Ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι ο εαυτός μας

    Από: Startup Team

Η σημερινή πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από δυσκολίες και αβέβαιο μέλλον. Η αρχική κρίση που μετατράπηκε σε μία συνεχόμενη ύφεση έχει χειροτερεύσει το βιοτικό μας επίπεδο αλλά όχι τις ιδέες για λύσεις στα προβλήματά μας. Τα προβλήματα είναι ποικίλα και δεν υπάρχει κανένα “μαγικό ραβδί” για να επιλυθούν. Όπως επίσης η μηδενική προσπάθεια δεν επιφέρει αλλαγές και ας είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες.

Δεν βρίσκω δουλειά τι μπορώ να κάνω;

Η εύρεση απασχόλησης σήμερα είναι αρκετά δύσκολη. Τα νούμερα της αυξανόμενης ανεργίας ειδικά στους νέους αποδεικνύουν αυτή την υπόθεση. Όμως δεν μπορούν τα νούμερα να αποτελέσουν αντικίνητρο στο να ψάξεις την αγορά και να κατανοήσεις ποια είναι τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση, αλλά και ποια είναι η γενική κατάσταση της οικονομίας. Επιπροσθέτως  αν σου δοθεί η ευκαιρία και να δοκιμαστείς σε κάτι που δεν σου αρέσει ή δεν έχεις αρκετές προοπτικές, μπορεί πρόσκαιρα να σου δώσει αυτοπεποίθηση αλλά και εμπειρία.

Μία δεύτερη λύση είναι ο εθελοντισμός. Το πολύ θετικό στον εθελοντισμό είναι ότι θα ασχοληθείς σε κάτι που σου αρέσει. Δεν θα πληρωθείς σε χρηματικές μονάδες, δεν θα καλύψεις ανάγκες που σχετίζονται με αυτές αλλά σίγουρα  δεν θα χάσεις το χρόνο σου. Πολλές φορές μέσα από τον εθελοντισμό αποκτάς δεξιότητες, όπως το να συμμετέχεις σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα(προώθηση, οργάνωση, team-leading κλπ), τις οποίες δεν θα μπορούσες να αποκτήσεις την περίοδο που δεν θα έβρισκες εργασία. Ο εθελοντισμός επίσης προσφέρει μιας μεγάλης κλίμακας δικτύωση, όπου μπορεί ίσως  να γνωρίσεις ένα μελλοντικό εργοδότη ή συνεργάτη/ες και προπάντων ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα.

Έχω μια επιχειρηματική ιδέα αλλά δεν ξέρω τι να κάνω…

Ίσως σήμερα είναι η καλύτερη τελικά εποχή για να προσπαθήσει κάποιος να υλοποιήσει από το μηδέν μία ιδέα. Βλέπουμε αρκετούς διαγωνισμούς είτε από Πανεπιστήμια, είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς και πρωτοβουλίες. Αν ξεκινήσει να τα απαριθμεί κάποιος θα καταλάβει σύντομα ότι οι ευκαιρίες είναι αρκετές. Τι χρειάζεσαι λοιπόν; Μία καλή ομάδα όπου θα μπορέσεις να υλοποιήσεις το επιχειρηματικό σου πλάνο και να δοκιμάσεις την τύχη σου.

Προτιμώ να πάω για καφέ, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα επιτύχω τίποτα..

Η κατάσταση για να είμαστε ειλικρινείς αποτελεί τροχοπέδη για οποιαδήποτε μεγάλη προσπάθεια. Η αξία όμως της επιτυχίας μεγαλώνει όταν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου. Το να περάσεις ώρες σε μία καφετέρια μιλώντας για το πως θα ήθελες να ήταν τα πράγματα δεν μπορεί να δώσει καμία αλλαγή. Αν περάσεις όμως κάποιες ώρες υλοποιώντας μια εργασία, συζητώντας την ιδέα σου ή “βάζοντας κάτω” όλα τα στοιχεία για το πως μπορεί να επιτευχθεί είναι πολύ πιο εποικοδομητικό. Τις προάλλες βρέθηκα για κάποιες εργασίες αλλά και για ένα business-plan για ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιό μας (θετικό ότι οι καθηγητές προάγουν την επιχειρηματικότητα) και το θετικό που έλαβα ήταν ότι όλα μπορούν να συνδυαστούν και δεν “πέταξα” καθόλου χρόνο. Ο Henry Ford το εξηγεί πολύ καλύτερα και έχει πει πως “Όταν σκέφτεσαι ότι ίσως δεν μπορείς, έχεις δίκιο. Δεν μπορείς”. Άρα είναι στο χέρι μας.

Τι κερδίζω τελικά;

Το πρώτο που κερδίζει κάποιος σήμερα όταν αντιτίθεται στο σημερινό κλίμα είναι ο εαυτός του. Είναι πολύ δύσκολο να επιτύχεις μεγάλα πράγματα αλλά κάνοντας μικρά βήματα μέρα τη μέρα έρχεσαι πιο κοντά. Όπως λέει συχνά ένας καθηγητής μας στο marketing: “ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι ο εαυτός μας”. Η προσπάθεια είναι αυτό που μετράει και τα αποτελέσματα επιτυγχάνονται μόνο μέσω αυτής. Δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον από τη στιγμή που δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το παρόν. Όπως επίσης, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία για το μέλλον σήμερα, πως μπορεί να εγγυηθεί και την αποτυχία; Ο ρόλος της επιχειρηματικότητας σήμερα έχει αρχίσει να γίνεται πρωταγωνιστικός διότι αποτελεί μία λύση που εμπεριέχει κινδύνους αλλά και κίνητρα. Και αποκτά ενδιαφέρον όταν τα κίνητρα υπερισχύουν των κινδύνων και αυτό εξαρτάται από όλους εμάς και τις συνθήκες που θα δημιουργούμε μέρα με την ημέρα .

 

Δημήτρης Μεθενίτης