην καθοδήγηση από πετυχημένους επιχειρηματίες, που θα βοηθήσουν όσους καινοτομούν να σημειώσουν σημαντικές επιτυχίες στο μέλλον.

«Εδώ και καιρό πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες στο χώρο της τεχνολογίας πρέπει να συναντηθούν για να συζητήσουν  πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία μας επηρεάζουν όλους», είπε ο Daniel Ek, ιδρυτής του Sportify, μια online υπηρεσία ψηφιακής μουσικής, η οποία δημιουργήθηκε στην Ευρώπη.

Μετά την εναρκτήρια συνάντηση των επιχειρηματιών την Τετάρτη, η οποία είχε ως στόχο την ανταλλαγή ιδεών για την υποστήριξη της καινοτομίας ο Ek δήλωσε πολύ ευχαριστημένος που «βοήθησε στη διαμόρφωση της πολιτικής σε τομείς οι οποίοι θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας του μέλλοντος».