ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ HELLENIC MOBILE CLUSTER

    Από: Startup Team

Πηγή: www.imerisia.gr

Συνεργασία για τις κινητές εφαρμογές

Τις ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο που προσφέρει η αγορά των εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το Hellenic Mobile Cluster (HMC), ένας συνεργατικός σχηματισμός των επιχειρήσεων, ερευνητικών και άλλων φορέων που ασχολούνται με τις ασύρματες και κινητές τεχνολογίες, ο οποίος παρουσιάστηκε επισήμως προχθές.

Το cluster αναπτύσσεται με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), με αρχικούς συμμετέχοντες τις εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου και 13 ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς. Επίσης, αναμένεται να συμμετάσχουν και φορείς όπως είναι η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, αλλά και venture capital funds. Ο φορέας – αρωγός (facilitator) του Hellenic Mobile Cluster είναι η εταιρεία Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε.

Όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης, ο τομέας των εφαρμογών και υπηρεσιών στις κινητές συσκευές παρουσιάζει πολύ ισχυρή επιστημονική, τεχνολογική, ερευνητική και καινοτομική δραστηριότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 80 εταιρείες που απασχολούν αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και αυξάνουν σημαντικά τον κύκλο εργασιών τους κάθε χρόνο. Γύρω τους αναδύεται ένα ολόκληρο οικοσύστημα από επιχειρηματίες, ερευνητές, συμβούλους, επενδυτές, startups το οποίο πλαισιώνει τις εδραιωμένες και διεθνείς εταιρείες αλλά και τις καινούργιες που στηρίζονται σε νέους επιστήμονες και δημιουργούς.

Φάσεις

Για τον σχεδιασμό της πρώτης φάσης των χρηματοδοτούμενων δράσεων του HMC αναζητούνται περί τα 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά το ήμισυ θα κατευθυνθεί σε νέα προϊόντα, πρωτότυπα και υπηρεσίες έντασης γνώσης, ενώ τα υπόλοιπα σε άλλες δράσεις. Χρηματοδότηση θα αναζητηθεί από προγράμματα των Γενικών Γραμματειών Έρευνας – Τεχνολογίας και Βιομηχανίας, από τον αναπτυξιακό δρόμο και άλλα επιχειρησιακά προγράμματα και δράσεις. Η δεύτερη φάση είναι πιο φιλόδοξη, πάντως, καθώς έχει προϋπολογισμό της τάξεως περίπου των 40 εκατ. ευρώ και ο στόχος εκεί θα είναι η επένδυση επιχειρηματικών σχεδίων από νέες επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του cluster.