3D Printing – Η τεχνολογία του αύριο, σήμερα

    Από: Startup Team

Πηγή: epixeiro.grυντάχθηκε απο τον Κωνσταντίνο Πουλιάδη

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, όπου οι υπολογιστές και τα “smart phones” μας συνδέουν με ολόκληρο τον κόσμο και μας παρέχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες. Καθώς λοιπόν εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς πολλοί κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, στο παιχνίδι αυτό εντάσσονται δυναμικά και οι υπηρεσίες εκτύπωσης.

Πλέον όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει καθώς από τα μέσα του ’80 έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη εκτυπωτών τριδιάστατης εκτύπωσης οι οποίοι με διάφορες μεθόδους και τεχνολογίες δημιουργούν τρισδιάστατα μοντέλα.

Τα μοντέλα αυτά είναι απόλυτα λειτουργικά και έχουν όλο και περισσότερη απήχηση στη σύγχρονη βιομηχανία. Αξιοποιώντας διαφόρων ειδών υλικά όπως συνθετικά πολυμερή αλλά και σοκολάτα και τυρί, οι εκτυπωτές αυτοί χρησιμοποιούνται από την NASA και τους κατασκευαστές Φόρμουλα 1, μέχρι οδοντρίατρους και σοκολατοβιομηχανίες.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Μόλις ο χρήστης φορτώσει το τρισδιάστατο μοντέλο που έχει σχεδιάσει στην μνήμη του εκτυπωτή, αυτός ξεκινάει να φτιάχνει το επιθυμητό αντικείμενο δημιουργώντας συνεχή λεπτά στρώματα από το υλικό που έχει προεπιλεγεί. Καθώς σχεδιάζονται τα στρώματα, ταυτόχρονα, ένα laser λιώνει το υλικό που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η μεταξύ τους επικόλληση και να ολοκληρωθεί σταδιακά η εκτύπωση.

Όπως προαναφέραμε, τα υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικίλουν. Τα τελευταία χρόνια εταιρίες αεροναυπηγικής και κατασκευής οχημάτων γενικότερα έχουν αντικαταστήσει μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης μεταλλικά εξαρτήματα και ανταλακτικά με καινούρια φτιαγμένα κυρίως από ανθρακονήματα και πλαστικά πολυμερή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους σε διάφορους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας τους. Για παράδειγμα, η μείωση κατά ένα χιλιογραμμάριο στο βάρος ενός αεροσκάφους αποφέρει εξοικονόμηση πετρελαίου αξίας $3000 ετησίως, που συνεπάγεται, φυσικά, και αντίστοιχη μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Στα ίδια επίπεδα κινούνται και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες οι οποίες μέσω λογισμικών τρισδιάστατης σχεδίασης χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εκτυπωτές ώστε να δημιουργήσουν τριδιάστατα φυσικά μοντέλα διαδραστικού χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, υποβάλλουν τα μοντέλα αυτά σε τεστ που δείχνουν τι αποτέλεσμα θα είχε π.χ. η έλλειψη ενός υποστηλώματος στην κανονική κατασκευή βάσει αναλογικών μετρήσεων. Έτσι καταφέρνουν να μειώσουν την πιθανότητα ανακατασκευών κατά την διάρκεια του έργου και κατά συνέπεια να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη αλλά και το χρόνο αποπεράτωσής του.

Μεγάλη εφαρμογή και επιτυχία υπάρχει και στον ιατρικό τομέα όπου οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις έχουν δημιουργήσει πολύ ευνοϊκές συνθήκες δίνοντας νέα διάσταση στο σχεδιασμό και την κατασκευή προσθετικών μελών διευκολύνοντας κατ’ αυτό το τρόπο γιατρούς και ασθενείς.

Η διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως:

  • Ψηφιακή αποθήκευση αντικειμένων
  • Ψηφιακή παράδοση αντικειμένων
  • Μείωση λυμάτων κατά την διαδικασία κατασκευής
  • Αυξημένη δυνατότητα παραμετροποίησης

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση πολλών εξόδων κατά την διαδικασία παραγωγής, αλλά και την βελτιστοποίηση του τελικού προϊόντος ασχέτως του είδους και της βιομηχανίας στην οποία κατατάσσεται.

Αν και η αγορά ενός τέτοιου εκτυπωτή εκτιμάται γύρω στα $20.000 στην φθηνότερη περίπτωση και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις $200.000 αναλόγως τις απαιτήσεις του χρήστη, υπάρχουν και οι “προσωπικοί” τρισδιάστατοι εκτυπωτές οι οποίοι σήμερα κοστολογούνται περίπου στα $800 και είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο προς αγορά.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως στα επόμενα χρόνια η τιμή αυτή θα πέσει στα $200. Σκεφτείτε λοιπόν να έχετε την δυνατότητα να αντικαταστήσετε άμεσα ένα σπασμένο αντικείμενο στο σπίτι ή το γραφείο σας, αλλά και να μπορείτε να το διαφοροποιήσετε βάσει του δικού σας γούστου. Ευκαιρία για δημιουργικότητα και, ως ένα σημείο, μείωση των εξόδων σε αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε.