Τρεις πολύτιμες συμβουλές για σωστή αναζήτηση εργασίας

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Τα πάντα εξαρτώνται από την ετοιμότητα αλλά και τη σωστή προετοιμασία.

της Κέλι Ντράγκοβιτς

Αν νοιώθετε ανικανοποίητος στη δουλειά, δεν είστε ο μόνος – σχεδόν το ήμισυ όλων των εργαζομένων ενηλίκων ονειρεύονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Harris, την οποία ανέθεσε η εταιρεία μου. Και τι είναι πιο αποθαρρυντικό από το να μένεις στη λάθος δουλειά; Βρείτε τη σωστή. Από εκείνους που ονειροπολούν την αλλαγή δουλειάς, μόνο το 14% λαμβάνει μέτρα για να συμβεί αυτό. Ο λόγος; Η εξεύρεση εργασίας είναι δύσκολη. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το κυνήγι εργασίας είναι πιο αγχωτικό από μια μετακόμιση, τον σχεδιασμό ενός γάμου, ή ένα σαββατοκύριακο με τα πεθερικά.

Στη βιασύνη τους να τελειώνουν με την αναζήτηση εργασίας, οι υποψήφιοι πολύ συχνά επαναπαύονται σ’ έναν ρόλο που είναι κάτι αρκετά λιγότερο από ιδανικός. Έχοντας βρεθεί σε διάφορους ρόλους και εταιρείες τα τελευταία 17 χρόνια, ξέρω ότι δεν αξίζει να μείνετε κάπου όταν γνωρίζετε ότι δεν βρίσκεστε στη σωστή θέση. Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να αναλάβετε μια πρωτοβουλία για να κάνετε τη σωστή κίνηση. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που σας βοηθήσουν να κάνετε μια νέα αρχή:

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις στη συνέντευξη

Είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα της αίσθησης ότι πρέπει να πουλήσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για εργασία. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε την περίσταση για να κάνετε ερωτήσεις και πραγματικά να ανακαλύψετε αν ο ρόλος είναι ο κατάλληλος για εσάς.

Μην φοβάστε να μάθετε από πρώτο χέρι τις εμπειρίες και τις προτιμήσεις των συνεντευξιαστών σας. Κάντε ερωτήσεις όπως: «Ποιο είναι το λιγότερο αγαπημένο σας κομμάτι της δουλειάς σας;». «Τι αντιμετώπισαν οι προηγούμενοι άνθρωποι σε αυτό το ρόλο;». «Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα γι’ αυτήν την εταιρεία, ποιο θα ήταν αυτό;».

Δημιουργήστε ένα δίκτυο

Οι επαγγελματικές και προσωπικές διασυνδέσεις είναι το κλειδί για την εύρεση εργασίας. Οι συστάσεις αποτελούν τον πρωταρχικό τρόπο με τον οποίο οι ενήλικες εργαζόμενοι βρήκαν την τρέχουσα δουλειά τους, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην προαναφερθείσα έρευνα γνώμης.

Αν η σύνδεση με αγνώστους φαίνεται δύσκολη, αρχίστε με μια επανασύνδεση με τους παλιούς φίλους σας. Η αναζήτηση μέσω Facebook και LinkedIn είναι ένα αποτελεσματικό πρώτο βήμα. Διοργανώστε ενημερωτικές συνεντεύξεις με τους ανθρώπους με τους οποίους έχετε ήδη σχέσεις. Αυτό θα σας δώσει μια καλύτερη ιδέα για το τι κάνουν και αν είναι κάτι για το οποίο θα παθιαζόσασταν κι εσείς.

Εστιάστε την αναζήτησή σας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αναζητήσετε μια νέα δουλειά. Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν οδηγούν στην πρόσληψη. Αντί να χάνετε χρόνο βρίσκοντας συνεχώς τοίχο, επωφεληθείτε από εργαλεία που συνταιριάζουν τις ευκαιρίες με την εμπειρία σας.

Οι δύο πρώτοι τρόποι με τους οποίους οι ενήλικες εργαζόμενοι βρίσκουν γενικά δουλειά είναι να απευθύνονται απευθείας στην εταιρεία (30%) ή μέσω σύστασης από κάποιον που εργάστηκε στην εταιρεία (21%). Αν και ιστοσελίδες όπως το Monster ακούγονται καλές στη θεωρία, η πραγματικότητα είναι ότι θα ανταγωνίζεστε με τα 427.000 άλλα βιογραφικά που δημοσιεύονται εκεί κάθε εβδομάδα. Αν είστε δυσαρεστημένοι με τον τρέχοντα ρόλο σας και θέλετε να βρείτε μια δουλειά που σας αρέσει, το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να τα παρατήσετε. Περίπου 2.000 ώρες της ζωής σας θα δαπανηθούν στη δουλειά το τρέχον έτος και εάν είστε ανικανοποίητοι και αγχωμένοι, αυτές οι ώρες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες, όπως αύξηση βάρους, πτώση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και ακόμη και καταστροφή των προσωπικών σας σχέσεων. Εάν απεχθάνεστε να πηγαίνετε στο γραφείο κάθε πρωί, θυμηθείτε: Μια δουλειά που θα αγαπήσετε βρίσκεται εκεί έξω και η εύρεσή της δεν χρειάζεται να σας προκαλεί πίεση. Στην πραγματικότητα, ίσως αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας.

* Η Κέλι Ντράγκοβιτς είναι αντιπρόεδρος ανθρώπινων πόρων στη Hired.

Πηγή: fortune.com

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com