Οι χάκερ της ανάπτυξης

    Από: Startup Team

Πηγή: theartfoundation.metamatic.grblogger Periklis Vanikiotis

Πολύ λίγοι έγραψαν γι αυτό, μάλλον επειδή πολύ λίγοι μπορούν να αντιληφθούν τη σημασία του (και πάλι τα εύσημα πρέπει να πάνε στο δικό μας «Ιαπωνίας Γρηγόριο») όμως η χαμηλών τόνων εξαγορά από το μεγαλύτερο δημοπρατήριο/community/marketplace του κόσμου, το PayPal μιας startup εταιρείας που λέγεται Iron Pearl είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις της αγοράς τεχνολογίας και Internet. Και αυτό επειδή «ρίχνει φως» σε μια «ειδικότητα» του χώρου που μπορεί να είναι εκτός του «star system» αλλά που ήδη αξιολογείται πολύ ψηλά από τους σοβαρούς παίκτες του.

Αγοράζοντας την Iron Pearl, η PayPal στην πραγματικότητα αγόρασε δύο άτομα τους Stan Chudnovsky και James Currier. Τι είναι οι κύριοι αυτοί; Η αγορά τους αποκαλεί «growth hackers» δηλαδή ανθρώπους που μπορούν να καθίσουν μπροστά σε έναν υπολογιστή και, αναλύοντας στοιχεία, να δημιουργήσουν μοντέλα του πώς μια ιδέα, ένα «meme» όπως λέγονται στο Internet μπορεί να διαδοθεί από χρήστη σε χρήστη, από ομάδα σε ομάδα και από community σε community. Με άλλα λόγια, μπορούν να δουν πώς κάτι γίνεται «viral» και πώς αυτό το πράγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος ενός site ή μιας εταιρείας.

Βεβαίως όλα αυτά δεν είναι ακριβώς καινούρια! Η θεωρία του χάους αποδεικνύει επί σχεδόν ενάμιση αιώνα ότι πολλά πράγματα που θεωρούμε «τυχαία» κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και ότι πολλά «χαοτικά» φαινόμενα μπορούν να αναλυθούν, να μοντελοποιηθούν και να προβλεφθούν, συχνά με μεγάλη ακρίβεια. Ο τρόπος που εξαπλώνεται μια ιδέα στο Internet είναι, από ό,τι φαίνεται ένα τέτοιο φαινόμενο και οι δυο «growth hackers» πρόκειται να βοηθήσουν την PayPal να το αναλύσει και, μάλλον, να δει πώς μπορεί να το καθοδηγήσει προς όφελός της. Θα πρέπει αυτό να μας κάνει να αισθανόμαστε φόβο; Δεν το πιστεύω. Σίγουρα όμως θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε πώς συμπεριφερόμαστε, online και offline!