Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ιδιαίτερα δημιουργικών ανθρώπων

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Οι δημιουργικοί άνθρωποι συχνά γίνονται αντικείμενο παρανόησης ή και αποδοκιμασίας επειδή διαφέρουν απ’ όλους τους άλλους. Ώσπου, κάποια στιγμή, κερδίζουν τον θαυμασμό χάρη σε κάποια μεγάλη επιτυχία τους, και οι υπόλοιποι επιζητούν να τους μοιάσουν.

Τα χαρακτηριστικά των δημιουργικών ανθρώπων είναι χαρακτηριστικά που όλοι μπορούμε να καλλιεργήσουμε, αν ανοίξουμε τον νου ώστε να σκέφτεται με περισσότερη ελαστικότητα και πλαστικότητα. Ιδού οχτώ απ’ αυτά:

  1. Αεικινησία

Οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι είναι αεικίνητοι από φυσικού τους. Βαριούνται εύκολα, και κάποιοι τους θεωρούν έως και υπερκινητικούς. Αυτή η αεικινησία προέρχεται απ’ το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ανοιχτοί στο καινούριο και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για νέες εμπειρίες. Δεν λειτουργούν καλά σε ρουτίνες και σε βαρετά εργασιακά περιβάλλοντα επειδή το μυαλό τους φεύγει. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ευτυχία και την επιτυχία τους να εμπλέκονται συνεχώς σε προκλήσεις και σε συναρπαστικά πρότζεκτ.

  1. Ανάληψη ρίσκου

Οι δημιουργικοί και επιτυχημένοι αναλαμβάνουν ρίσκα, τολμούν, έχουν θάρρος. Μάλιστα, δεν διστάζουν να τα παίξουν όλα ή τίποτα, μόνο και μόνο για να δουν τι θα συμβεί. Είναι γεμάτοι περιέργεια, και μαθαίνουν μέσω των λαθών τους. Υιοθετούν τα σφάλματά τους και χρησιμοποιούν τη σοφία και το θάρρος τους για να εφαρμόσουν στην πράξη τις πιο καινοτόμες ιδέες τους – είτε κάνοντάς το οι ίδιοι, είτε αναθέτοντάς το σε μια ομάδα.

  1. Στοχασμός έξω απ’ τα καθιερωμένα

Οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι δημιουργούν και δεν στέκουν απλοί παρατηρητές. Δεν τους αρέσει να παρασιτούν με τις ζωές, τις ιδέες, και τις επιτυχίες των άλλων. Δημιουργούν ακατάπαυστα, χωρίς διάλλειμα, μέχρι να εξαντληθούν έχοντας βγάλει όλη τη δημιουργική τους ενέργεια πάνω στο εκάστοτε έργο. Και επειδή κινητοποιούν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου τους, επεξεργάζονται την πληροφορία συνεκτικά, γεγονός που τους δίνει ένα πλεονέκτημα ως προς την καινοτομία.

  1. Ηγεσία με την καρδιά

Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα τείνουν να εναντιώνονται στο κατεστημένο. Τη γραφειοκρατία τη βλέπουν σαν κάτι που εμποδίζει τη δημιουργικότητά τους και περιορίζει την έκφραση και τη δυνητική αποτελεσματικότητά τους. Και όταν ηγούνται, ηγούνται με την καρδιά και όχι με το μυαλό. Ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο, όχι το στάτους του, και επιλέγουν να εργάζονται με τρόπο που ωφελεί το σύνολο και όχι μόνο το κατεστημένο.

  1. Περιέργεια

Οι δημιουργικοί άνθρωποι εξ’ ορισμού εργάζονται πάνω σε πράγματα που τους εξάπτουν την περιέργεια. Λατρεύουν να μαθαίνουν νέα πράγματα, ενώ απολαμβάνουν την – με μεγάλη κανονικότητα – επεξεργασία συναισθημάτων όπως το άγχος, ο φόβος, και ο ενθουσιασμός. Η πραγματική ευτυχία για τους ίδιους συνδέεται με τις νέες εμπειρίες, τη φαντασία, και το δέος απέναντι στο καινούργιο. Χάρη σ’ αυτή την περιέργεια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κάτι πραγματικά καινοτόμο, αλλά και να βρουν ευκολότερα το βαθύτερο νόημα της ζωής τους.

  1. Ανεξαρτησία

Όσοι πετυχαίνουν δημιουργώντας συνδέονται με την αυθεντική φύση τους και τις φιλοδοξίες τους, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στην ανεξαρτησία και στην προσωπική ανάπτυξη. Δεν αποφεύγουν τις προκλήσεις ή τον αγώνα, εφόσον αυτά τα θεωρούν προαπαιτούμενα για την ευδοκίμησή τους. Αποφεύγουν, όμως, μονοπάτια που οδηγούν στην αδυναμία ή τον κομφορμισμό. Οι δημιουργικοί άνθρωποι εργάζονται ανεξάρτητα, χωρίς πολύ θόρυβο και αυτοπροβολή – αφήνουν την επιτυχία και το έργο τους να μιλήσει στο τέλος.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com