5 δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσετε για να γίνετε ηγέτης

    Από: Startup Team
πηγή: semifind.gr

του Σ. Κοσμετάτου

Το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε καθιστά την αποτελεσματική ηγεσία περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ, σε κάθε πτυχή της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής.

Οι ικανοί ηγέτες δεν γεννιούνται, λένε, αλλά γίνονται. Προκειμένου να γίνετε και εσείς καλός ηγέτης είναι σίγουρο πως απαιτείται διαρκής εκπαίδευση και εξάσκηση, επαρκής δόση δύναμης, θέλησης και επιθυμίας και διάθεση για προσωπική βελτίωση σε καθημερινή βάση. Είναι σημαντικά όλα αυτά για να μπορούν να εμπνέετε και να υποκινείτε το ανθρώπινο δυναμικό, να λύνετε σε σύντομο χρόνο προβλήματα στον χώρο εργασίας, να βελτιώνετε τις επιδόσεις των ατόμων που σας περιβάλλουν και να προάγετε την ομαδική εργασία.

Δείτε στη συνέχεια ποιες δεξιότητες χρειάζεται να διαθέτετε ή να αναπτύξετε περαιτέρω για να γίνετε ικανός ηγέτης.

Προσπαθήστε να είστε ένα βήμα μπροστά

Σίγουρα δεν μπορείτε να γνωρίζετε κάθε μικρή λεπτομέρεια εξειδίκευσης της εργασίας σας, αλλά είναι απαραίτητο να είστε πλήρως ενημερωμένος σχετικά με το αντικείμενο της δουλειάς σας και των τάσεων του κλάδου. Πρέπει να έχετε διάθεση για συνεχή εκπαίδευση στο αντικείμενό σας, να επιζητείτε την επιμόρφωση και να μαθαίνετε τις τελευταίες τάσεις που αφορούν στον τομέα σας. Αν είστε υπεύθυνος σε τμήμα μάρκετινγκ, για παράδειγμα, δεν μπορείτε να μην παρακολουθείτε σύγχρονα σεμινάρια marketing για να εμπλουτίζετε το γνωστικό σας πεδίο. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να εφαρμόζετε όλα τα νέα εργαλεία που είναι διαθέσιμα και θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθείτε τον ανταγωνισμό.

Πάρτε μαθήματα από τα λάθη και τις παραλείψεις

Όποιος εργάζεται, κάνει λάθη -αυτό είναι αναπόφευκτο. Αναγκαίο όμως είναι να μπορείτε να κάνετε ουσιαστική αυτοκριτική για τα δικά σας λάθη και παραλείψεις που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εργασίας. Μην θεωρείτε ότι οι ηγέτες δεν κάνουν λάθη. Φροντίζουν να μαθαίνουν από αυτά, να προνοούν για να τα αποφεύγουν και φυσικά, να μην επιρρίπτουν τις ευθύνες σε υφιστάμενα άτομα. Εφαρμόστε ενεργά τις γνώσεις σας, αξιοποιήστε στο έπακρο την επαγγελματική σας εμπειρία και έχετε τη σιγουριά ότι πήρατε το μάθημά σας και ότι στο εξής θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε άτυχη στιγμή.

Να είστε δραστήριοι, όχι αντιδραστικοί

Οι επιτυχημένοι ηγέτες έρχονται πάντα προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο και γνωρίζουν με ποιον τρόπο θα αντεπεξέλθουν σε καταστάσεις που δεν προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Φροντίστε να έχετε τις «κεραίες» σας ανοιχτές και να ακούτε κάθε ιδέα που προσφέρει λύσεις από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Με την αντίδραση σε φρέσκες σκέψεις και την απόρριψη κάθε γνώμης από μέρους της ομάδας σας, δεν μπορείτε να ελπίζετε σε συνεργάτες που θα σας στηρίξουν όταν το χρειαστείτε. Προσπαθήστε λοιπόν, να είστε προνοητικοί και όταν έρχεται η στιγμή να λάβετε σημαντικές αποφάσεις να συνυπολογίζετε τη λογική και το συναίσθημα. Να λαμβάνετε υπόψη σας όχι μόνο την καλύτερη δυνατή πρακτική κέρδους, αλλά και την τόνωση του ηθικού των ανθρώπων που απαρτίζουν την εταιρεία.

Είστε έτοιμος να κάνετε ό,τι οι άλλοι δεν μπορούν;

Οι μεγάλοι ηγέτες γνωρίζουν ότι η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή. Ακόμη και αν τα πάντα φαίνονται να οδεύουν προς την κατάρρευση, ο ικανός ηγέτης διαθέτει την αυτοπειθαρχία για να σταθεί όρθιος μπροστά σε κάθε κακή στιγμή. Χρειάζεται να έχετε το σθένος να μην δημιουργείτε δικαιολογίες τη στιγμή της κατάρρευσης, αλλά να εξακολουθείτε να εργάζεστε με τον ίδιο ζήλο, ενισχύοντας ταυτοχρόνως το ηθικό της ομάδας σας. Υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης συγκυρίας να απαιτηθεί να εκτελέσετε εργασίες άλλων, τις οποίες με τις γνώσεις και την εμπειρία σας μπορείτε να διευθετήσετε σε σύντομο χρόνο για να σώσετε την κατάσταση. Αποφύγετε να κατηγορείτε ανθρώπους και στρατηγικές για την όποια αποτυχία την ώρα που συμβαίνει η κρίση.

Διατηρήστε το πάθος σας έντονο και ζωντανό

Ένας πραγματικός ηγέτης «βασανίζεται» κάθε ώρα της ημέρας του από τη γλυκιά δίψα για την επίτευξη της επιτυχίας. Αφήστε το πάθος για τη δουλειά σας να συνταράσσει όλο σας το «είναι» και μην διστάζετε να το μοιράζεστε με την ομάδα που ηγείστε. Έτσι θα καταφέρετε να εμφυσήσετε το μεράκι σας, να ανανεώνετε τη δυναμική σας και να εξασφαλίζετε τη διάθεση και τη συνοχή των υφισταμένων σας. Ζήστε το όραμά σας, μιλήστε για αυτό, πιστέψτε το και θα το επιτύχετε.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
semifind.gr