Ν. Βερβερίδης: “Η Ελλάδα χρειάζεται το ‘πράσινο’ επιχειρείν”

    Από: Startup Team

Πηγή: www.emea.grστον Δημήτριο ΠΟΓΚΑ

Η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα εξελίσσεται τα τελευταία δύο χρόνια με εκθετικούς ρυθμούς. Ένας τομέας στον οποίο οι Έλληνες startupers δεν έχουν δώσει την ανάλογη προσοχή (για να ακριβολογούμε αυτό αφορά κυρίως στην πρωτεύουσα και κυρίως στα εγχειρήματα που συγκεντρώνουν το περισσότερο “φως της δημοσιότητας”) είναι αυτό της “πράσινης” επιχειρηματικότητας.

Μπορεί τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και οι startups να θεωρούνται η σημαντικότερη “ελπίδα” για μία βιώσιμη ανάπτυξη παγκοσμίως, ωστόσο – όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν και παράγοντες της εγχώριας αγοράς εκτός της startup κοινότητας – το “πράσινο” επιχειρείν υποεκπροσωπείται, αν όχι απουσιάζει, πεισματικά από τις ιδέες που παρουσιάζονται σε διάφορες εκδηλώσεις.

Το “κενό” αυτό φιλοδοξεί να καλύψει μία νέα πρωτοβουλία που υλοποιείται από την περιβαλλοντική ΜΚΟ Οργάνωση Γη, την πλατφόρμα σύγχρονου πολιτισμού ελculture και το Ίδρυμα Κ2.

Πρόκειται για το “Αephoria.net“, ένα νέο πρόγραμμα εκκίνησης και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, που μπορούν να προσφέρουνπεριβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Ο Νίκος Βερβερίδης, ιδρυτής του ελculture και εκπρόσωπός του στο Aephoria.net μιλά στο EMEAgr και παρουσιάζει το πρόγραμμα, τη διαδικασία επιλογής και υποστήριξης των υποψήφιων ιδεών για τη μετατροπή τους σε επιχειρηματική πρόταση, ενώ τονίζει πως η “πράσινη” δραστηριότητα απουσιάζει όχι μόνο από την startup επιχειρηματικότητα, αλλά λείπει ως κατεύθυνση από το ελληνικό επιχειρείν συνολικά.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του Aephoria.net και με ποιον σκοπό δημιουργήθηκε;

O “σπόρος” για τη δημιουργία του Aephoria.net μπήκε από την Οργάνωση Γη. Είναι μία νέα σχετικά ΜΚΟ που στοιχηματίζει ότι μπορεί ν’ αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Αν και έχει περιβαλλοντική ταυτότητα, υιοθετεί έναν κοινωνικό προσανατολισμό και δεν σας κρύβω ότι αυτή η προσέγγιση, η στροφή δηλαδή, προς έναν πολιτισμό σε σύνδεση με τη Γη ήταν που με έφερε και πιο κοντά στο να συμμετέχω σε μία τέτοια ενέργεια, εκπροσωπώντας την πλατφόρμα πολιτισμού eλ culture.

Στη βάση αυτή θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα εκκίνησης και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων που θα εξασφαλίζουνπεριβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Στην υλοποίηση του προγράμματος, εκτός από την Οργάνωση Γη, που εκπροσωπεί ο Πέτρος Κόκκαλης και το eλ culture, συνεργαζόμαστε και με τοΊδρυμα Κ2, που εκπροσωπεί ο Κωνσταντίνος Κορλέτης.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Aephoria.net και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να καλύπτει;

To Aephoria net δημιουργήθηκε για να “αγκαλιάσει” νέες ιδέες από ανθρώπους με στόχο και θέληση να επιχειρήσουν στην “πράσινη” οικονομία.

Πιστεύουμε ότι καμία επένδυση δεν μπορεί να έχει διάρκεια αν δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες του αύριο. Για αυτό και αναζητάμε επιχειρηματικές ιδέες που δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίεςωφέλιμα για τη γη και τον άνθρωπο, σέβονται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της “πράσινης” οικονομίας και ενσωματώνουν τηνκαινοτομία. Μπορεί μία ιδέα να έχει περισσότερο τεχνολογικό προσανατολισμό ή άλλη να αφορά στον τομέα της βιολογικής καλλιέργειας.

Ποια είναι η διαδικασία επιλογής και συμμετοχής στο Aephoria.net και τι παρέχει το πρόγραμμα;

Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Aephoria.net μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και να καταθέσει εν συντομία την ιδέα του μαζί με κάποια στοιχεία που του ζητούνται. Εν συνεχεία θα βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε μία επιχειρηματική πρόταση, την οποία θα παρουσιάσουν σε μία ανοιχτή εκδήλωση για να επιλεγούν οι καλύτερες. Τις προτάσεις θα κρίνει μία επιτροπή και το κοινό. Για αυτό τον σκοπό έχουμε σκεφθεί να αξιοποιήσουμε και τα κοινωνικά δίκτυα.

Αφού λοιπόν επιλεγούν οι καλύτερες ιδέες, οι ωφελούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε μία “πράσινη θερμοκοιτίδα” που θα τους παρέχει εκτός από τον χώρο εργασίας με τον βασικό εξοπλισμό, την αναγκαία βοήθεια στη δημιουργία εταιρικού σχήματος, βασικές νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, συνδρομή στην προσπάθεια δικτύωσης στην αγορά(συνεργάτες, πελάτες, προμηθευτές).

Παράλληλα, η κάθε νεοφυής εταιρία θα ανατίθεται σε έναν μέντορα όπου θα την υποστηρίζει, ενώ θα της παρέχεται και η ανάλογη ενημέρωση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης, Επιπλέον υπηρεσίες είναι η συνδρομή στη διαμόρφωση εταιρικής ταυτότητας και στρατηγική επικοινωνίας, και η βοήθεια στην προσπάθεια εξεύρεσης αναπτυξιακών κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές ή/και εταιρίες.

Τι είδους ιδέες περιμένετε (ή θα θέλατε) να δείτε στην Aephoria.net;

Όπως αναφέρουμε συχνά, προκρίνουμε ωφέλιμες ιδέες για τη γη και τον άνθρωπο! Σίγουρα, όταν αναπτύσσεις μία τέτοια πρωτοβουλία, περιμένεις να δεις κάτι ικανό να σε εντυπωσιάσει αλλά και να σε εμπνεύσει.

Το γεγονός όμως, ότι σε αυτή την πραγματικότητα που βιώνει η Ελλάδα σήμερα, υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που σκέφτονται προς μία διαφορετική κατεύθυνση “πράσινης” επιχειρηματικότητας και έχουν διάθεση και όρεξη να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο, αποτελεί μία έμπνευση από μόνο του!

Πιστεύετε ότι από την ελληνική startup επιχειρηματικότητα λείπει η “πράσινη” δραστηριότητα;

Φυσικά. Και θα σας έλεγα όχι μόνο από την startup επιχειρηματικότητα, αλλά συνολικά λείπει μία τέτοια κατεύθυνση στο ελληνικό επιχειρείν.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που από όποια πλευρά κι αν το δεις, το συγκριτικό της πλεονέκτημα εντοπίζεται στην γεωγραφία της και τον φυσικό της πλούτο. Μέχρι στιγμής, η προσέγγιση ήταν εντελώς διαφορετική και όπως έχει φανεί, δεν σημειώθηκε και μεγάλη επιτυχία! Η αξιοποίηση αυτού του πλούτου, στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, μπορεί να δώσει σε κάποια χρόνια από τώρα, μία νέα πνοή στην οικονομία μας.

Η ανάγκη υπάρχει και σε αυτή την ανάγκη θελήσαμε κι εμείς να ανταποκριθούμε. Αν παρατηρήσετε κι εσείς, πολλοί συνομήλικοι μας, φίλοι, συνεργάτες, στρέφονται προς τη γη, προς τον τομέα των ΑΠΕ, της αξιοποίησης των φυσικών πόρων, με διαφορετικό πλέον τρόπο από ό,τι η προηγούμενη γενιά, ενσωματώνουν όλη τη γνώση των τελευταίων χρόνων και μαζί με τη βοήθεια της τεχνολογίας και ένα πνεύμα συνεργασίας, μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα.

Με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι οι startup εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως μπορούν να συνεισφέρουν σε μία αειφόρο οικονομική ανάπτυξη;

μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις τον 21ο αιώνα είναι να καταφέρουν να  συνδυάσουν την επιχειρηματική καινοτομία με την τεχνολογία και να συμπεριλάβουν στο στρατηγικό σχεδιασμό τους τιςσύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Ήδη από την δεκαετία του ’70 έχει αμφισβητηθεί το μοντέλο της αλόγιστης οικονομικής μεγέθυνσης, κυρίως επειδή έχει αρχίσει να συνειδητοποιείται ότι οι πόροι αυτού του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι.

Η νέα επιχειρηματικότητα, λόγω του σημείου εκκίνησης που βρίσκεται, μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να ενσωματώσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή μίας διαδικασίας όπου η οικονομική δραστηριότητα λειτουργείπαράλληλα με την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική πρόοδο.

Το αισιόδοξο είναι ότι με αργά αλλά σταθερά βήματα, στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου, αυτά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι πολύ πιο ελκυστικά.