Startups: Αρκεί μία ιδέα για να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση;

    Από: Startup Team

Θα έχετε ακούσει σε καθημερινές συζητήσεις να γίνεται λόγος για την τέλεια επιχειρηματική ιδέα και πώς αυτή μπορεί να οδηγήσει μία startup στην επιτυχία. Παράλληλα, σε marketing forums θα έχετε σίγουρα διαβάσει μαρτυρίες δυσαρεστημένων πελατών να αναφέρουν ότι έπεσαν θύματα επιτήδειων, οι οποίοι τους έκλεψαν την ιδέα.

Όλα αυτά μας φαίνονται το λιγότερο αντιεπαγγελματικά. Όσοι ασχολούνται χρόνια με την ανάπτυξη επιχειρήσεων γνωρίζουν πως δεν είναι μόνο η ιδέα που αποφέρει σε μία επιχείρηση κέρδος. Αρχικά, θα πρέπει να αναλύσετε την αγορά και τις ανάγκες της και πάνω σε αυτήν να δημιουργήσετε από την αρχή ένα εξατομικευμένο επιχειρηματικό πλάνο. Έπειτα, θα πρέπει να επιλέξετε τον τρόπο με τον οποίον θα προωθήσετε σωστά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Στο παρόν άρθρο συγκεντρώσαμε χρήσιμες συμβουλές, για να αναπτύξετε σωστά τη startup σας ακολουθώντας την κατάλληλη στρατηγική.

Κρατήστε την ιδέα σας κρυφή όσο την αναπτύσσετε

Από τη μέρα που συλλάβατε μία επιχειρηματική ιδέα δεν έχετε σταματήσει να τη μοιράζεστε με τον κύκλο και με τους φίλους σας στα social media; Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι μόλις χάσατε την ιδέα σας ή χειρότερα μόλις τη δωρίσατε σε κάποιον άλλον και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα. Φυσικά, δεν έχουν όλοι σκοπό να προσεταιριστούν την ιδέα σας· το να τη δημοσιεύετε όμως δεν είναι καθόλου έξυπνη κίνηση.

Όταν λοιπόν είστε σίγουροι ότι η ιδέα σας είναι πλέον έτοιμη να τη μοιραστείτε με τον κόσμο, η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε ένα business agency.

Τι μπορεί να σας προσφέρει ένα business agency;

1. Αναπτύσσει την ιδέα σας στο έπακρον

Το μυστικό της επιτυχίας μιας startup είναι η σωστή εκτίμηση της αγοράς. Μία ευφυής επιχειρηματική ιδέα μπορεί να αποτύχει δραματικά, μόνο και μόνο επειδή η αγορά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν την είχε ανάγκη. Θα πρέπει λοιπόν να συνεργαστείτε με εξειδικευμένους αναλυτές, που γνωρίζουν καλά τις ανάγκες του target market και τη συνολική κίνηση της αγοράς.

Αν σας αγχώνει η χρηματοδότηση, υπάρχουν διάφορα agencies που αναλαμβάνουν την ανάπτυξη της ιδέας σας ακόμα και χωρίς αρχικό κεφάλαιο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε αναζητώντας επενδυτές που θα θέλουν να χρηματοδοτήσουν το project σας, είτε αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου τη χρηματοδότηση του συνολικού έργου.

2. Σχεδιάζει εξατομικευμένα business plans

Για να ελέγξετε την ανάπτυξη της επιχείρησής σας, θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα καλοστημένο business plan. Τα σωστά δομημένα business plans παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τις δυνατότητες εξέλιξης μιας επιχείρησης. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία οι επενδυτές θα θέλουν να γνωρίζουν, πριν αποφασίσουν αν θα χρηματοδοτήσουν τελικά την ιδέα σας.

Πώς θα έχει εξελιχθεί η εταιρεία σας μετά από 3 ή 5 χρόνια; Ποια θα είναι τα πιθανά κέρδη της και ποιες θα είναι οι πηγές τους; Αυτές είναι οι συχνότερες ερωτήσεις που απασχολούν τους επενδυτές στην αγορά. Ένα σωστά δομημένο business plan μπορεί να τους δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειάζονται, ώστε να αποφασίσουν να σας χρηματοδοτήσουν.

3. Προωθεί σωστά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας

Ένα ολοκληρωμένο business plan περιλαμβάνει τις Marketing πρακτικές, με τις οποίες θα προωθήσετε στο κοινό τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Σήμερα, το Content Marketing και το Social MediaMarketing αποτελούν τις πιο δημοφιλείς Marketing πρακτικές, τις οποίες οι περισσότερες επιχειρήσεις αξιοποιούν με επιτυχία. Το ποιοτικό περιεχόμενο σε συνδυασμό με την ενεργή παρουσία σας στα socialmedia μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την προσοχή του αγοραστικού κοινού και να ενισχύσει τη σχέση που έχετε με τους πελάτες σας.

Συμπέρασμα

Γίνεται φανερό πως μία επιχειρηματική ιδέα από μόνη της δεν αρκεί, για να έχετε κέρδος. Μία ιδέα χωρίς υποστήριξη και τεχνογνωσία δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά σχέδια που δεν θα υλοποιηθούν ποτέ. Να θυμάστε πως οι κερδοφόρες επιχειρήσεις έχουν πίσω τους πολύτιμους συμβούλους, που σχεδιάζουν από την αρχή το project και τo στηρίζουν καθώς αυτό εξελίσσεται.