Δε μιλάς κι όμως επικοινωνείς!

    Από: Startup Team
πηγή: blog.kariera.gr

Στην συνέντευξη εργασίας, η  δύναμη της μη λεκτικής επικοινωνίας είναι σε πολλές περιπτώσεις ισχυρότερη από αυτή της λεκτικής.
Πολλοί  άνθρωποι, συνειδητά η ασυνείδητα, επικοινωνούν και εκφράζονται χωρίς να  χρησιμοποιούν το λόγο σε όλες τις περιπτώσεις. Μορφασμοί, κίνηση χεριών,  ενδυματολογικές επιλογές, είναι μερικοί από τους τρόπους που χρησιμοποιούν για  να μεταφέρουν ένα μήνυμα στο συνομιλητή τους που ενδεχομένως να μη μπορούν να  το εκφράσουν με λέξεις.

Η  παγίδα σε μια συνέντευξη είναι να παρερμηνευτεί οποιοσδήποτε μη λεκτικός τρόπος  επικοινωνίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θεωρία ότι αν κάποιος  κάτσει σταυροπόδι δε σέβεται το συνομιλητή του ή αδιαφορεί για αυτά που του  λέει. Κι όμως, αν αισθάνεται άνετα και σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις που δεν  υποδηλώνουν αδιαφορία, το να κάτσει κανείς σταυροπόδι θα μπορούσε να φανεί και  θετικό, ως δείγμα υγιούς αυτοπεποίθησης.

Όλα  τα μη λεκτικά μηνύματα επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών, ανάλογα με το πώς τα ερμηνεύει  ο λήπτης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο συνεντευξιαστής.

Για να απαλλαγείς λοιπόν από το άγχος αυτό δες μερικά σημεία που θα σε βοηθήσουν:

    • Όσον  αφορά στο ντύσιμο, μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν να αξιοποιήσεις συμβουλές από  ανθρώπους που εκτιμάς τη γνώμη τους, είτε από το οικογενειακό και φιλικό ή το  ευρύτερο κοινωνικό σου περιβάλλον. Πόσες φορές δεν άκουσες να σου λένε «σου  πάει πολύ αυτό το ρούχο», «σου πάει πολύ αυτό το χρώμα» κλπ. Αν το έχεις  ακούσει πάνω από 3 φορές, κατά πάσα πιθανότητα ισχύει. Χρησιμοποίησέ το!
    • Να  αισθάνεσαι άνετα. Διάλεξε όποια στάση σε βολεύει για να καθίσεις, χρησιμοποίησε  τα χέρια σου όπως θα έκανες και σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, πάντα φυσικά στο  πλαίσιο μιας επαγγελματικής στάσης. Το να «ξαπλώνεις» πάνω στο τραπέζι, για  παράδειγμα, ή να στηρίζεις το πρόσωπό σου στο χέρι σου δε θα εκλαμβανόταν  θετικά σε καμία είδους συνάντηση.
    • Πρόσεξε  τα «τικ». Κάποιοι άνθρωποι όταν  βρίσκονται υπό πίεση, κάνουν συγκεκριμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις,  εκτονώνοντας ασυνείδητα τον εκνευρισμό τους ή το άγχος τους. Για παράδειγμα  κουνάνε το πόδι τους, χτυπάνε τα δάχτυλα στο τραπέζι, «τρώνε» τα νύχια τους ή  φτιάχνουν συνέχεια τα μαλλιά τους. Απόφυγε το. Δείχνει ότι δεν έχεις καταφέρει  να είναι άνετος και μεταδίδεις τον εκνευρισμό σου και στο συνομιλητή σου
    • Κοίτα  ευθεία στα μάτια αυτόν που έχεις απέναντί σου. Όσο εύκολα λέγεται, τόσο δύσκολα  γίνεται. Όμως είναι το ισχυρότερο μέσο για να μεταφέρεις την αλήθεια των  λεγόμενών σου και την αυθεντικότητα του χαρακτήρα σου. Η τεχνική αυτή μάλιστα,  θεωρείται και η βασικότερη αρχή στην εφαρμογή της ενεργητικής ακρόασης.
    • Απόφυγε  τους μορφασμούς σε οτιδήποτε σε κάνει να αισθανθείς άβολα. Αν νιώσεις για  παράδειγμα, αμφισβήτηση, απόρριψη ή ακόμα και προσβολή, προτίμησε να το  επικοινωνήσεις με λεκτικό τρόπο και όχι με κάποιο είδους μορφασμό, που μπορεί  να εκληφθεί ως αλαζονεία ή ειρωνεία.
    • Χρησιμοποίησε  το καταφατικό γνέψιμο, όπου νομίζεις  ότι χρειάζεται. Για παράδειγμα αν ο συνομιλητής σου, σου περιγράφει μια δύσκολη  έννοια και βλέπεις ότι ανησυχεί αν το έχεις καταλάβει, ένα ελαφρύ γνέψιμο του  κεφαλιού προς τα κάτω, θα τον κάνει να συνεχίσει χωρίς ανησυχία.
    • Επικεντρώσου στη συζήτηση.  Εκείνη την ώρα τίποτα άλλο δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή σου. Μην κοιτάς  το ρολόι, μπορεί να ερμηνευτεί ότι βιάζεσαι να φύγεις. Μην απαντήσεις στο  κινητό, εκτός κι αν είναι μεγάλη ανάγκη. Για την ακρίβεια απενεργοποίησέ το, αν  είναι εφικτό. Μη σκέφτεσαι άλλα πράγματα, θα χάσεις το νόημα αυτών που ακούς ή  και κάποια σημαντική ερώτηση.
    • Να  είσαι ακριβής στο ραντεβού σου. Όσο σημαντικό είναι να μην αργήσεις, άλλο τόσο  είναι να μη φτάσεις πολύ νωρίτερα. Υποδηλώνει άγχος και ανυπομονησία. Φρόντισε  να εμφανιστείς 5 λεπτά πριν την ώρα του ραντεβού.
    • Χαμογέλα. Να το κάνεις εκεί που πρέπει και όσο πρέπει. Το χαμόγελό σου να είναι ζεστό,  αληθινό και καταδεκτικό.

Περισσότερες ερωτήσεις, ιδέες και συμβουλές στο  βιβλίο «Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε! Τα 7 μυστικά της επιτυχημένης συνέντευξης»  του Μάριου Μανιάτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=711060
Facebook Συγχαρητήρια  Προσλαμβάνεστε!

Μάριος Μανιάτης, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Copyright:www.shutterstock.com

διαβάστε περισσότερα εδώ:
blog.kariera.gr