Σε πτώση το επιχειρηματικό κλίμα στην Πληροφορική τον Ιανουάριο

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Σε πτώση, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά ανοδικά έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, κινήθηκε, τον Ιανουάριο, το επιχειρηματικό κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισµικού. Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στον κλάδο κινήθηκε προς τα κάτω τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις 74,9 µονάδες  (από 77,3 το Δεκέμβριο του 2016 και 75,6 τον Ιανουάριο του 2017). Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου για την τρέχουσα κατάσταση επιδεινώθηκαν τον Ιανουάριο (στις -6 μονάδες από +8 το σχετικό ισοζύγιο), όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, καθώς το ισοσκελισµένο ισοζύγιο του προηγούµενου µήνα κινήθηκε τον Ιανουάριο στις -3 µονάδες.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη πορεία της ζήτησης βελτιώθηκαν στον κλάδο (+14 μονάδες από +8 το Δεκέμβριο ο σχετικός δείκτης). Το γεγονός αυτό, ωστόσο, όπως σχολιάζει το ΙΟΒΕ, δεν ήταν αρκετό για να βελτιώσει τις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, που επιδεινώθηκε (+9 μονάδες από +21 μονάδες ο δείκτης). Ως προς τις προσδοκίες για τις τιµές, η αποπληθωριστική τάση παρέμεινε σταθερή (-14 µον. ο δείκτης). Τέλος, το 46% (από 36% το Δεκέμβριο) των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, µε το 30% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 17% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως τα κυριότερα προσκόµµατα στη λειτουργία του.

Συνολικά, στον κλάδο των Υπηρεσιών, όπου ανήκει ο κλάδος της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο μικρή βελτίωση των προσδοκιών. Συγκεκριμένα, ο ∆είκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες βελτιώθηκε τον πρώτο μήνα του έτους, κινούµενος στις 78,5 μονάδες (από 76,7 μονάδες το Δεκέμβριο), σχεδόν στα περυσινά επίπεδα (77,7 μονάδες).

Σταθερότητα

Τον πρώτο μήνα του νέου έτους, ο Δείκτης Οικονοµικού Κλίµατος παρέμεινε αµετάβλητος στις 95,1 µονάδες. H επίδοση αυτή εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2015, αν και χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2014. Στους επιµέρους τοµείς, η τάση στους σχετικούς δείκτες είναι ήπια θετική στις Κατασκευές και το Λιανικό εμπόριο, ενώ στη Βιομηχανία δεν καταγράφηκε σημαντική μεταβολή. Πάντως, από την άλλη πλευρά, αρνητική τάση σημειώθηκε στην καταναλωτική εµπιστοσύνη που αντισταθµίζει τις όποιες θετικές µεταβολές στους παραπάνω τοµείς. “Ουσιαστικά, και ανεξάρτητα από επιµέρους κλαδικές διαφοροποιήσεις, οι επιχειρήσεις φαίνεται να τηρούν στάση αναµονής, δεδοµένης και της αβεβαιότητας σχετικά µε την πορεία υλοποίησης του προγράµµατος”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Μικτή εικόνα

Τον Ιανουάριο, το οικονοµικό κλίµα παρέμεινε εν πολλοίς αµετάβλητο στην Ευρωζώνη (+0,1), φθάνοντας στις 107,9 μονάδες, ενώ στην ΕΕ επιδεινώθηκε οριακά (-0,4), στις 108,7 μονάδες. Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του κλίµατος στα ίδια επίπεδα ήταν αποτέλεσµα της ανόδου του σχετικού δείκτη στη Βιοµηχανία (+0,8) και των αντισταθµιστικών τάσεων στο Λιανικό Εµπόριο (-1,3) και τις Κατασκευές (-0,7), όπου σημειώθηκε επιδείνωση των επιχειρηµατικών προσδοκιών. Στις Υπηρεσίες (-0,2) και την καταναλωτική εµπιστοσύνη (+0,2) καταγράφηκε σχετική σταθερότητα. Σε επίπεδο χωρών µεταξύ των πέντε µεγαλύτερων οικονοµιών της Ευρωζώνης, το κλίµα επιδεινώθηκε µόνο στη Γαλλία (-0,6), ενώ βελτιώθηκε στην Ολλανδία (+1,3), την Ισπανία (+1,4), την Ιταλία (+1,3) και επί της ουσίας δεν µεταβλήθηκε στην Γερµανία (-0,3). Η λιγότερο καλή επίδοση των συνολικών προσδοκιών στην ΕΕ προέρχεται, κυρίως, από την επιδείνωση του οικονοµικού κλίµατος στη Μεγάλη Βρετανία (-1,4), η οποία και αντιστάθµισε την αύξηση του σχετικού δείκτη στην Πολωνία (+2,0).

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού τους επιδεινώθηκαν οριακά στην Ευρωζώνη, όπως και οι αντίστοιχες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας και στις δύο ζώνες. Η πρόθεση αποταµίευσης δεν μεταβλήθηκε, ενώ στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας σημειώθηκε ανάκαµψη.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr