Η τεχνολογία μετασχηματίζει την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Αναδιάταξη της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, όπως το Cloud και το Internet of Things (IoT), να δημιουργούν νέα δεδομένα για τον κλάδο, παγκοσμίως. Τις ριζικές αλλαγές στα μοντέλα ασφάλισης τα επόμενα πέντε χρόνια περιγράφει έρευνα της SAP, σε συνεργασία με την εταιρεία Ovum με θέμα “Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της ασφαλιστικής αγοράς παγκοσμίως”. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πάροχοι ασφαλιστικών υπηρεσιών, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να συμβάλουν στη διαχείριση του ρίσκου των πελατών τους προληπτικά μέσα από λύσεις “insurance-as-a-service” με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

“Η ασφαλιστική αγορά εισέρχεται σε μια νέα εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από νέα προϊόντα, υπηρεσίες, και απαιτήσεις από την πλευρά των καταναλωτών. Καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο καθοδηγούμενη από τις νέες τεχνολογίες, σημαντικές αλλαγές αναμένονται στα επιχειρηματικά μοντέλα. Οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν τους παρόχους ασφαλιστικών υπηρεσιών στη διάθεση λύσεων βασισμένων και σε άλλα δεδομένα πέραν της τιμής”,διαπιστώνει η μελέτη.

Προτείνει δε ότι οι πάροχοι ασφαλιστικών υπηρεσιών θα πρέπει να αποκτήσουν ενεργή συμμετοχή στις ζωές των πελατών τους, παίζοντας το ρόλο ενός risk manager και παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες βασισμένες σε εξατομικευμένες ανάγκες και προτιμήσεις.  Σύμφωνα με την έρευνα, η αλλαγή αυτή θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια λόγω τριών σημαντικών παραγόντων: του ψηφιακού μετασχηματισμού, του cloud και του Internet of Things (IoT).

Μετασχηματισμός

Τα παραπάνω εργαλεία εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν τους πάροχους ασφαλιστικών υπηρεσιών να αξιοποιήσουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων, που παράγουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, με στόχο να μπορούν να προβλέπουν πιθανούς κινδύνους με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι πάροχοι μπορούν να γίνουν ένας αξιόπιστος σύμβουλος για τους πελάτες τους, που θα τους ειδοποιεί εγκαίρως για πιθανούς κινδύνους.

Επίσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν δυσκίνητα μοντέλα παροχής υπηρεσιών IT με αρχιτεκτονικές cloud, οι οποίες είναι ταχύτερες και πολύ πιο ευέλικτες. Οι πάροχοι θα μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα στα αιτήματα των πελατών τους, αξιοποιώντας χαρακτηριστικά και λειτουργίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας του ΙοΤ, για παράδειγμα, (ενσωματωμένοι αισθητήρες, τηλεματική, οικιακοί αυτοματισμοί) θα μπορούσε να προσφέρει στους αντισυμβαλλόμενους την αυτονομία να δημιουργούν τις δικές τους, προσαρμοσμένες πολιτικές βάσει των κινδύνων που παρουσιάζουν. Για παράδειγμα, η πριμοδότηση για τις ασφάλειες αυτοκινήτων μπορεί να διαφέρει – όταν το αυτοκίνητο κινείται οι πριμοδοτήσεις αυξάνονται και αντίστοιχα μειώνονται, όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο.

Στρατηγική

“Προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχουν αυτές οι τεχνολογίες, οι πάροχοι θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουν σαν βασικό μέρος της επιχειρηματικής τους στρατηγικής”, αναφέρει η Ovum και προσθέτει: Oψηφιακός μετασχηματισμός, το cloud και το IoT, όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας εμπειρίας, που προσφέρει προστιθέμενη αξία στους καταναλωτές. Αυτή η προστιθέμενη αξία είναι που θα κάνει και τους παρόχους ασφαλιστικών υπηρεσιών έναν πιο ενεργό και πολύτιμο συνεργάτη στην ζωή των πελατών τους, ενώ θα τους βοηθήσει και να ανταγωνιστούν νέους συμμετέχοντες στην αγορά”.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr