5 απλά βήματα για να περιορίσω τα έξοδα της επιχείρησης μου

    Από: Startup Team

Η οικονομική κρίση όπως κι αν ονομάζεται, συστημική ή τραπεζική, ήρθε στην χώρα μας και εγκαταστάθηκε για τα καλά. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα αντιμετώπιζε την ύφεση αρκετό καιρό πριν αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια όλοι μας το συνειδητοποιήσαμε.

Γιατί όμως τώρα;

Η απάντηση είναι απλή. Διότι μέχρι τώρα οι επιχειρήσειςμας δεν αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της ρευστότητας ή με άλλα λόγια,σήμερα κυκλοφορούν λιγότερα μετρητά στην αγορά.

Θα βγούμε άραγε από την κρίση κι αν ναι πότε;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι απλή και εύκολη. Η οικονομία είναι σαν την ζωή, κάνει κύκλους.Είναι λοιπόν βέβαιο ότι θα βγούμε από την οικονομική κρίση. Σε αυτό που δεν μπορούμε να απαντήσουμε είναι το πότε. Συνεπώς, πρώτο μας μέλημα είναι να συντηρηθούμε ώστε να επιβιώσουμε και να ανακάμψουμε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Βασικός σκοπός κάθε επιχειρηματία είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους.

Πώς όμως έρχεται αυτό; Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από μιααπλή αφαίρεση, των εξόδων από τα έσοδα. Επιδιώκουμε το νούμερο αυτόνα έχει θετικό πρόσημο και να είναι το δυνατό μεγαλύτερο. Στην οικονομική κρίση η αύξηση των εσόδων είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη. Άρα μένει να ασχοληθούμε με τα έξοδα και τον περιορισμό τους. Ξεκινάμε με απλά βήματα.

1. Αρχικά καταγράφουμε όλα μας τα έξοδα.

Όσο κι αν ακούγεται απλό πολλοί από τους επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν ακριβώς τα έξοδά τους με συνέπεια να μην μπορούν και να τα περιορίσουν. Εδώ πρέπει να τονιστεί και η εφαρμογή των IS (Information Systems) τα οποία πληροφορούν μετά από επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων για τη θέση της επιχείρησης και ενεργοποιούν τον επιχειρηματικό μας συναγερμό αν κάτι δεν αποδίδει όπως το σχεδιάζαμε. Εκτενέστερη αναφορά για τις δυνατότητες των IS θα γίνει σε επόμενα άρθρα.

2. Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξουμε ποιά έξοδα μπορούμε μειώσουμε και πόσο και ποιά έξοδα να απαλείψουμε ολοκληρωτικά.

Σκοπός μας σε αυτό το σημείο είναι να κρατήσουμε τα σταθερά κόστη χαμηλά και υψηλότερα (από τα σταθερά) τα μεταβλητά κόστη.Σταθερά είναι τα πάγια κόστη όπως για παράδειγμα τα ενοίκια ενώ ταμεταβλητά κόστη αυτά που μεταβάλλονται ανάλογα με την παραγωγήμας. Μεγαλύτερη παραγωγή σημαίνει και υψηλότερα μεταβλητά κόστηκαι το αντίστροφο. Παράδειγμα μεταβλητού κόστους είναι οι πρώτεςύλες καθώς και το εργατικό κόστος, δηλαδή η μισθοδοσία.

3. Κατόπιν εξετάζουμε εναλλακτικές πηγές προμηθειών με στόχο να έχουμε περισσότερους από ένα προμηθευτή για κάθε υπηρεσία ή προϊόν που προμηθευόμαστε.

Έτσι επιτυγχάνουμε χαμηλότερες τιμές εφόσον πλέον έχουμε το πλεονέκτημα της επιλογής.Αφού έχουμε καταλήξει στον προμηθευτή μας συνεχίζουμε στην διαπραγμάτευση. Διαπραγματευόμαστε τον τρόπο πληρωμής.Προτιμούμε την μεγαλύτερη δυνατή πίστωση με το μικρότεροδυνατό επιτόκιο. Πληρώνουμε με μετρητά, εφόσον έχουμε τηνδυνατότητα, μόνο στην περίπτωση που κερδίζουμε μια αξιόλογηέκπτωση επί του τιμήματος. Στο μυαλό μας έχουμε πάντα το τρέχονεπιτόκιο της τράπεζας για να αξιολογήσουμε τελικά αν μας συμφέρει ή όχι η έκπτωση.

4. Για όλα μας τα έξοδα έχουμε ως βασική μας αρχή την αρχή της συντηρητικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε συντηρητικοί στοντρόπο με τον οποίο αποτιμούμε την δυναμική της επιχείρησής μας. Συνεπώς και οι προβλέψεις για τα μελλοντικά μας έσοδα είναι συντηρητικές και με βάσει αυτές ρυθμίζουμε αναλόγως και τα έξοδά μας.

5. Επόμενο βήμα είναι η ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και γενικά υποχρεώσεις προς το δημόσιο αλλά και σε τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουμε να είμαστε ενήμεροι(ασφαλιστικά, φορολογικά κ.τ.λ.) και ταυτόχρονα να μεταθέσουμε μεσχετικά ευνοϊκούς όρους, υποχρεώσεις μας στο μέλλον. Είμαστεπολύ προσεκτικοί και επιλέγουμε σύμφωνα με τα όσα έχουμε πει παραπάνω, δόσεις που μπορούμε να πληρώσουμε.

Του Αθανασίου Νικολή
Απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Westminster University του Λονδίνου και αντικείμενο το Business Computing.Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως λογιστής σε ελληνικές επιχειρήσεις. (συνεργάτης του LOGEp από το 2008)