Σε τι διαφέρει το CV από το Résumé και το Profile;

    Από: Startup Team
πηγή: kariera.gr

Άλλοι το αποκαλούν CV, άλλοι résumé, άλλοι πάλι profile. Ποια είναι τελικά η διαφορά, στο άκουσμα τους, αλλά και πρακτικά; Παρ’ ότι και τα τρία έγγραφα έχουν ως στόχο να σας οδηγήσουν στην πολυπόθητη συνέντευξη, τελικά διαφέρουν αρκετά, όσον αφορά στο περιεχόμενο και τον τρόπο που το παρουσιάζουν. Βέβαια, στη χώρα μας, επικρατεί η συνήθεια και οι τρεις παραπάνω ονομασίες να αφορούν στο ίδιο έγγραφο, με το ίδιο περιεχόμενο και τρόπο παρουσίασης αυτού. Αν και αυτό, είναι λάθος.

Συγκεκριμένα, το CV δίνει μια λεπτομερή εικόνα της επαγγελματικής σας πορείας. Μάλιστα, μπορεί να φτάνει και τις 5 σελίδες, αν και έχουμε αναφέρει πολλές φορές σε παλαιότερα άρθρα, ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σοφό, τουλάχιστον για τα δεδομένα και τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας. Αντιθέτως, το résumé είναι ένα έγγραφο μίας σελίδας. Όχι μόνο σαν μια πιο σύντομη έκδοση του CV, αλλά και προσαρμοσμένη σε μία συγκεκριμένη αγγελία εργασίας. Το Profile από την άλλη, είναι ένα έγγραφο μέσης λύσης στα παραπάνω. Η έκτασή του μπορεί να φτάσει τις 2-3 σελίδες, και στοχεύει να αναδείξει τα επιτεύγματα ενός υποψηφίου, με αναφορές σε νούμερα (μεγέθη, ποσοστά, κ.λπ.). Τέλος, η χρήση του CV συναντάται περισσότερο στην Ευρώπη, ενώ του résumé στην Αμερική. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να γνωρίζετε ποιο από τα 3 έγγραφα είναι πιο αποτελεσματικό!

Δεδομένου ότι οι recruiters «επενδύουν» περίπου 6 με 9 δευτερόλεπτα για την ανάγνωση ενός βιογραφικού, σύμφωνα με την Έρευνα Ladders, πιστεύετε πραγματικά πως θα έμπαιναν στη διαδικασία να διαβάσουν προσεκτικά 5 ολόκληρες σελίδες ενός βιογραφικού σημειώματος; Συνεπώς, η χρήση ενός format όπως του résumé ή του profile (για μεγαλύτερα σε επαγγελματική ηλικία στελέχη που είναι αδύνατον να «χωρέσουν» πολλές στρατηγικές πληροφορίες σε 1 σελίδα!) θα ήταν πιο βολικό και αποτελεσματικό συγχρόνως. Εισάγετε, λοιπόν, τις πιο βασικές και σχετικές πληροφορίες σας σε 1 ή λίγες παραπάνω σελίδες, αναφέροντας μόνο τα πιο στρατηγικά σας επιτεύγματα.

Για να βοηθήσουμε λίγο παραπάνω, γιατί δεν χρησιμοποιείτε το CV σας (εκτενέστερο έγγραφο) ως ένα πρoσχέδιο του τελικού σας résumé ή profile (σύντομο έγγραφο); Καταγράψτε σε απόλυτη λεπτομέρεια και με σαφήνεια, όσα έχετε πραγματοποιήσει επαγγελματικά, έως και σήμερα. Έτσι, θα έχετε εύκαιρη όλη την πληροφορία, ώστε να επιλέξετε κατόπιν τα πιο στρατηγικά σημεία που θέλετε να «τους» επικοινωνήσετε. Μην ξεχνάτε, οι recruiters δεν χρειάζεται να γνωρίζουν «εκ πρώτης όψεως» όλες σας τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες. Άλλωστε το βιογραφικό σας δεν είναι ένα έγγραφο που θα λειτουργήσει για να εξιστορήσει τα πάντα για εσάς. Είναι σίγουρα, όμως, και πρέπει να είναι, μια υπόσχεση επίλυσης των αναγκών και προβλημάτων ενός εργοδότη!

[μετάφραση και ελεύθερη απόδοση από άρθρο του διαδικτύου]

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr
Copyright: Tashatuvango, www.shutterstock.com

διαβάστε περισσότερα εδώ:
kariera.gr