MITEF Greece: Downstream Space Applications

    Από: Startup Team

Για έκτη συνεχόμενη φορά, το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece διοργανώνει στα πλαίσια του κύκλου Technologies That Matter, την εκδήλωση “Downstream Space Applications”, στο Deree – The American College of Greece, στις 27 Σεπτεμβρίου, 2016, σε συνεργασία με τον μη-κυβερνητικό οργανισμό EURISY και το si-cluster|a Corallia initiative. Οι συμμετέχοντες, μέσα από παρουσιάσεις case studies και ανοιχτές συζητήσεις εκπροσώπων της τεχνολογίας του διαστήματος και της αντίστοιχης επιχειρηματικής δράσης, θα αναλύσουν εξελίξεις αιχμής στις διαστημικές εφαρμογές για τις  τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές, τη διαχείριση κινδύνων, τον τουρισμό και τη φιλοξενία, την υγεία, τη ρύπανση, την αγροτική ανάπτυξη και την ενέργεια. Μερικές από αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες που σχετίζονται με το διάστημα, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς είναι διαθέσιμες προς αδειοδότηση και θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία νέων δυναμικών  εταιρειών.

Η εκδήλωση “Downstream Space Applications” έχει ως στόχο: α) να εμπνεύσει νέους Έλληνες επιχειρηματίες για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών, β) να τους ενημερώσει σχετικά με τα βήματα που απαιτούνται για την άδεια χρήσης αυτών των τεχνολογιών, γ) να πληροφορήσει τους ενδιαφερόμενους  σχετικά με τα προγράμματα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και δ) να φέρει σε επαφή νέους επιχειρηματίες με επιστημονικές ομάδες που ήδη δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους τομείς.

Οι πέντε ομιλητές, που θα μοιραστούν την πολύτιμη εμπειρία τους, είναι οι παρακάτω:

Γρηγόρης Αγριόπουλος, Επιχειρηματίας – Συνιδρυτής, MaGOS

O Γρηγόρης Αγριόπουλος είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, του Πανεπιστημίου Πατρών. Το περασμένο Ιούλιο κέρδισε το πρώτο βραβείο στον εθνικό επιχειρηματικό διαγωνισμό «Act In Space», που υλοποιήθηκε από το Corallia και στόχο είχε τη δημιουργία επιχειρηματικών ιδεών με αξιοποίηση διαστημικών τεχνολογιών. Ένα «μαγνητικό χέρι», που θα μπορεί να μεταφράζει τις προτάσεις ανθρώπων με προβλήματα ομιλίας μέσω μιας smartphone εφαρμογής, είναι η εφεύρεση της ομάδας MaGOS, που ανέπτυξε την παραπάνω τεχνολογία αξιοποιώντας το μαγνητόμετρο της γαλλικής διαστημικής τεχνολογίας, και εκπροσώπησε τη χώρα μας στο διεθνή διαγωνισμό στην Τουλούζη, λαμβάνοντας την 3η θέση. Η πορεία του από το πρώτο κρίσιμο στάδιο συμμετοχής στο hackathon “Act in Space” της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) μέχρι και τις τελικές φάσεις ανάπτυξης του προϊόντος και εξέλιξης της εταιρείας ΜaGOS, θα προσφέρει γόνιμο έδαφος δημιουργικών συζητήσεων.

Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, ΕΜΠ, Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός

Ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος είναι διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, με διδακτορικό δίπλωμα στην Τηλεπισκόπηση από το ΕΜΠ σε συνεργασία με την Ecole Nationale de Ponts et Chaussees (ENPC, France). Από το 2012 υπηρετεί ως Λέκτορας στη ΣΑΤΜ, ΕΜΠ και το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης. Τα επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα του καλύπτουν περιοχές της Γεωπληροφορικής, Τηλεπισκόπησης, Μεθόδους Παρατήρησης Γης, Παρακολούθηση του Περιβάλλοντος, Γεωργία Ακριβείας, Ανάλυση Εικόνας, Όραση Υπολογιστών, Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχει δημοσιεύσεις στα παραπάνω αντικείμενα σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με κριτές, με 289 ετεροαναφορές και h-index 9. O κ. Καράντζαλος θα μιλήσει σχετικά με τις Νέες Εφαρμογές και Προοπτικές Μεθόδων Παρατήρησης Γης στην Γεωργία, τη Διαχείριση Μεγάλων Γεωχωρικών Δεδομένων, τη Γεωργία Ακριβείας, τις Έξυπνες και Περιβαλλοντικά Φιλικές Πρακτικές Διαχείρισης στη Γεωργία καθώς και τις επιδιωκόμενες συνεργασίες με εταιρίες και την εμπορική εκμετάλλευση προϊόντων.

Στέλιος Μπολλάνος, Συνιδρυτής και Διευθυντής, Planetek Hellas

Ο Στέλιος Μπολλάνος επέστρεψε το 2005 επέστρεψε από την Ιταλία στην Ελλάδα και συν-ίδρυσε την Planetek Hellas, μίας από τις πιο καινοτόμες ελληνικές μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, της οποίας είναι πλέον Διευθυντής. Από τότε έχει υλοποιήσει πληθώρα έργων στον τομέα της Τηλεπισκόπησης και του Geomatics για την εταιρεία, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και το 7ο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα της τεχνολογίας της Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, Υποδομής Χωρικών Δεδομένων, Διαχείρισης Δεδομένων Διαστημικής Αστρονομίας, Διαστημικού Λογισμικού (επί του σκάφους και επί του εδάφους). Έχει πολύ καλή γνώση της ευρωπαϊκής διαστημικής αγοράς και πολύ καλή γνώση της ελληνικής εγχώριας ζήτησης για εφαρμογές Τηλεπισκόπησης. Η ανάπτυξη της ιδέας που οδήγησε στην ίδρυση της Planetek Hellas, θα αποτελέσει ένα ενδιαφέρον παράδειγμα εταιρικής οργάνωσης,  ενώ ο κ. Μπολλάνος θα μιλήσει για τη διαδικασία απόκτησης της τεχνολογίας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), τις ευκαιρίες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το σύνολο της ομάδας, και τις δυνατότητες επενδύσεων.

Frank M. Salzgeber, Head of Technology Transfer Program Office, European Space Agency, Innovation & Entrepreneurship

O Frank M. Salzgeber, είναι επικεφαλής του Technology Transfer Program Office (ΤΤPO), της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), που προωθεί τη διερεύνηση νέων πεδίων εφαρμογής της διαστημικής τεχνολογίας, ενώ o ίδιος έχει στηρίξει πάνω από 320 διεπιστημονικές μεταφορές τεχνολογίας και πάνω από 400 νεοφυείς επιχειρήσεις από τα 16 Business Incubator Spaces της ESA. Πριν την ένταξή του ESA, τον Frank κατείχε τη θέση του Chief Operating Officer (COO και CFO) σε μια νεοφυή επιχείρηση IT, που εδρεύει στο Μόναχο της Γερμανίας. Επίσης, εργάστηκε για επτά χρόνια στην Apple Computer, αρχικά ως Account Manager και αργότερα ως Διευθυντής Πωλήσεων για την κεντρική Ευρώπη. Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση Downstream Space Applications, θα εξηγήσει γιατί θεωρεί πως η διαστημική υποδομή θα κυριαρχήσει μελλοντικά και γιατί χρειαζόμαστε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα ερευνητικά δεδομένα συμβάλλοντας στην στοιχειοθέτηση του χάρτη του μέλλοντος. Τέλος θα αναλύσει τις νέες και σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδύονται στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών καθώς και τα προγράμματα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Χρειαζόμαστε την καινοτομία που παράγουν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις – και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τις ενθαρρύνουμε, να τις στηρίξουμε στο ξεκίνημά τους και να τους επιτρέψουμε να αναλάβουν πρωτοβουλίες».

Jorge-A., Sanchez-P., Μέλος Συντονιστικού Συμβουλίου si-Cluster, Chief Strategy & Financial Officer Corallia

To 2005 συνέβαλε στη σύλληψη και το 2006 στην εγκαθίδρυση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και έκτοτε είναι Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικών της. Έχει συμβάλει από το 2005 στην ανάπτυξη του πρώτου στην Ελλάδα καινοτόμου και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμου Cluster Μικροηλεκτρονικής (mi-Cluster) καθώς και του Cluster Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (si-Cluster) από το 2010, στην εγκαθίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας στο Μαρούσι (Athens InnoCenter) το 2007 και του Κέντρου Καινοτομίας στην Πάτρα (Patras InnoHub) το 2011. Έχει επίσης συνδράμει καίρια στην ανάπτυξη του Προγράμματος Επιτάχυνσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Corallia (YEAP!), στην προσέλκυση εθελοντών και χορηγών και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη πολλών τεχνολογικών startups καθώς και στην προσέλκυση και εγκατάσταση πολυεθνικών στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση θα συντονίσει την ανοικτή συζήτηση μεταξύ όλων των ομιλητών: «Σχεδιάζοντας το μέλλον: Πως θα μπορούσε η Ελλάδα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των διαστημικών εφαρμογών».

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν απαιτείται όμως η εγγραφή σας. Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: Technologies That Matter: Downstream Space Applications

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε το www.mitefgreece.org