Ψηφιακή συνέντευξη

    Από: Startup Team
πηγή: blog.kariera.gr

Σήμερα όλο και περισσότεροι εργοδότες χρησιμοποιούν το Skype για μια πρώτη συνέντευξη των υπαλλήλων που θα ήθελαν να προσλάβουν, γι’ αυτό καλό θα ήταν να είστε έτοιμοι και γι’ αυτό.

Από την ενίσχυση της ποιότητας του ήχου και της κάμερας του υπολογιστή σας μέχρι το να βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα του σώματός σας στέλνει το σωστό μήνυμα σε αυτή τη μικρή οθόνη, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, ώστε η ψηφιακή παρουσία σας να είναι τόσο επαγγελματική όσο θα ήταν και σε μια πρόσωπο κατά πρόσωπο συνέντευξη.

Ας δούμε τι πρέπει να προσέξετε:

1. Το ντύσιμο:

Δώστε προσοχή στο τι θα φορέσετε και μην παρασυρθείτε από το γεγονός ότι βρίσκετε στο σπίτι σας. Το ντύσιμό σας θα πρέπει να είναι κατάλληλο για συνέντευξη. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι πρόκειται για βίντεο. Για παράδειγμα, ορισμένα χρώματα όπως πολλές αποχρώσεις του μπλε φαίνονται εξαιρετικά στο βίντεο, ενώ άλλα όπως τα κόκκινα και τα ζεστά χρώματα όπως το ματζέντα μπορεί να είναι πολύ φωτεινά.

Για τις κυρίες: Μην προτιμήσετε κάτι που μπορεί να αποσπά την προσοχή όπως μεγάλα κοσμήματα ή μια μπλούζα που σας αφήνει αρκετά ακάλυπτη -μπορεί να μην υπήρχε πρόβλημα αν τη συνδυάζατε με ένα παντελόνι, αλλά σκεφτείτε ότι στην κάμερα φαίνεστε από τη μέση και πάνω. Όσον αφορά το μακιγιάζ, μπορεί να είναι λίγο πιο έντονο, γιατί στην κάμερα θα φαίνεται λιγότερο, αλλά φροντίστε να έχετε ένα ματ, φωτεινό αποτέλεσμα χωρίς να γυαλίζει, και δώστε ένταση στα μάτια με ένα μαύρο ή καφέ μολύβι και μάσκαρα.

2. Μάθετε την ψηφιακή χειραψία:

Όπως και στις προσωπικές συνεντεύξεις, οι πρώτες εντυπώσεις έχουν σημασία. Τα πρώτα λίγα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να δημιουργήσουν μια «ψηφιακή χημεία». Είναι αυτό που ελπίζουμε ότι το άτομο στην οθόνη μας σκέφτεται «Μου αρέσει αυτό που βλέπω, θέλω να συμμετάσχω σε αυτή την ψηφιακή συνομιλία». Και το πρώτο βήμα γι’ αυτό είναι η «ψηφιακή χειραψία». Σκεφτείτε ένα αργό, σταθερό νεύμα, με μια ελαφριά καμπή των ώμων και τα μάτια προς τα εμπρός, χωρίς να σκύβετε στο πληκτρολόγιο, και χαιρετήστε με ένα χαμόγελο. Από εκεί και πέρα, κοιτάζετε κατευθείαν στην κάμερα, στο πρόσωπο που βλέπετε και όχι στον περιβάλλοντα χώρο του.


3. Μην ξεχάσετε τη γλώσσα του σώματος:

Μην παραμένετε ακίνητοι, σαν παγωμένοι. Καθώς επικοινωνείτε, κλίνετε ελαφρά προς τα εμπρός. Αυτό θα δείξει το ενδιαφέρον και την προθυμία σας να ακούσετε τον συνομιλητή σας. Απλά προσέξτε να μην το παρακάνετε. Ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι σε μια προσωπική συνέντευξη, αποφύγετε τις υπερβολικές κινήσεις των χεριών και του κεφαλιού σας, γιατί η εικόνα σας θα εμφανίζεται θολή στην κάμερα και καμία από τις εκφράσεις του προσώπου σας δεν θα είναι ορατή στον συνομιλητή σας.

4. Δημιουργήστε ένα «Skype Studio»:

Δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσετε ένα μίνι στούντιο στον χώρο σας. Βρείτε μια ήσυχη γωνιά, αγοράστε ένα ρολό χαρτιού σε ένα ουδέτερο χρώμα και βάλτε το στον τοίχο πίσω σας. Έχοντας ένα καθαρό, απλό σκηνικό όχι μόνο φαίνεται επαγγελματικό αλλά εξασφαλίζει ότι ο συνεντευξιαστής επικεντρώνεται σε εσάς. Μην ξεχάσετε να έχετε έναν μαλακό, φυσικό φωτισμό, που δημιουργεί ένα φιλόξενο περιβάλλον. Τέλος, επειδή το βασικό κομμάτι μιας ψηφιακής συνέντευξης είναι η κάμερα, φροντίστε για την ποιότητά της, όπως και το μικρόφωνό σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι κάθε σας λέξη ακούγεται δυνατά και καθαρά.

Καλή επιτυχία!

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com

διαβάστε περισσότερα εδώ:
blog.kariera.gr