AMP: Το νέο project της Google που θα αλλάξει το SEO

    Από: Startup Team
πηγή: developgreece.com

Το Google AMP project (Accelerated Mobile Pages) είναι ένας νέος τρόπος, για να φορτώνουν οι σελίδες σας πιο γρήγορα σε mobile συσκευές. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία πιο “ελαφριά” έκδοση ιστοσελίδας, από την οποία έχουν αφαιρεθεί όλα τα στοιχεία που θα την έκαναν να τρέχει αργά όπως μεγάλο αριθμό cookiesJavascript τρίτων και αργοκίνητα ad networks. Το αποτέλεσμα είναι μία Accelarate Mobile Page, δηλαδή μία σελίδα που φορτώνει γρήγορα ακόμα και σε αργές ταχύτητες internet. Επειδή λοιπόν ακούγονται πολλά σχετικά με τη νέα AMP τεχνολογία, θεωρήσαμε καθήκον μας να σας ενημερώσουμε πρώτοι, ώστε να μυηθείτε ανώδυνα στην πρόσφατη καινοτομία της Google.

Πως ξεκίνησε το AMP project

Η ιδέα του AMP project ξεκίνησε από ειδησεογραφικά sites ως απάντηση στα Instant Articles του Facebook. Η δημοτικότητα των Instant Articles βρίσκεται στο ότι φορτώνουν 10 φορές ταχύτερα από το συνηθισμένο internet και είναι σχεδιασμένα ακριβώς για mobile περιβάλλοντα. Με την κίνηση αυτή το Facebook κατέληξε να έχει μεγαλύτερο ειδησεογραφικό traffic από την Google δημιουργώντας έναν τεράστιο τεχνολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο εταιρείες. Ακριβώς αυτήν την τεχνολογία μιμήθηκε η Google δημιουργώντας τις Accelerated Mobile Pages. Η τεχνολογία AMP δεν αφορά μόνο ειδησιογραφικά site, αλλά επεκτείνεται και σε ένα ευρύτερο φάσμα websites και blogs με στόχο να αποσπάσουν όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Πλεονεκτήματα του AMP

  • Το AMP επηρεάζει το SEO

Η ταχύτητα είναι το πιο προφανές όφελος που έχετε να κερδίσετε χρησιμοποιώντας το AMP. Τα άρθρα που φορτώνουν γρήγορα βελτιώνουν τη σχέση σας με τους αναγνώστες. Με άλλα λόγια, η ταχύτητα μεταφράζεται σε περισσότερες επισκέψεις, ευχαριστημένους επισκέπτες, κοινοποιήσεις στα socialmedia– άρα και σε καλύτερη απόδοση του site σας στο SEO.

  • Βρεθείτε στην κορυφή των αναζητήσεων

Το AMP περιεχόμενο θα βρίσκεται πάντα στην κορυφή των αναζητήσεων της Google. Συγκεκριμένα, τα posts που θα δημοσιεύετε θα βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα στα λήμματα της Google με την ένδειξη αριστερά ότι πρόκειται για AMP περιεχόμενο. Έως τώρα η κίνηση αυτή γίνεται δωρεάν χωρίς καμία συνδρομή, αναμένουμε όμως πιθανές αλλαγές στις δυνατότητες των Accelerated Mobile Pages και κυρίως στην κοστολόγησή τους.

  • Τεχνολογία προσιτή σε όλους

Τα Instant Articles του Facebook απευθύνονται σε μία πολύ περιορισμένη ελίτ από γνώστες του αντικειμένου. Αντίθετα, η τεχνολογία του AMP είναι προσιτή στο ευρύ κοινό που επιθυμεί να μάθει πως να προωθήσει εύκολα και γρήγορα το περιεχόμενό του σε έναν μεγάλο αριθμό αναγνωστών.

  • Κερδίστε περισσότερους αναγνώστες

Οι Accelerated Mobile Pages της Google δημιουργήθηκαν ανταγωνιστικά στο facebook, έχουν όμως καλύτερη απόδοση καθώς εμφανίζονται σε πλατφόρμα μεγαλύτερου εύρους. Από τη στιγμή που τα άρθρα σας θα βρίσκονται στην κορυφή των αναζητήσεων της Google, είναι λογικό οι χρήστες να τα επιλέξουν για την ενημέρωση τους και να μην αναζητούν πληροφόρηση σε άλλα sites.

Μειονεκτήματα του AMP

  • Δεν παρέχονται φόρμες επικοινωνίας

Αν επιθυμείτε να προσελκύσετε νέα leadsμέσα από τη συμπλήρωση κάποιας φόρμας, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να αναπτυχθούν πεδία για φόρμες σε AMP. Το AMP prοject είναι ακόμα αρκετά καινούριο και δεν έχουν δημιουργηθεί όλα τα standards features που έχετε συνηθίσει σε κοινές πλατφόρμες.

  • Δεν λύνει το πρόβλημα του SEO σε όλα τα sites

Οι Accelerated Mobile Pages καλύπτουν κυρίως ενημερωτικά sites ή γενικά sites που κάνουν blog posts. Αντίθετα, ένα eshop δεν μπορεί να κατασκευαστεί με αυτήν την τεχνολογία, διότι από τη μία πλευρά δεν δίνει έμφαση στα άρθρα, από την άλλη οι σχεδιαστικοί περιορισμοί θα σας αναγκάσουν σταδιακά να επιστρέψετε στην παραδοσιακή HTML μορφή.

  • Δεν επιδέχεται εξωτερικά style sheets ή Javascript

Στις Accelerated Mobile Pages δεν εφαρμόζονται εξωτερικά style sheets ή Javascript, με αποτέλεσμα το design και η εμπειρία του χρήστη να είναι αρκετά απλοϊκά και συνεπώς όχι και τόσο ελκυστικά. Επομένως, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν εάν αυτό που επιθυμούν είναι ένα υψηλής αισθητικής design που να κερδίζει από μόνο του τον πελάτη ή απλά μία σελίδα που να φορτώνει πολύ γρήγορα. Η χρήση πειραματικών στοιχείων μπορεί να αποβεί επιζήμια, καθώς με την πρώτη ενημέρωση του AMP, οτιδήποτε έχετε εσείς οι ίδιοι προσθέσει θα διαγραφεί.

  • Μειώνει την απόδοση του domain name

Ένα πετυχημένο domain name είναι αυτό που δέχεται τις περισσότερες αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης και κερδίζει υψηλό traffic. Όμως η απόδοση του domain name σας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, εάν επιλέξετε την τεχνολογία AMP στο site σας. Αυτό διότι το σύνολο των επισκέψεων που πραγματοποιούν οι χρήστες δεν θα καταχωρούνται στο site σας αλλά στο google.com. Ενώ λοιπόν διαβάζετε ένα AMP άρθρο, στην πραγματικότητα βρίσκεστε ακόμα στο Google.com.

Συμπέρασμα

Η ταχύτητα με την οποία φορτώνει ένα website είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τον αλγόριθμο της Google. Μάλιστα, το γεγονός ότι η ίδια η Google επένδυσε σε μία τέτοια τεχνολογία δείχνει πως η σημασία μιας γρήγορης σελίδας σε mobile περιβάλλοντα θεωρείται δεδομένη, εάν επιθυμείτε ένα άνετο user experience. Πάντως, η AMP τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, μιας και η χρήση της αποδίδει σχεδόν αποκλειστικά σε ενημερωτικά websites ή blogs. Επομένως, για εσάς που θέλετε να προωθήσετε το eshop σας, οι Accelerated Mobile Pages δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες σας. Η δική μας συμβουλή είναι να δώσετε λίγο χρόνο στην AMP τεχνολογία, ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο. Ίσως στο μέλλον εξελιχθεί ως το απόλυτο SEO trend. Έως τότε υπάρχουν πολλές άλλες On-Page και Off-Page SEO στρατηγικές για να αναπτύξετε το SEO σας.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
developgreece.com