Έφη Κουτσουρέλη: “Αγκαλιάζουμε τις startups, ενθαρρύνουμε την καινοτομία”

    Από: Startup Team

Πηγή: www.emea.gr, στον Γιάννη ΛΕΟΝΤΑΡΗ

Για τη δραστηριότητα και τις καινοτομίες της θερμοκοιτίδας IQbility στο χώρο των startup εταιρειών μιλάει η διευθύντρια επικοινωνίας και εταιρικών υποθέσεων της Quest Συμμετοχών,Έφη Κουτσουρέλη, η οποία τονίζει τη σημασία της  αποκατάστασης της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα, ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε δραστηριοποίηση και ανάπτυξη στην αγορά.

Τί ακριβώς είναι το IQbility;

To IQbility είναι η πρωτοβουλία του ομίλου Quest για την ενίσχυση της καινοτομίας και τηςνέας επιχειρηματικότητας. Με άλλα λόγια είναι ένα εκκολαπτήριο νέων επιχειρηματικών δράσεων στο τομέα της τεχνολογίας στις οποίες ο όμιλος ευελπιστεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυσή τους, με την παροχή πόρων, υποδομών, και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Μέσω του IQbility οι ομάδες των νέων επιχειρηματιών, μέσα σε ένα απόλυταεπαγγελματικό περιβάλλον, θα έχουν την  ευκαιρία να επικεντρωθούν στην υλοποίηση της ιδέας τους, αξιοποιώντας την προσφερόμενη εμπειρία, τα μέσα και τις συνεργασίες του ομίλου Quest, για ένα άμεσο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Πώς ξεκίνησε στον όμιλο Quest η ιδέα της δημιουργίας του IQbility, και ποιά πιστεύετε ότι είναι τα πλεονεκτήματά του έναντι των άλλων συνεργατικών startup σχημάτων;

Το IQbility, εντάσσεται στo πλαίσιo της “διαρκούς καινοτομικής ανάπτυξης” που οι εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν και στοχεύουν. Οι αλλαγές που έχει επιφέρει η κρίση και η στασιμότητα τηςαγοράς, μας έχουν σπρώξει να είμαστε πιο δημιουργικοί και αποφασιστικοί, στο να συνεισφέρουμε για την ανάπτυξη νέων παραγωγικών μονάδων και την καθοδήγησή τους προς τις διεθνείς αγορές, βοηθώντας έτσι και τους νέους ανθρώπους και την χώρα στην εξωστρέφειά της.

Το IQbility πρωτοτυπεί σε σχέση με άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες παρέχοντας άμεση χρηματοδότηση μέσω της συνεργασίας του με το PJ Catalyst fund, και συμμετέχοντας στους κινδύνους της νέας επιχείρησης με μερίδιο μετοχώνκαι όχι υπό την μορφή δανείου η επιδότησης.

Πέραν τούτου το IQbility συνεργάζεται και διαθέτει ένα πλήθος από στελέχητόσο από τον όμιλο Quest, όσο και από μία δεξαμενή έμπειρων συμβούλωναπό το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον που διευκολύνει την πρόσβαση των νέων επιχειρηματιών στις αγορές.

Τα στατιστικά στοιχεία από την υπόλοιπη Ευρώπη δείχνουν πως το 70% των startup σχημάτων “σβήνει” μέσα στα δυο πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους. Εάν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία περνάει τη χειρότερη φάση της νεώτερης ιστορίας της

Ότι η Ελληνική οικονομία περνάει τη χειρότερη φάση της πιστεύουμε ότι είναι ένα ισχυρό κίνητρο για όλους μας ώστε να εντείνουμε τιςπροσπάθειες και να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις αποτυχίες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε καλύτερο “score”, προσβλέποντας σε αυτό το υπόλοιπο 30% της επιτυχίας των  στατιστικών της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει. Άλλα για να στηρίξουμε επίσης την αισιοδοξία μας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όσον αφορά στην Ελλάδα,  υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα.

Ήδη είμαστε από τους πρώτους παγκοσμίως στην παραγωγή mobile εφαρμογών, και αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε και να το αξιοποιήσουμε.

Ποιός είναι ο ρόλος που θα μπορούσε, κατά τη γνώμη σας, να παίξει η ελληνική Πολιτεία προκειμένου να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των ελληνικών startup εταιρειών;

Η Ελληνική Πολιτεία θα μπορούσε να κάνει πολλά διαμορφώνοντας γενικώς ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό θεσμικό πλαίσιο, και δημιουργώντας ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό Δημόσιο τομέα μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας.

Το βασικότερο πάντως σήμερα για τη χώρα μας είναι η αποκατάσταση τηςοικονομικής σταθερότητας που δίνει ελπίδες για οποιαδήποτεδραστηριοποίηση και ανάπτυξη στην αγορά. Για να δώσω κάποιο παράδειγμα όταν ένα προϊόν έχει δοκιμαστεί στην ελληνική αγορά έχει άλλες προοπτικές και αντιμετώπιση στις διεθνείς αγορές, εφόσον αποβλέπουμε σε εξαγώγιμαπροϊόντα.

Σε τί επίπεδο πιστεύετε πως βρίσκονται τα ελληνικά startup σχήματα σε σχέση με τα αντίστοιχα της υπόλοιπης Ευρώπης; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών;

Για τα Ευρωπαϊκά startups, ως πλεονέκτημα θα έλεγα ότι είναι πιο κοντά στις μεγάλες αγορές και ότι η πρόσβαση στα επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται για startups, είναι πιο εύκολη. Από την άλλη μεριά ο ψυχολογικός παράγοντας του Έλληνα έχει σημασία γιατί είναι αποφασισμένος να πετύχει παρ’ όλες τις δυσκολίες. Και εδώ βρίσκεται ο δικός μας ρόλος, όσον αφορά την προετοιμασία και την ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές.

Ποιοί είναι οι στόχοι του IQbility για το μέλλον;

Σε αυτό που αποβλέπουμε, τόσο ο όμιλος Quest όσο και οι συνεργάτες μας από το PJ Tech Catalyst Fund, είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε ουσιαστικές υπηρεσίες και βοήθεια ώστε να δημιουργηθούν όσο είναι δυνατόν πιο πετυχημένα επιχειρηματικά σχήματα με καινοτόμαπροϊόντα, ικανά να προωθηθούν στις διεθνείς αγορές.