Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο “μικροσκόπιο”

    Από: Startup Team

Πηγή: www.news.gr

Μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση διοργάνωσε το EPP TV, ο τηλεοπτικός σταθμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με εισηγητές τον πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι, τον γενικό γραμματέα του Euro Chambers, που εκπροσωπεί περισσότερα από 2.000 τοπικά Επιμελητήρια, Αρνάλντο Αμπρουτσίνι, και τον Αυστριακό ευρωβουλευτή Πολ Ρίμπιχ.

Όπως επεσήμανε ο Αντόνιο Ταγιάνι, μόνο το 13% των εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιείται και εκτός της ΕΕ, και θα πρέπει να γίνουν κοινές προσπάθειες ώστε να αποκτήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.

Ο Ταγιάνι υπογράμμισε τη σημασία της υπογραφής εμπορικών συμφωνιών με σημαντικούς εταίρους της ΕΕ, όπως είναι η Κίνα, ενώ ερωτηθείς αν αυτό θα ωφελούσε και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτός από τις μεγάλες, απάντησε καταφατικά. Ξεκαθάρισε επίσης ότι απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσει μία εταιρεία να είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο είναι η έρευνα και η καινοτομία.

Από την πλευρά του, ο Αρνάλντο Αμπρουτσίνι έκανε λόγο για μία εκ βάθρων αλλαγή που χρειάζεται στην επιχειρηματική κουλτούρα των Ευρωπαίων, η οποία συνίσταται γενικά στο να μη λαμβάνονται πολλά ρίσκα, κάτι που δεν ευνοεί την άνθηση της επιχειρηματικότητας.

Ο Αμπρουτσίνι σημείωσε πως θα πρέπει οι επιχειρηματίες να έχουν υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό, ζητώντας από την ΕΕ να είναι πιο “φιλόδοξη” στο μέλλον.

“Χρειαζόμαστε δίκτυα που θα ενισχύουν την έξοδο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο εξωτερικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα υποστήριξης που παρέχονται σε τρίτες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανεπαρκή, καθώς δεν υπάρχουν άτομα σε αυτές που να γνωρίζουν από επιχειρήσεις και να κατανοούν τι χρειάζονται για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Όσο για τον Πολ Ρούμπιχ, υπογράμμισε πως οι πραγματικές “μηχανές παραγωγής θέσεων εργασίας” είναι οι “νέες” εταιρείες, που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, και ζήτησε να υπάρχει μια πιο “προσεκτική” γραφειοκρατία, που να μη φορτώνει τις επιχειρήσεις με περιττά βάρη.

Παρατήρησε, ακόμα, πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες με περισσότερα δικαιώματα, αφού ένας υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλά κεκτημένα δικαιώματα, ενώ ένας επιχειρηματίας κανένα, όπως σχολίασε, εξηγώντας πως κάτι πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα, ώστε να υποστηριχθεί η επιχειρηματικότητα.

Και οι τρεις παράγοντες πάντως συμφώνησαν πως ένας καίριος παράγοντας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη είναι η εκπαίδευση, για την οποία θα πρέπει να φροντίσουν τα κράτη-μέλη να παράσχουν στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.