Δέκα «τρελές» ιδέες διεκδικούν βραβείο επιχειρηματικότητας

    Από: Startup Team

Πηγή: www.kathimerini.gr

Εν αρχή ην… μια τρελή ιδέα. Μια έμπνευση της στιγμής που ωρίμασε στη σκέψη, «σήκωσε» ανεξάντλητες συζητήσεις με φίλους και συνεργάτες, αποτυπώθηκε σε business plan, ώσπου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Δέκα τέτοιες «τρελές» ιδέες θα διεκδικήσουν μέρος από το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ που προσφέρει η Ελληνική Πρωτοβουλία, ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός φορέας που συνέστησαν επιφανείς Ελληνες της Διασποράς, στο πλαίσιο του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας.

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό -θεσπίστηκε το 2012 – που στόχο έχει τη δημιουργία ευκαιριών για έμπειρους και νέους επιχειρηματίες, παρέχοντάς τους χρηματοδότηση, στήριξη και καθοδήγηση. Το βραβείο επιδιώκει να βοηθήσει τους επιχειρηματίες να ξεπεράσουν τις οικονομικές αντιξοότητες στην Ελλάδα και να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη που απαιτείται για την ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων. Μέσα στον Απρίλιο θα επιλεγούν ένας έως πέντε επιχειρηματίες από τους δέκα φιναλίστ, οι οποίοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα πρώτα τους βήματα. Οι κριτές θα αξιολογήσουν τα επιχειρηματικά σχέδια με βάση την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιωσιμότητα. «Η τελική επιλογή θα είναι δύσκολο εγχείρημα», λέει ο κ. Jimmy Αθανασόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, τη χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει ο Ομιλος Libra. «Οι φιναλίστ αντιπροσωπεύουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο και τις ηγετικές ικανότητες που μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας».

Οι δέκα φιναλίστ είναι:

1. Punctum – Στατιστική ανάλυση κοινού θεατρικών παραστάσεων μέσω ερωτηματολογίων και βάσης δεδομένων. Στόχος, η επαναπροώθηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στους συντελεστές της παραγωγής.

2. Mezolift – Ενας ανελκυστήρας πολύ χαμηλής κατανάλωσης που αποθηκεύει την ενέργεια του ήλιου σε μπαταρίες.

3.Training Experience Centre – Ενα κέντρο διαδραστικής – βιωματικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, σχεδιασμένο να εγείρει το αυθόρμητο ενδιαφέρον και την προσήλωση των συμμετεχόντων.

4. RabT – Μια εφαρμογή για smartphones και tablets που επικεντρώνεται στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία του mobile video. Προβάλλει μια σειρά από videos σχεδιασμένη ξεχωριστά για κάθε χρήστη, που αναλύει το προφίλ του.

5. Stella Mare – Η εταιρεία θα έχει ως αντικείμενο τη φιλετοποίηση σαρδέλας και γαύρου ελληνικών θαλασσών, την ωρίμανση των δύο προϊόντων σε βιολογικό ξύδι και τη συντήρησή τους σε βιολογικό ελαιόλαδο με προσθήκη μπαχαρικών και μυρωδικών.

6. Sports Management Index – Η ιδέα είναι η μετατροπή των αθλητικών στατιστικών στοιχείων από άψυχα νούμερα σε ζωντανό εργαλείο παρακολούθησης της απόδοσης παικτών και ομάδων.

7. Great Catering – Μια νέα καινοτόμος τεχνολογικά εταιρεία catering που θα εξυπηρετεί ιδιώτες, εταιρείες και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Τα μενού δεν θα είναι τυποποιημένα, καθώς θα παρασκευάζονται από δημιουργική ομάδα με καινοτόμες μεθόδους μαγειρικής και προετοιμασίας, η οποία θα εστιάζει τόσο στην παρουσίαση όσο και στις προσωπικές προτιμήσεις των πελατών τους.

8. Solar Electric Tricycle – Η επιχείρηση θα κατασκευάζει και θα διαθέτει ένα μοντέρνο, πράσινης ενέργειας, εύχρηστο, ελαφρύ ηλεκτρικό τρίκυκλο, εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας αυτοματισμούς και ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του.

9. Corfu Living History Museum – Μουσειακή έκθεση σε μορφή αυθεντικού παλαιού κερκυραϊκού αρχοντικού όπου θα παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή μιας τυπικής οικογένειας ευγενών του 19ου αιώνα, με κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες, πραγματικές μυρωδιές και ήχους εκείνης της εποχής, ώστε ο επισκέπτης να «ταξιδεύει» στο παρελθόν, έχοντας μια ιδιαίτερη και ολοκληρωμένη εμπειρία.

10. Greek Food Obsessions – Επιλεγμένα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα σχεδιασμένα κατάλληλα ώστε να διεισδύσουν σε παγκόσμιες αγορές. Μοναδικοί και πρωτότυποι γευστικοί συνδυασμοί συσκευασμένοι και έτοιμοι προς κατανάλωση.