Η Χριστίνα Τσάκωνα βοηθά έλληνες με «έξυπνες» ιδέες να στήσουν εταιρείες στις ΗΠΑ

    Από: Startup Team

Πηγή: gr.voanews.com

Σαν Φρανσίσκο – Η Χριστίνα Τσάκωνα είναι μία νέα δικηγόρος η οποία «φέρνει» Ελληνικές Startup – εταιρείες τεχνολογίας στην Σίλικον Βάλλευ, βοηθώντας νέους Έλληνες με έξυπνες ιδέες, να εγκαθιδρύσουν την εταιρεία τους στην καρδιά της τεχνολογίας. Τους παρέχει έτσι, τη δυνατότητα να συνεργαστούν με επενδυτές της Σίλικον Βάλλει και να μετατρέψουν την ιδέα τους εύκολα, σε μία εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση.

« Άρχισα να στήνω εταιρείες  στην Αμερική, των οποίων οι ιδρυτές ήταν Έλληνες. Συγκεκριμένα, η νομική τους σύσταση γίνεται στο κρατίδιο του Delaware το οποίο αποτελεί φορολογικό παράδεισο για όλες τις startup επιχειρήσεις. Έχω στήσει περίπου δεκαπέντε εταιρείες οι οποίες έχουν να κάνουν με εφαρμογές σε iPhone και android τηλέφωνα.  Υπάρχουν και κάποιες εταιρείες που απλώς προσφέρουν υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Κατά μέσω όρο οι ηλικίες είναι από 25035 ετών και οι ιδρυτές έχουν πολύ καλές τεχνικές γνώσεις. Η πρώτη εταιρεία η οποία έστησα στην Αμερική, δίνει αναφορές για τους λόγους για τους οποίους μία εφαρμογή «κρασάρει» στο κινητό τηλέφωνο. Μία άλλη ελληνική εταιρεία που έχω «στήσει» στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Weendy, η οποία μοιάζει πολύ με το Τwitter, ωστόσο αναφέρεται σε αθλήματα. Δεν συνέβαλα απλώς στη νομική σύσταση των εταιρειών αυτών αλλά και στη διασύνδεση τους με επαφές στον χώρο».


Οι περισσότερες από τις νέες ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες τις οποίες έχει βοηθήσει η Χριστίνα Τσάκωνα, έχουν πετύχει, διευρυνθεί και εγκαθιδρυθεί στην διεθνή σκηνή. Ίσως να φανταζόμαστε ότι μία τέτοια διαδικασία, είναι εξαιρετικά ακριβή και πολύ περίπλοκη.

«Ούτε το γραφείο, ούτε εγώ προσωπικά χρεώνουμε τις εταιρείες για τη διασύνδεση και την υποστήριξη που τους προσφέρουμε. Είναι κάτι το οποίο κάνουμε επειδή μας αρέσει κι επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους από την πατρίδα μας. Το νομικό κομμάτι είναι κάτι για το οποίο υπάρχει χρέωση. Για να κάνουμε τη σύσταση της εταιρείας, χρεώνουμε 2.000 δολάρια».

Με στόχο την ενίσχυση των νέων Ελλήνων, η Χριστίνα Τσάκωνα συνέβαλε στη δημιουργία μίας επενδυτικής ομάδας Ελληνο-Αμερικάνων, για νέους έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να δημιουργήσουν νέες εταιρείες ή να επεκταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτό ονομάστηκε «Silicon Valley Seed Greek Fund» και η πρώτη επένδυση έγινε το 2011, στην εταιρεία Bugsense. Οι ιδρυτές ήρθαν από την Ελλάδα στην Αμερική, τους στήσαμε την εταιρεία και οι επενδυτές της ομάδας, έβαλαν τα χρήματα τους στην εταιρεία. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα καθώς σαν πρωτοβουλία δεν έχει ξαναγίνει. Στην Ελλάδα είχε μεγάλη σημασία καθώς οι Έλληνες δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι βρέθηκαν άνθρωποι στη Silicon Valley, που αποτελεί κορυφή στα θέματα τεχνολογίας, οι οποίοι ήθελαν να επενδύσουν σε μία ελληνική εταιρεία»

Επιπλέον, όπως εξηγεί, ο τομέας της τεχνολογίας, μπορεί να δημιουργήσει μία άλλη προοπτική για τον ελληνικό τουρισμό.

«Οι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, θέλουν να βρίσκονται σε ένα ωραίο περιβάλλον. Η Ελλάδα είναι ένα ωραίο περιβάλλον, όσο και να μας φταίνε κάποια πράγματα έχει καλή ποιότητα ζωής. Με ανθρώπους που έχω μιλήσει, θα έδιναν τα πάντα για να βρίσκονταν στην Ελλάδα, να γράφουν μεν κώδικα κλεισμένοι σε ένα σπίτι, αλλά να είχαν μία όμορφη παραλία δίπλα από το σπίτι αυτό, ένα ταβερνάκι και να μπορούσαν να διασκεδάσουν. Πρέπει να εστιάσουμε στο να προσελκύσουμε τέτοιους ανθρώπους, να δημιουργήσουμε μία συνήθεια, ώστε άνθρωποι της τεχνολογίας να έρχονται στην Ελλάδα να περνούν 2 μήνες και παράλληλα να δουλεύουν, μιας και η τεχνολογία είναι παντού. Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξουμε τον πατροπαράδοτο τουρισμό, προσελκύοντας ανθρώπους με αρκετά χρήματα που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα»

Η ίδια βλέπει το μέλλον αυτής της κίνησης με μεγάλη αισιοδοξία, και κρίνει ότι η επιχειρηματικότητα στον τομέα της τεχνολογίας, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία θετικού κλίματος στην οικονομία.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ